Foto: Alyssa Nilsen, Musikknyheter.no

Legender som Nine Inch Nails og My Bloody Valentine er klare for Roskilde Festival sammen med kompromissløse Fever Ray og hiphop-ikonene Talib Kweli og Yasiin Bey i duoen Black Star. Også den norske elektronika-trioen SASSY 009 er et av de 26 artistene som ble offentliggjort i dag.

Verdensstjerner som Eminem, Bruno Mars, Cardi B og Gorillaz pryder allerede plakaten til Roskilde Festival 2018 sammen med norske artister som Sigrid, Cezinando, Kakkmaddafakka, Smerz og SASSY 009. Dagens artistslipp inneholder 26 aktuelle musikknavn som strekker seg fra hardtslående legender til stjerneskudd fra hele verden.

Med Trent Reznor i front etablerte Nine Inch Nails seg tidlig som et intenst og grensesøkende bekjentskap. De er et av de mest innflytelsesrike amerikanske band de siste 25 årene og albumene The Downward Spiral (1994) og The Fragile (1999) regnes som moderne klassikere. I år er det ventet at siste del av deres EP-trilogi kommer, og publikum kan i tillegg glede seg til et gjenhør med hits som Closer, Head Like a Hole og Hurt.

Svenske Karin Dreijer, bedre kjent som Fever Ray, har hatt stor suksess med sin musikalske utforskning av menneskenes mørke avkrok. Sammen med sin bror Olof har hun utgjort duoen The Knife som har vært med på å redefinere elektronisk musikk. Fever Rays konserter er kjent for å være både overveldende og provoserende og albumet The Plunge fra 2017 var blant anmeldernes favoritter.

- Både Nine Inch Nails og Fever Ray sprenger grenser på hver sin måte. Musikken deres er intens, og ofte dyster, mens konsertene deres kjennetegnes av energi og en egen, unik måte å fenge publikum, forteller Anders Wahrén, bookingansvarlig for Roskilde Festival.

Støylegendene i My Bloody Valentine spiller denne sommeren sin første Roskilde-konsert på 10 år. De har et nytt album på vei i 2018 og publikum kan glede seg til ny musikk og gamle klassikere fra bandet som i sin tid definerte showgaze-sjangeren.

Albumet Mos Def & Talib Kweli Are Black Star fra 1998 er et høydepunkt i hiphopen. Siden den gang har Mos Def byttet navn til Yasiin Bey, og sammen med Talib Kweli er han blant rappens tungvektere. Nå samler de to seg igjen under navnet Black Star og er i år klare med nytt album og sin aller første konsert på Roskilde Festival.

- Rocken trives i 2018. My Bloody Valentine og supergruppen Dead Cross er gode eksempler på kraften som de beste rockekonsertene gir oss. Samtidig ser vi hvordan nerve og nærvær fanges inn i andre sjangere med alternativ pop fra Sampha og elektronikastjernene Four Tet. Sommeren kan ikke komme fort nok, sier Wahrén.Nine Inch Nails (US) – onsdag 4. juli

Black Star (US) – torsdag 5. juli

Fever Ray (SE) – fredag 6. juli

My Bloody Valentine (UK/IE) torsdag 5. juli

Peter Sommer (DK)

Celeste (FR) – fredag 6. juli

6LACK (US) – torsdag 5. juli

AMMAR 808 (TN) – fredag 6. juli

Dead Cross (US) – fredag 6. juli

El Leopardo (CO)

Four Tet (UK) – fredag 6. juli

Laurel Halo (US) – fredag 6. juli

MHD (FR) – lørdag 7. juli

Sampha (UK) – fredag 6. juli

Superorganism (INT) – torsdag 5. juli

Turbolens (DK) – torsdag 5. juli

Yasmine Hamdan (LB) – torsdag 5. juli

B From E (DK)

Emil Kruse (DK)

Fool (DK)

Gurli Octavia (DK)

Marshall Cecil (DK)

Pale Honey (SE)

SASSY 009 (NO)

Simon Littauer (DK)

Slægt (DK)