The XX, Future Islands, Halsey, The Jesus & Mary Chain, Royal Blood, The Avalanches, Anthrax og det norske stjerneskuddet Sigrid er blant artistene som blir å se på Roskilde Festival denne sommeren. I tillegg til Sigrid er også norske Ary, Pom Poko, Purpurrpurple og Sibiir er blant de 77 artistene festivalen slapp i dag. I alt spiller 173 artister fra over 30 land.

– Det er veldig kult å kunne presentere en festivalplakat som preges av den mest aktuelle, sjangerdefinerende og utfordrende musikken i 2017. The XX, Solange, The Weeknd og Lorde har alle fått stor oppmerksomhet og anerkjennelse verden over. De representerer både nåtidens og framtidens headlinere når de denne sommeren står de side og side med unge og fremadstormende talenter som Noah Carter, Silvester og Sigrid, sider bookingansvarlig Anders Wahrén.

I januar ga The XX ut sitt tredje album til strålende anmeldelser – et album som har gitt dem et globalt gjennombrudd. Trioens medlemmer er alle under 30 år, og føyer seg dermed inn i rekken av artister som tidlig i karrieren har bevist at de er kommet for å bli – noe de har til felles med blant annet Roskilde-aktuelle Lorde, Father John Misty, Solange, Justice og Future Islands.

Roskilde Festival har i alle år hatt fokus på å løfte unge artister opp og fram tidlig i karrieren. I år er det blant annet Princess Nokia, Lil Uzi Vert, G-Eazy, Bryson Tiller, AyOwA, Noah Carter, og Silvester som skal få vist seg for festivalens nysgjerrige og musikkinteresserte publikum.

Forbilder som utfordrer diversiteten
Årets plakat bærer også preg av kvinnelige artister, som foruten å lage fantastisk musikk, også er sterke rollemodeller. Jenny Hval, Princess Nokia, Solange, Madame Gandhi, Discwoman, Alsarah & The Nubatones, Noga Erez, Elza Soares, Jah9, Weynes Blood, Hun Solo og Savage Rose er eksempler på artister som bruker musikken som plattform til å fremme forandring og likhet, og som inspirerer til å få flere kvinner til å satse på musikk.

- Vi har et stort ansvar når det gjelder å få et likestilt og mangfoldig musikkliv. Vi ser på oss som en plattform der musikalske forbilder av alle kjønn kan inspirere og utfordre til større kjønnsbalanse blant artistene som spiller på våre scener, forteller Anders Wahrén.

Stjernene knytter nevene
Festivalplakaten viser også at musikk, kunst og politiske holdninger går hånd i hånd på festivalen, og mange av årets artister bruker kunsten til å sette agenda.

Arcade Fire slapp deres første singel på tre år, I Give You Power, få timer før Donald Trumps innsettelse og A Tribe Called Quest brukte Grammy-utdelingen til å kritisere den nyvalgte presidentens innreiseforbud for utvalgte muslimske land. Heller ikke Father John Misty holder tilbake sin politiske samtidskritikk, og Solange tar opp temaer som frigjøring, rasisme og menneskerettigheter i sin musikk.

Puertoricanske Residente synger om LGBT-rettigheter og menneskesmugling, og har mottatt en Nobel Peace Summit Award for sitt sosiale engasjement. 47Soul tar opp kampen for frihet og likhet i Palestina, og Seun Kutis siste utgivelse har fått det karakteristiske navnet Struggle Sounds.

– Uansett hvor i verden vi har vært for å booke musikk, har det vært tydelig at politiske forandringer og strømninger også påvirker artistene. Og det handler ikke bare om det amerikanske valget, men også om sosiale opprop som fra nigerianske Seun Kuti fra Nigeria og Residente fra Puerto Rico. Jeg tror mange av årets konserter vil bli et signal om at artistene har noe på hjertet som strekker seg langt utover dem selv, forklarer Wahrén.

Det er deilig å være norsk på Roskilde Festival
Også denne sommeren satser Roskilde Festival på et bredt utvalg av norske artister. I dag ble Sigrid, Ary, Pom Poko, Purpurrpurple og Sibiir offentliggjort, og fra før er det kjent at Jenny Hval, Nils Bech, Cashmere Cat, Blood Command og Snow Boyz blir å se på Roskilde Festival denne sommeren.

Legendene gjør comeback
I tillegg til unge giganter, er det også flere musikalske legender som skal spille på Roskilde Festival til sommeren. Foo Fighters har ikke spilt på festivalen siden 2005, og det er ti år siden Arcade Fire sto på scenen her. De banebrytende australierne i The Avalanches gjorde i fjor et overraskende og kreativt comeback med albumet Wildflower, og de skotske støyrockerne The Jesus and Mary Chain er aktuelle med sitt første album på 19 år. Det samme gjelder de britiske drømmerockerne Slowdive, som har gjenopptatt karrieren etter en platepause på 20 år. Også trash-kongene i Anthrax har bevist at de er i toppform med For All Kings.

Med en gjennomsnittsalder på 24 år har de fleste av Roskilde Festivals 130.000 publikummere ikke hatt sjansen til å se The Savage Rose, som spilte på festivalen første gang i 1974. I år feirer den danske gruppen 50-årsjubileum og får dermed mulighet til å vise en ny generasjon hvor betydningsfull deres musikalske reise har vært for andre artister.