The War on Drugs topper årets albumliste foran Fleet Foxes og The Black Angels. Adam Granduciel & Co. topper listen som de også gjorde i 2014 med Lost In A Dream. Det er alltid gledelig når "smalere" utgivelser som The Black Angels og Daniel Romano finner plass på våre topplister.


1. The War On Drugs - A Deeper Understanding

A deeper understanding er arrangement –og strukturmessig et helt utrolig gjennomarbeidet og gjennomført album. Granduciel har skapt et lydlandskap preget av svært kompleks instrumentering uten at det på noe tidspunkt låter overdrevent eller overprodusert. Han syr sammen de litt flate vokallinjene med iørenfallende melodier i kompet, spesielt i gitar og synth-departementet, som skaper et håpefullt og svevende univers som allikevel gir deg nok av knagger å holde deg fast i underveis i de lange og tilsynelatende monotone låtene. - Jonathan Kleven.
2. Fleet Foxes - Crack-Up

Fleet Foxes’ selvtittulerte debutalbum gjorde betydelig intrykk i det internasjonale musikklandskapet og ga bandet prisen (den første noensinne) Uncut Music Award. I tillegg toppet de mangfoldige årsbestelister i 2008. Blant annet Rolling Stone’s 100 Best Albums of the 2000’s og Pitchfork’s 50 Best Albums of 2008. Årets utgivelse Crack-Up innfrir alle forventninger og ble frontet av de strålende singlene «Third of May / Ōdaigahara» og
Fool's Errand.
3. The Black Angels - Death Songs

Black Angels har lenge vært ledende på verdens psych-scene, og et spennende band å følge. De har blant annet spilt med Queens of the Stone Age, Brian Jonestown Massacre og The Black Keys. Med Death Song, som delvis er produsert av Phil Ek (Father John Misty, Fleet Foxes, The Shins) og utgis på Partisan Records, tar de steget helt opp og befester ikke bare sin posisjon som et ledende psych-band, men viser at de hører hjemme i samme sjiktet som sine mer feterte kolleger.

Black Angels er klare for større oppgaver og Death Song bør sørge for utsolgte konsertlokaler og fulle platesjapper framover. Dette er et album som kommer til å være høyt oppe på lista når musikkåret 2017 skal oppsummeres. - Olivar Grandø
4. Daniel Romano - Modern Pressure

Daniel Romano kommer fra Ontario, Canada, og er en anerkjent artist, poet og musiker. En strålende multi-instrumentalist som gjerne eksperimenterer, kjenner ingen grenser og gjør det uventede. Men hele tiden med sin ufeilbare følelse for melodi og bærekraftig låtskriving i bunnen. Nyskaping er bra, men aldri på bekostning av låten.

På det nye albumet "Modern Pressure« flytter Romano grensene mer enn noen gang tidligere. Likevel er albumet en meget logisk oppfølger til den kritikerroste forgjengeren “Mosey”. De tolv låtene ble skrevet I 2016 og ble spilt inn I en lånt hytte inne i skogene i Värmland. Strykere og blås ble lagt til i Toronto i høst.
5. Kendrick Lamar - DAMN.

Kendrick Lamars fjerde album DAMN. debuterte på førsteplass på Billboard 200. Dette er tredje gang Kendrick tar denne topplasseringen, og albumet har til dags dato solgt over 2,3 millioner og blitt streamet over 400 millioner ganger. DAMN. inneholder 14 låter, som tar for seg kontroversielle og dagsaktuelle temaer. Han viser nok en gang hvem som er en av de største innen rap.
6. Mastodon - Emperor Of Sand

Mastodon skuffer aldri! Atlanta-kvartetten har brukt de siste sytten årene på å raffinere sin stadig mer imponerende legering av progrock, stoner og klassisk metal. «Emperor of Sand», Mastodons sjuende album kom tidligere i år. Albumet gikk rett inn på 6. plass på listene her til lands, og ble det tredje albumet deres på rad som gikk inn på topp 10 på Billboard.
7. Beck - Colors

Colors har så å si ingen dødpunkter og det finnes ikke tvil om at Beck er en av de beste låtsnekkerne og - mest kreative produsentene noensinne. Albumet stråler av sommerlige vibber og farger. Derfor er det nesten er sørgelig at det ikke ble utgitt før nå, slik at alle ble frarøvet muligheten til å danse til låtene langt ut i varme sommernetter. På den lyse siden kan det løfte tunge høstsinn og man kan få låtene inn i blodet i god tid før neste sommer. - Tony Nordgaard.
8. Lana Del Rey – Lust For Life

Det er mye som overrasker med Lust For Life. Ikke bare er det den nye positiviteten, men hun har fått med seg flere stjerner. Duetter og samarbeid har aldri vært å se på noen av de tidligere platene. Det har vært kun Lana, i Lana sin verden. Denne gangen inviterer hun The Weeknd, ASAP Rocky, Stevie Nicks , Sean Ono Lennon og Playboi Carti inn i varmen.

Lana Del Rey er i samme drakt som tidligere. Americana i lange baner, dyster og nostalgisk. Samtidig har vi aldri sett henne så optimistisk. Platen er 16 låter langt, og man går ikke lei. Hun inviterer deg inn til hennes verden. Du takker ja, og føler deg med en gang mer glamorøs og kanskje litt forelsket. - Stella Marie Brevik
9. Jason Isbell & the 400 Unit - The Nashville Sound.

Jason Isbell (eks Drive-By Truckers) er ute med sin sjette soloutgivelse og den tredje med The 400 Unit. Som forgjengerne Southeastern (2013) og Something More Than Free (2015), riktignok uten 400 Unit, er også The Nashville Sound produsert av Dave Cobb. Isbell viser atter en gang hvilken dyktig låtskriver og musiker han er.

Hans siste utgivelse er litt mer rocka enn tidligere, samtidig som Isbell bevarer stilen han har rendyrket og som han gjør bedre enn mange andre innenfor country/americana-sjangeren. The Nashville Soundbyr på solide, gitardrevne låter, som for eksempel Cumberland Gap og Anxiety, men også utsøkte akustiske sanger, blant annet åpningen Last Of My Kind, Tupelo og If We Were Vampires. - Olivar Grandø
10. Arcade Fire - Everything Now

Arcade Fire slapp endelig oppfølgeren til Reflektor fra 2013 i år, og albumet følger i samme spor som forgjengeren. Låter som Sings of Life og Put Your Money gjør at Win Butler & Co. også får årets utgivelse inn på vår topp 10-liste.
Tidligere vinnere:

2006: Bob Dylan - Modern Times
2007: Arcade Fire - Neon Bible
2008: Fleet Foxes - Fleet Foxes
2009: Girls - Album
2010: Arcade Fire - The Suburbs
2011: PJ Harvey - Let England Shake
2012: Tame Impala - Lonerism
2013: Arctic Monkeys - AM
2014: The War on Drugs - Lost in the Dream
2015: Father John Misty - I Love You, Honeybear
2016: Nick Cave & The Bad Seeds - Skeleton Tree


Listen er stem frem av Musikknyheter.no sine skribenter, og følgende har stemt i år:

Live Schau
Jardar Østbø Juberg
Germund Stensrud
Tony Alexander Bakken
Øystein Bagle-Tennebø
Stella Brevik
Jon Vidar Bergan
Robin Olsen
Charlotte Sissener
Fredrik Schibstad
Olivar Grandø
Mona Johannessen
Alyssa Nilsen
Lars-Ove Håhjem
Jens C Midtgarden
Eirik Gurandsrud
Line Arntsen