I dag er det 20 år siden John DEE åpnet dørene for første gang! I hele oktober inviteres artister og publikum til feiring av en av Oslos aller viktigste livescener.

Stedet ble etablert i kjelleren til fjorårets 30-årsjubilant Rockefeller i 1997. John DEE har i løpet av disse to tiårene vært stappfullt av norsk livehistorie og store internasjonale besøk. John Dee har gjennom 20 år holdt stand som en av hovedstadens viktigste og beste livescener på sin størrelse med en kapasitet på 400 personer.

En rekke internasjonale storheter har spilt på John Dee, og mange av dem som sin debut på norsk jord før de slo gjennom. Eksempler på artister som har spilt på John Dee er Van Morrison, Bon Iver, Queens Of The Stone Age, Father John Misty, Biffy Clyro, Whiskeytown, Mastodon, Sufjan Stevens, Twenty One Pilots, Supergrass, Chvrches, Travis, Grandaddy, Damien Rice, Dandy Warhols, Kent, Clutch, Tom McRae, Suede, Gavin DeGraw, Kaiser Chiefs, Franz Ferdinand, Mew, Calexico, Hanoi Rocks, M83, Lissie, Frank Black, The Hellacopters, Danko Jones, Dead Moon, Jonathan Richman, Brian Jonestown Massacre, Love, Posies, Bob Hund, Saul Williams, Hammerfall, Frank Turner, Neurosis, Timbuktu, Kacey Musgraves, Pennywise, HIM og Deftones.

John Dee er ikke minst en viktig arena for norske band, både de som er i startgropa og de med alternative uttrykk som har en naturlig arena her. Artister som Gluecifer, Jaga Jazzist, Katzenjammer, Donkeyboy, Siri Nilsen, John Olav Nilsen & Gjengen, Maria Mena, Oslo Ess, Bigbang, Gåte, deLillos, Thomas Dybdahl, Raga Rockers, Jokke, Ricochets, Admiral P, Hekla Stålstrenga, Tungtvann, Pen Jakke, Klovner i Kamp og Paperboys har alle spilt her.– John Dee har vært en veldig viktig brikke i konsertmiljøet i Oslo. Sammen med andre klubber som Blå og Parkteatret, og nedlagte SoWhat!, Garage og Elm Street, har den vært med på å presentere publikum for det alternative, og ikke minst band på vei opp og frem i karrieren, sier Vegard Engelsvoll i bookingavdelingen på Rockefeller / John Dee / Sentrum Scene.

Mange artister har gått veien fra klubbjobber på John Dee til superstjernestatus. I dag er det ganske utrolig å tenke på at Adele, Queens of the Stone Age, Muse, Mastodon, Kent, Sabaton, Suede og Coldplay startet opp på John Dee.

– Jeg begynte å jobbe på Rockefeller 15. juni i 2000. Den dagen spilte det da relativt ukjente bandet Queens of the Stone Age på et halvfullt John Dee. Jeg husker at jeg valgte bort konserten til fordel for Nebula dagen etter. Trøsten var at jeg fikk booket dem og sett dem da de kom tilbake senere samme år – da for et utsolgt John Dee med legendariske Cato Salsa Experience som support, minnes Engelsvoll – som senere har booket bandet både til Rockefeller og Sentrum Scene.Vi ba Vegard og hans kollega Bo Terje Hustoft, som begge har jobbet med booking på John Dee i en mannsalder, om å sette opp sine favorittkonserter fra de første 20 årene på John Dee:

- Det var fryktelig vanskelig å velge, og hadde jeg lagd lista i morgen hadde den sikkert sett annerledes ut. Ingen glemt, men for min egen del nevner jeg dette knippet, sier Bo Terje Hustoft til Musikknyheter.no

29. april 1998 – Whiskeytown
Dette var før jeg begynte å jobbe for Rockefeller. Ryan Adams sitt legendariske band på turné med det fabelaktige albumet Strangers Almanac. Konserten endte med at de dro nærmest doom-aktige versjoner av egne låter. Fantastisk kveld!

22. mai 2002 – Love with Arthur Lee
Arthur Lee hadde nettopp sluppet ut fra fengsel og dro rett på turné. Legendarisk artist med (i alle fall ett) legendarisk album. Han leverte like godt også en legendarisk konsert. En kveld for historiebøkene.

29. mai 2004 – Brother Danielson/Sufjan Stevens/David Eugene Edwards
En utrolig merkelig kveld – først Brother Danielson som hadde kledd seg ut som et frukttre og stod og ropte og skreik på scena, så selveste Sufjan Stevens med sine banjoballader, og så David Eugene Edwards i sitt mest diabolske humør som endte konserten med å ta seg selv på øyet sitt.

6. desember 2007 – The Twilight Sad
Et av disse bandene som burde hatt et mye større publikum. Jeg fatter ikke hvorfor de i starten av karrieren ble like store som for eksempel Mogwai. Enormt høy og massiv lyd denne kvelden for oss få fremmøtte. Vi fikk en helt ellevilt bra konsert med en vokalist som av en eller annen grunn valgte å stå i 90 graders vinkel til publikum hele konserten.

9. november 2013 – Movits!
FOR et bra band dette er/var for fest og moro! Hele John DEE riste i forføyningene av dansende, euforiske publikummere, mens svetten dryppet fra taket. Sjelden har jeg sett et så entusiastisk og lykkelig publikum.

27. september 2017 – Sleaford Mods
Det er bare noen dager siden denne konserten, så har ikke helt fått fordøyd den enda. Men uansett sjukt fett med voksne karer som gir bånn punk-gass og ikke forholder seg til trender og jåleri. Ærlig, tøft og rett fra levra.Vegard Engelsvoll trekker frem følgende fem høydepunkter:

12. mai 2000 - 16 Horsepower
Mitt aller første konsertmøte med John DEE. Hadde ikke noe langt forhold til 16 Horsepower men lot meg rive med og blir sugd inn i 16 Horsepower sitt musikalske univers. Snakk om å bli frelst….

9. desember 2000 - Queens of the Stone Age
Support: Cato Salsa Experience
Fikk dessverre ikke med meg konserten 15. juni 2000 på John DEE - den dagen jeg begynte å jobbe og ante da ikke hvilken skatt som stod på scenen på John DEE samme dag. Men jeg fikk gledelig nok huket de inn igjen til å gjøre John DEE 9. desember samme år. Legendarisk!

12. november 2000 - The Hellacopters. Special guest: The Hives
Du verden for en kveld. Du verden så svett, trangt og herlig på John DEE! Den ultimate rockeaften.

22. mai 2002 - Love with Arthur Lee
For en kveld, for en stemning og atmosfære i salen. Alle som var tilstede lot seg forføre av Arthur Lee.

10. desember 2008 - Lykke Li
Som å være i Lykkeland. Herlig popaften der lykken ble fullkommen da Robyn kom på som uannonsert gjest.

og Bon Iver, Mastodon, Mew, Muse, Beach House og….
HER ER JUBILEUMSPROGRAMMET FOR OKTOBER:

01.10: PARADISE LOST
03.10: HUSKY
04.10: SOPHIE ZELMANI
05.10: PHILIP EMILIO
06.10: SILJA SOL
07.10: MATS WAWA
08.10: DIAZ
09.10: PETE ROCK & C.L SMOOTH
10.10: JUBILEUMSFEST – følg med for info
11.10: JAN ERIK VOLD & KÅRE VIRUD
12.10: DIAMOND CLUB#100: TUVABAND + MAGNUS BECHMANN + INTERTWINE + AWILL
13.10: THE MODERN TIMES + VÄSTERBRON
14.10: IQ
16.10: ODDISEE & GOOD KOMPNY
17.10: THE MOUNTAIN GOATS
18.10: JACOB BANKS
19.10: MANDO DIAO
20.10: COME TASTE THE BAND feat. BERNIE MARSDEN & DOOGIE WHITE
21.10: BLOOD COMMAND + ONDT BLOD
22.10: THY ART IS MURDER
24.10: HANNE HUKKELBERG
25.10: SHINING
26.10: GREAT NEWS
27.10: SUPERSUCKERS
28.10: DEPRESNOHer er alle som har spilt på John Dee