Foto: Paal Audestad

Neste års store rockehappening i Kvinedal nærmer seg med stormskritt, og denne gangen blir det en vanvittig fest. Festivalen feirer nemlig rundt tall! Norway Rock Festival kan kan feire seg selv og (ikke minst) sine trofaste, musikkelskende besøkende for 10. gang i året som kommer.

Festivalen braker løs på Øyesletta i Kvinesdal torsdag 11. juli 2019 og billettene legges ut for salg torsdag 25.oktober.


ARCH ENEMY (SE)

Endelig! Arch Enemy kommer tilbake til Norway Rock Festival, og det gir oss nok en grunn til å feire et heidundrende jubileum i 2019: Det er tiende gang festivalen arrangeres, og det er faktisk hele ti år siden Arch Enemys Angela Gossow brølte seg hes på sletta for første gang i 2009.

Arch Enemy har gjennomgått en radikal transformasjon siden sist og vi gleder oss til en fantastisk konsert med intens, melodiøs heavy metal frontet av ei dame med en av de mest ekstreme vokalene i sin sjanger: tidligere The Agonist-frontfigur Alissa White-Gluz. Bandet kan se tilbake på nærmere 20 år med musikalsk utvikling siden midten av nittitallet da tidligere Carcass/Carnage-gitarist Michael Amott var med å grunnlegge bandet. I 2001 overtok frontkvinnen Angela Gossow mikrofonen, og fra da av tok bandet virkelig av. Talentet, omdømmet og suksessen fortsatte å vokse: som alltid preget av knallhard teknisk dyktighet, eksepsjonelt bra låtskriving og ikke minst fullstendig uimotståelige live-opptredener. Gossow tok over som bandets manager i 2014, og overlot dronningtronen til White-Gluz. Sammen med bandets nyeste medlem Jeff Loomis (tidligere Nevermore) utgjør de Arch Enemys nye ansikt utad. Med komplett lineup slapp de sitt tiende album i 2017, og vi gleder oss uhemmet til å se denne nye versjonen av death metal-legendene i levende live på Øyesletta i 2019. Dette blir vilt rått!

SKID ROW (US)

Innerst i kjernen til de amerikanske legendene i Skid Row brenner fremdeles glørne fra den opprørske punk og metal-tradisjonen de var med å forme på åttitallet. Bandet begynte som en ulmende spire i New Jersey i 1986, og den rebelske innstillingen, det råe talentet og viljen til å kjempe seg frem over slagmarka for å nå toppen slo ut i full flamme i løpet av de neste ti årene. De oppnådde etter hvert suksessen det de jagde etter. De solgte til gull og platinum, ga ut en rekke topp ti-singler og erobret til slutt verdenstronen da de inntok førsteplassen på Billboards-lista på nittitallet. Med verden slagen for sine føtter vendte bandmedlemmene seg til slutt mot hverandre i stedet. Etter en skjebnesvanger turné i Sør-Amerika i 1996 ble bandet oppløst, ti år etter sin debut.

Heldigvis for oss, godt over 20 år senere, så blusser bålet opp igjen. Skid Rows opprørstrang er langt fra død, og gitarist Snake Sabo stadfester at bandets ånd lever i beste velgående. Deres iboende kamplyst brenner kraftigst når det stormer som verst. «It’s us against the world again – and by us I mean the band and the fans who stick with us and carry the Skid Row torch without fail» uttaler han.

Bandmedlemmene har blitt eldre, men bandet har aldri vokst opp. Skid Row er fremdeles Skid Row: Med rå energi i ny materialdrakt heller de brannfarlig bensin på det eksplosive, gamle, ulmende opprørsbålet. Nå får endelig publikum på Norway Rock Festival 2019 muligheten til å oppleve det tredje og siste kapittelet av bandets ‘United World Rebellion’-turné. Forbered deg på gjenoppstandelsen.

SKAMBANKT (NO)

Fra Jæren i Rogaland kommer hardrockbandet Skambankt – et band med over 20 beinharde kvalitetsår og fem kritikerroste album bak seg. Bandet regnes i dag som et av Norges største rockeband, og det med rette. De ble til ved en ren tilfeldighet i 1994 da et annet band ikke kunne stille til avtalt spillejobb. I løpet av noen få timer hadde de skrevet ni sanger som de fyrte løs senere samme kveld på deres første spillejobb. Ti år senere slapp de i 2004 debutalbumet ‘Skambankt’, og fra da av satte de standarden og høstet skamløst gode kritikker og en stadig økende fanskare. Deres forrige plate ‘Sirene’ fra 2014 håvet inn 15 femmere og gikk rett inn på førsteplassen på VG-lista topp 40. Bandets sjette album er like rundt hjørnet, og nå gleder vi oss vilt til å oppleve dem live på Norway Rock Festival 2019.

HARDCORE SUPERSTAR (SE)

For 20 år siden gikk fire sprø svensker sammen i Göteborg og bestemte seg for å føye sammen to totalt motstridende sjangre til et på alle måter vågalt og uhørt konsept: rå, aggressiv trash metal blandet med catchy, melodisk sleaze-rock. Resultatet ble Hardcore Superstar, et band som gjør som går sine egne veier mens de perfeksjonerer den dekadente sjangercocktailen sin. Dette svinger, slår og sparker rumpe med catchy, strøken og velpolert kjerne av metall. I fjor spilte de inn sin nyeste video på et utsolgt Sweden Rock, og nylig slapp de sitt ellevte album: «You can’t kill my Rock’n’Roll». Nå lover de å skru opp volumet enda et hakk for NRF2019: Forbered dere på en glamorøs, uovertruffen rockeopplevelse!

SOIL (US)

Hva har heavy rock-bandet SOiL med musikklegendene Pink Floyd og Aerosmith å gjøre? Jo, de ble alle kapret og signert av Clive Davis på J Records (BMG). Han ble så imponert av de fire unike, unge musikerne fra Chicago at han fastslo: «you’re gonna be my only rock band for now. You’re going to be a priority, and I want to break this band.» Og det gjorde han til fulle: debutplata «Scars» fra 2001 inneholdt massive hitsingler som «Halo» og «Unreal». Bandet vant Metal Edge Magazines kategori «Next Big Thing» samme år, og turnerte sammen med Ozzy og Rob Zombie. SOiL, som ble grunnlagt så langt tilbake som i 1997, fortsetter fremdeles å utvikle sin unike sound og har gitt ut en rekke solide album utover 2000-tallet. Den siste plata «Whole» i 2013 høstet knallgode skussmål hos både kritikere og publikum, og I 2017 feiret de sitt 20-årsjubileum ved å innta studioet nok en gang. Da kokte de sammen en tilbake-til-røttene-kreasjon som rørte inn SOiLs unike sound i en usedvanlig kul cover-versjon av Chicago-klassikeren «Gimme some Lovin» fra Blues Brothers-filmen, den utsøkte «Can You Heal Me» som ble spilt inn i Dimebag Darrells hjemmestudio, og ikke minst en unik versjon av «Give it Up» med avdøde Wayne Static fra Static X. Vi håper å høre alle disse og mer til når SOiL inntar scenen på NRF 2019. Horns up og halos down!

DEFECTO (DK)

Grammy Award-vinneren Flemming Rasmussen, produsenten bak Metallica, snappet nylig opp Danmarks nyeste perle innenfor melodisk progressiv metall: det underfundige, enestående bandet Defecto. De spiller mektig, fengende progmetall, og blir sett på som det mest lovende nye bandet fra Danmark siden Volbeat. Dette er definitivt det nye fremadstormende bandet å få med seg i år!

Med deres siste album ‘Nemesis’ fra 2017, satte de en ny standard for sin sjanger. Bandet fokuserer all sin ekstraordinære, særegne kreative energi på låter som bryter ned musikalske barriere i stedet for å føye seg inn i dem, og resultatet har ført til en rekke toppkarakterer i både dansk og internasjonal presse.
Med bare to album bak seg (deres første plate ‘Excluded’ har kun vært på markedet siden 2016), spiller likevel bandet allerede på utsolgte turneer og åpner for giganter som Metallica og Rammstein. Hadde vi vært gamblere, ville dette uten tvil vært bandet å satse pengene sine på i årene som kommer. Ikke gå glipp av disse!

GREEN CARNATION (NO)

Green Carnation er en edelsten i den norske musikk-skattekista. Bandet har røtter så langt tilbake som tidlig i 1990, men etter at Tchort ble med Emperor til deres Darkside Eclipse-album og fortsatte med Satyricon og Einherjer, ble bandet lagt ned frem til debutalbumet ‘A Journey to the End of the Night’ kom i 2000. Da bandet et år senere slapp den episke plata ‘Light of Day, Day of Darkness’, hadde store deler av besetningen blitt byttet ut. Forandringene fortsatte med en musikalsk mer rocka endring på ‘A Blessing in Disguise’ og ‘The Quiet Offspring’ i henholdsvis 2003 og 2005. Bandets unike sjel ble synliggjort for fullt i 2006 da de slapp både det helakustiske albumet ‘Acoustic Verses’ samt en spektakulær konsert-DVD filmet under en 30 meter høy demning i den trolske norske fjellheimen.

Etter nesten 10 års stillhet gjorde bandet et comeback i 2015 og markerte sitt 15-årsjubileum på forskjellige festivaler rundt om i verden. Etter denne svært suksessrike comebacken avslører de nå at de holder på å komponere nytt materiale og at de kommer til å spille nytt stoff live for første gang på mer enn 11 år. Green Carnation er helt unikt band som leverer musikalsk kvalitet av ypperste vare. Vi gleder oss!

VEISLAKT (NO)

Veislakt er et blodig sammensurium av hardcore/punkrockere ikledd melodiøse rockelinjer i form av steingale fotballfans på høyoktan live-bensin fra Jæren. Veislakt gir alt på scenen, og med nytt album på gang i september kan publikum se fram til en konsert der Backstreet Girls møter Ingenting i en pøl av påkjørt Dead Kennedys og Sex Pistols på solid Sandnesdialekt. Jærcorebandet kan mer enn bare å skrive fete fotballsanger for Viking («Hilsen store stå»), og musikken deres fikk anmelder Asbjørn Slettemark til å ønske seg at «jeg var 15 igjen, og skulle ut og gjøre noe ulovlig foreldrene mine ikke visste om.»

METAL MILITIA (NO)

Norges beste Metallica Tribute-band heter uten tvil Metal Militia. Med en usannsynlig stor dose lidenskap, tilsvarende ferdigheter, kompromissløs, rå innstilling til musikken (og tilsvarende alkoholkonsum), er dette så nært opptil originalen som du kan komme. Metal Militia er i likhet med Metallica selv hverken strømlinjeformede eller forutsigbare, og de leverer pur kvalitet med sylskarpt fokus på Metallicas egenart. Bandet sier selv de fokuserer på originalens «punky attitude» fra åttitallet, men med baller av stål og en like stor fandenivolsk rocke-attitude, fremfører de like gjerne de største hitsene fra ‘Black Album’ som de raskeste åttitallsknasende klassikerne – alt servert med en fandenivolsk langfinger og rått talent med militær presisjon. Dette er det nærmeste du kommer ekte vare, så forbered deg på pur lykke i militant metallisk mundur.

DREAM POLICE (NO)

Siden 2019 er det store jubileumsåret for Norway Rock Festival, kan vi lokke med enda en fullblods rockejubilant: Dream Police, som så dagens lys for første gang i 1989. Det kritikerroste norske bandet består av rutinerte, drevne musikere som alle har hatt fingre og tær med på det meste av musikkscenen her til lands. Dream Police ble nominert til Spellemannsprisen og lå flere uker på VG-lista topp 10 da de slapp sitt første album i 1990. De slo an både i Sverige, Japan og Canada med publikumsfavoritter som «Hot Legs», «When the sun goes down» og «Rock Me». Etter en knallstart forsvant bandet bokstavelig talt fra scenen i årevis før de igjen dukket opp og holdt noen få, utvalgte konserter fra 2009 og fremover. I 2019 er de tilbake for å feire sammen med oss – og det ryktes om at det er flunkende nytt rockemateriale på gang.www.norwayrocklive.no