Foto: Sara Angelica Spilling

Låta Yugen er inspirert av romsonden Voyager 1, som ble skutt opp av NASA i 1977. Voyager hadde i oppdrag å utforske det ytre solsystemet og er i dag, førti år etter at den ble skutt opp, dét menneskeskapte objektet som har reist lengst ut i verdensrommet fra jorden. Da Voyager var på vei ut av solsystemet ble det tatt et siste bilde av planeten vår. Carl Sagan, som jobbet på prosjektet, døpte bildet “Pale Blue Dot” og delte sitt inntrykk i boken med samme navn. Bildet viser jorden som et mikroskopisk støvkorn i det store ingenting. Astrosaur oppsummerer Carl Sagans refleksjoner slik:

- På dette støvkornet har alle du kjenner og alle mennesker som noen gang har eksistert levd ut sine liv. I et kosmisk perspektiv blir skråsikkerhet, grådighet og diskriminering desto mer meningsløst. Likegyldighet blir farlig, mens ydmykhet for klodens- og menneskehetens plass i universet blir viktigere enn noensinne.

Yugen (幽玄) er også et viktig konseptuelt ord i japansk estetikk, og en eksakt oversettelse vil være avhengig av kontekst. Ordet Yugen har blant annet blitt brukt om følelsen av en slags erkjennelse av kosmos som er for dyp til å beskrive med ord. Astrosaur velger å formidle musikken sin ordløst, og fraværet av tekst som et narrativ i låtene åpner for stemninger som kanskje ikke kunne oppstått ved bruk av vokal.Oslobaserte Astrosaur består av Eirik Kråkenes (26, gitar), Steinar Glas (26, bass) og Jonatan Eikum (25, trommer). Alle bandmedlemmene er utdannet ved musikkonservatoriet i Kristiansand og er også involvert i andre prosjekter som blant andre Einar Stray Orchestra, Leprous, Heigh Chief, Mhoo og Mads With.

Musikken til Astrosaur kan beskrives som en blanding av prog-, stoner-, og jazzrock. Singelen Yugen ble skrevet i 2015 og er den siste låten som ble skrevet for det kommende debutalbumet. Den består i hovedsak av to forskjellige motiver som behandles tematisk. Låten ble i utgangspunktet skrevet som en slags jazzballade, men fikk selvsagt et helt annet uttrykk etter å ha vært igjennom Astrosaur-kverna. Arrangementet er basert på ideen om at Astrosaur består av tre likeverdige instrumentalister, som sammen utgjør en større enhet. På broen kan man eksempelvis høre bassen ta over rollen som melodi, og gitaren ta over rollen til bassen. Våren 2017 er Astrosaur klare for å slippe sitt debutalbum på plateselskapet Bad Vibes.


Astrosaur på Facebook