Foto: Brian Sweeney

De nyeste tilskuddene omfatter krutt som sjangerdefinerende Mogwai (UK), Skandinavias største punkband gjennom tidene Millencolin (SE), funkfenomenet DāM-FunK (US), elektrogudfaren Mental Overdrive, multikunstneren Kristoffer Lo, ønskereprise med Fette Najs: DJ Joddski & Drahpaa, kompromissløse PURPURRPURPLE og 10-årsfeiring med LAMBSBREAD SOUND.

Mogwai (UK)
Det skotske post-rockbandet Mogwai har i de siste 23 årene vært et av de mest innflytelsesrike i sin sjanger, og nå kommer de til Pstereo og Trondheim for første gang.

Det hele startet med at de tidligere skolekameratene Stuart Braithwaite (gitar, vokal), Dominic Aitchison (bass) og Martin Bulloch (trommer) grunnla bandet Mogwai på midten av nittitallet. Mars påfølgende år ga de ut en sjutommer med singlene «Tuner» og «Lower», hvor førstnevnte ble kåret til «single of the week» av det britiske musikkmagasinet NME.

De skulle vinne samme kåring med «New Paths To Helicon Pt. 1» (1997) året etter, og høsten samme år ga de ut den knallsterke debutskiva «Mogwai Young Team». Siden den gang har bandet utvidet rytmeseksjonen, gitt ut ytterligere åtte studioskiver, til sammen tretten EPer, to liveskiver, fire samlealbum, to remixalbum og en bråte med singler, i tillegg til å ha laget hele eller deler av soundtracket til fem filmer.

Siden debutalbumets gitartunge og svevende lydbilde fram til fjorårets hardtslående og pulserende sisteskive «Every Country’s Sun» har Mogwai for alvor vært sjangerdefinerende med sitt atmosfæriske lydbilde. Mogwais klangverden byr på en sound preget av post-rock, fluktuerende mellom dystre og vakre melodier, ispedd gitarer, suggererende trommedriv og subtile, elektroniske komponenter.


Millencolin (SE)
Det svenske skatepunkbandet Millencolin har holdt det gående i snart 26 år. På den tiden har de gitt ut åtte studioskiver og spilt nærmere 2000 konserter for mengder av ihuga fans. Vi bøyer oss i støvet!

Få band har evnet å holde seg aktuelle i like lang tid som Millencolin, og få band kan skilte med å holde sjangeren i live som Örebro-kvartetten. Ved tusenårsskiftet hadde bandet gitt ut tre album, men det var utgivelsen av albumet «Pennybridge Pioneers» på nyåret i 2000 som skulle gi svenskene utstrakt og verdensomspennende anerkjennelse.

Skiva markerer overgangen fra en tidligere ska-preget sound til et mer rock-dominert lydbilde. Likefullt er det skatepunken som danner grunnlaget for bandets musikk, som i en årrekke har lagt bak seg et dypt spor av moshpits, crowdsurfing og ellevill konsertstemning. Skivene «Kingwood», «Home From Home», nevnte «Pennybridge Pioneers» og 2015s «True Brew» underbygger at kruttet ikke tar slutt med det første for Örebro-gutta.

Hvorvidt motivet ditt er ren og skjær nostalgi eller om du vil se et av bandene som virkelig regjerer i sin sjanger er en ting sikkert; du kommer ikke til å stå stille under låter som «No Cigar», «Penguins & Polarbears», «Fox» og «Ray». Snakkes!

DāM-FunK (US)

Helt siden debuten med Stones Throw i 2008 har Damon "Dam-Funk" Riddick vært en pioneer og et innbegrep innafor funk. For Damon er funk en levemåte, "a feeling of struggle and staying cool through it all.”

Mental Overdrive
Tromsøartisten og elektrogudfaren er en av Norges mest profilerte og største influencere i technomusikken.

Kristoffer Lo
Trondheimmusiker og multi-kunstner. Kjent fra Highasakite, Pelbo og Sunswitch.

Fette Najs: DJ Joddski & Drahpaa
Ingen lager fest som Joddski, den store publikumsfavoritten på fjorårets Forte. Veldig glade for at Joddski og parhesten Drahpaa kommer tilbake for å lage mer liv og røre!

PURPURRPURPLE
Produsent og DJ Annette Kvithyll med trøndersk opprinnelse, som utfordrer med sin unike og kompromissløse stil.

LAMBSBREAD SOUND
"The foundation of Jamaican music to the newest of dancehall reggae mixed up with hiphop, soca, cumbia, moombahton and new digikal". Trøndersk reggae på sitt beste!