Foto: BOETTCHER

Få artister har satt dypere spor enn de tyske elektropionerene Kraftwerk. Siden 70-tallet har bandet banet veien for eksperimentell og elektronisk musikk, og har egenhendig dannet grunnlaget for hvordan vi lytter til elektronisk musikk i dag. Torsdag 16. august har du muligheten til å oppleve Kraftwerks beryktede 3D-show på Pstereo i Trondheim.

Etter å ha lagt bak seg en verdensomspennende 3D-turné, inntar Kraftwerk Pstereo i 2018! Kraftwerks sammenfatning av musikk og performance art på sine 3D-konserter har vært et sant «Gesamtkunstwerk» – et helhetskunstverk.

Kraftwerk ble grunnlagt av Ralf Hütter og Florian Schneider i 1970. De åpnet elektronikastudioet Kling Klang Studio i næringslivsbyen Düsseldorf i Tyskland, hvor de la ned og produserte alle Kraftwerks album. Innen medio 1970 hadde de oppnådd internasjonal anerkjennelse for sin revolusjonerende elektroniske klangverden i tillegg til sin eksperimentering med robotteknikk og andre teknologiske innovasjoner. Med sine framtidsvisjoner skapte Kraftwerk intet mindre enn lydsporet for det den digitale tidsalder inn i det 21. århundret.

LES OGSÅ: Full pott til Kraftwerk i Operan

Kraftwerk anses for å være pionerer innen elektronisk musikk, og er en bunnløs kilde til inspirasjon for en rekker sjangere – alt fra electro til hiphop, fra techno til synthpop. De har skapt musikkhistorie og har mottatt anerkjennelse over hele verden i over fire tiår. Siden starten på 70-tallet har de alltid jobbet med det nyeste på det teknologiske markedet, produsert revolusjonære, elektroniske ”lydlandskap” og eksperimentert med syntetiske lyder, stemmer og automatiserte mekaniske rytmer. De har komponert lydpoesi med sterkt reduserte tekstmengder og programmert deres robot-image som et uttrykk på en verden dominert av maskiner og datateknikk.

På sine liveshow illustrerer Kraftwerk – bestående av Ralf Hütter, Henning Schmitz, Fritz Hilpert og Falk Grieffenhagen – sin iboende tro på de respektive bidragene til både mann og maskin.

Kraftwerk-lyden og imaget har lenge stått som inspirasjon ikke bare innen musikk, men også innen den visuelle samtidskunstverdenen.

Siden retrospektet av hele sin katalog på Museum of Modern Art i New York i 2012, har Kraftwerk de siste årene sluttet sirkelen ved å vende tilbake til sine Düsseldorf-røtter på slutten av sekstitallet. 3D-konsertserien på MoMA ble fulgt opp med ytterligere presentasjoner på Tate Modern Turbine Hall i London, Akasaka Blitz i Tokyo, Operahuset i Sydney, Walt Disney Concert Hall i Los Angeles, Fondation Louis Vuitton i Paris, Neue Nationa Galerie i Berlin og Guggenheim-museet i Bilbao.