Foto: Oddbjørn Steffensen, Musikknyheter.no

Musikknyheter.no har også i år spurt personer som jobber med musikk om hvilke norske debutanter de har særlig tro på i det nye året. Journalister, bloggere, platearbeidere og festival- og konsertbookere har stemt frem disse ti som de mest lovende, nye norske artistene for 2018.

1. Fieh

Bak artistnavnet FIEH finner man Sofie Tollefsbøl, som allerede som16-åring startet sin karriere ved å produsere musikk på soverommet. Prosjektet har utviklet seg stort siden hun begynte å slippe demoer laget på Garageband via Soundcloud, og nå er det et stort band som tar til scenen når FIEH opptrer live. Til tross for at Sofie kommer fra de dype skoger i Oppland er musikken hennes inspirert av soul og hiphop-artister som Outcast, D’Angelo, og Erykah Badu. Musikknyheter premierte Nattjazz-konserten i Bergen med full pott, 10/10, og mente at: "De hadde fantastisk vokal, tonnevis med karisma og utstråling, og en tilstedeværelse man sjelden ser". I oktober kom debutsingelen 'Glu', og i sommer kan du se Fieh på blant annet Piknik i Parken og Vill Vill Vest.
2. Sassy 009

Trioen Sassy 009 består av Oslo-jentene Sunni (Sunniva Lindgaard), Tia (Teodora Georgijevic) and Joe (Johanna Scheie Orellana), som til tross for at de begynte å spille sammen for bare et år siden allerede har erobret spillelister og bloggposter verden over. Med sin kjølig eteriske, abstrakte og melodiske elektronika hvor vokal og fløyte har en sterk rolle, er de et litt annerledes alternativ til musikken som har strømmet ut av Norge de siste par årene. Debut-EPen 'Do You Mind' ble sluppet i november, til strålende anmeldelser i inn- og utland.
3. Emir

Emir Hindic er så langt best kjent som Onge $ushi Mane, den ene halvdelen av hip hop-fenomenet Sushi x Kobe. Nå går han sin egen vei, og er klar med sitt eget soloprosjekt, EMIR.

"Det er på tide å følge sin egen retning. Ta ansvar for noe. Bli voksen. Signere med en major-label. Lukte, føle, høre og teste om det er greit, liksom" sier han, og er allerede godt i gang: i høst signerte han med Sony Music, og slapp første singel, 'Faller', i oktober. Selv om musikken fortsatt beveger seg mye i hiphop/RnB-verdenen , er det på 'Faller' også sterk rave-innflytelse, med et voldsomt så fengende pop-refreng. Emir spiller på Trondheim Calling i februar.
4. Halie

17 år gamle Hannah Emilie (Halie) fikk, etter sin opptreden på Vill Vill Vest, storslagne omtaler om sin musikk og vokal – både lokalt og internasjonalt. Musikkmagasinet NME skrev: "Arguably the most hyped act of the weekend", om hennes opptreden på Vill Vill Vest. Med én singel ute, 'Echo', er hun allerede booket til flere festivaler i 2018, bl.a Bergenfest i Bergen og by:Larm i Oslo.
5. Pom Poko

Denne kvartetten har selv med veldig få låter allerede opptrådt på flere konserter utenlands bl.a. i Nederland, Danmark og England. De har også spilt på festivaler som Øya og Trondheim Calling. Selv om bandet har gått jazzlinja er det ikke veldig mye jazz i musikken. Låtene er lekne, fargerike og godt gjennomført!

Bandet spiller flere konserter sammen med Honningbarna i vinter, bl.a på Rockefeller i Oslo, Folken i Stavanger og Union Scene i Drammen.6. Great News

Trioen fra Bergen har fått oppmerksomhet for sin indie, daze-pop musikk og live-opptredener. De har også holdt konserter på Bergenfest, by:Larm og Vill Vill Vest. Gjennom høsten har de sluppet flere singler opp mot sitt kommende debutalbum, 'Wonderfault', med låter som 'Never Get My Love' og tittelsporet 'Wonderfault' som hadde premiere i Huffington Post.

Great News kan du se på blant annet by: Larm i mars, debutalbumet slippes i februar.
7. Jakob Ogawa

20 år gamle Jakob Ogawa har akkurat lagt bak seg et eventyrlig år. Ikke bare har han signert platekontrakt med Playground Music og gitt ut debut-EP'en Bedroom Tapes, han har også spilt to fullsatte konserter på by:Larm som juryens utvalgte demoartist, vært på Europa-turné med amerikanske LANY samt opptrådt på både Slottsfjell, Reeperbahn og Vill Vill Vest. 

Nylig ble det kjent at indiepop-håpet, som allerede har tiltrukket seg internasjonal oppmerksomhet fra magasiner som NYLON og Clash Magazine, også er booket til festivalen Lollapalooza i Argentina i mars. Der opptrer han som en av tre norske artister - i selskap med Kygo og Alan Walker. I vinter la Ogawa ut på sin første headliner-turné, med konserter i Tyskland, Sveits, Luxembourg, Nederland og Danmark. Det blir spennende å følge ham videre i 2018.
8. Hanne Mjøen

Mye har skjedd siden Hanne Mjøen debuterte med singelen 'Perfect Noise' høsten 2016. Flere singler har kommet på rekke og rad med hyppig rotasjon på radio som resultat, og musikkarrieren til Oppdal-jenta har virkelig skutt fart. I fjor solgte hun ut flere klubbkonserter, ble booket til Slottsfjell og Vill Vill Vest og ble håndplukket av NRK P3 til Findings Festival. Kronen på verket var da hun ble med venninnen Astrid S på Norgesturné i fjor høst.

I november ble hun valgt ut som Ukas Urørt på P3, med denne begrunnelsen: "Det nye pophåpet Hanne Mjøen nailer den moderne lyden, og klarer å bringe noe friskt inn i miksen. Med nydelig, kraftfull stemme og urbane vibber i produksjonen er hennes rett frem pop av den virkelig gode sorten man ønsker mer av." Hun spiller på Trondheim Calling fredag 2. februar og lørdag 3. februar.
9. Virkelig

I 2015 ble det Bodø-baserte bandet Virkelig plukket ut som Ukas Urørt på NRK P3, etter å ha sluppet debutsingelen 'Cecilie'. Urørt-redaksjonen ga følgende begrunnelse: "Med sin debutlåt 'Cecilie' viser 17-åringene i Bodø-bandet Virkelig at de allerede har det som skal til for å lykkes; mot, meloditeft og en tydelig retning"- Den påfølgende sommeren spilte de på en rekke festivaler, deriblant Slottsfjell, Pstereo og Parkenfestivalen. Etter Urørt har de fått mye spilletid på radio - ikke minst med 'Kor blei vi av' - en låt om kjærlighet og avstand.

I november ble det unge rockebandet signert til Jansen Records - et selskap som fra før har Daniel Kvammen, Kråkesølv og Death By Unga Bunga i stallen. Nylig kunne de melde at de slipper en ny låt allerede 19. januar, og i løpet av året kommer også debutalbumet 'Lykke til i livet', et album fylt med storbyangst og gatepop med norske tekster. Du kan få dem med deg på Trondheim Calling 2. februar.10. Hollow Hearts

Hollow Hearts er et friskt tilskudd på den norske roots/americana-scenen. De fire som utgjør bandet har markert seg i musikkmiljøet i Tromsø gjennom mange andre prosjekter som Rustholk, White Ascot, K.M. Myrland, Arctic Band, Lisa Skoglund og Bob Dylan på nordnorsk, og er godt etablerte både som instrumentalister og vokalister. Nå har de imidlertid bestemt seg for å satse alt på Hollow Hearts.

Musikken deres er inspirert av Crosby, Stills & Nash og The Band ispedd elementer fra pop-, rock-, og visesjangeren, og i hjembyen Tromsø har de på kort tid fått stor respons for sine fengende roots-toner. Bandets debutalbum 'Annabelle' er planlagt for utgivelse i mars 2018, og på programmet fremover står også en releaseturné og flere festivaljobber.Tidligere topp 3 i Musikknyheter.no sin årlige ny norsk musikk-kåring:

2017: Sigrid, Hajk og Amanda Delara
2016: Ary, Dagny og Gundelach
2015: Aurora, Fay Wildhagen og Slutface
2014: Emilie Nicolas, Daniel Kvammen og LOVELOVELOVE
2013: Truls, Hvitmalt Gjerde og Torgeir Waldemar
2012: Mikhael Paskalev, Young Dreams og Linnea Dale
2011: Kitchie Kitchie Ki Me O, Turns og Honningbarna
2010: Navigators, Kvelertak og Moddi

Disse har stemt:

Bjørn Hammershaug, Tidal
Claes Olsen, Øyafestivalen
Kim Aasli, Pstereo
Joakim Throndsen, Rockefeller, Sentrum Scene, John Dee
Mats Borch Bugge, NRK P3
Alyssa Nilsen, Musikknyheter.no
Frank Nes, Bergenfest
Eirik Blegeberg. Klassekampen
Erik Valebrokk, Mittlivsomerik
Gjermund Stensrud, Musikknyheter.no
Sverre Aksel Eilertsen, by:Larm
Marita Johnsen, Vulkan Arena
Kristina Juul Jørgensen, Rokken
Thomas Rydjord, Trondheim Calling
Frode Nakken, Tons of Rock
Espen Overskeid, Perfect Sounds Forever
John Olav Hovde, Vinjerock
Henning Krane, Slottsfjell
Tor Martin Bøe, VG
Limita Lunde, Parkteatret
Line Ira, Perfect Sounds Forever
Linn Margrethe Skoie, Mono
Line Skille-Aspholm, disharmoni
Sten Ove Toft, BLÅ
Espen Håland, Tou Scene
Andreas Leine Jakobsen, Big Dipper
Ruben Gran, NRK P3
Gøran Aamodt, Parkenfestivalen
Stian Tangerud, TIDAL
Jørgen Berntson Aase, Rubato
Maren Blomstereng, Sofar Sounds
Kristin NPS Music
Sebastian Smedbeg, Under the Bridge Festival
Jesper Brodersen, Folken
Atle Bredal, NRK P1
Janne Monsen Tveit, 730.no
Ellen Lund, GAFFA
Robert Dyrnes, Bukta
Trym Grydeland, Kroa i Bø
Henrik Sanne Kristensen, TIDAL
Johnny Wilhelmsen, The Wilhelmsens
Ben Sand, Revolver


Artistomtaler av Alyssa Nilsen, Charlotte Sissener og Elisabeth Victoria Mariboe.

Sigrid toppet listen for 2017