Foto: Stian Andersen

Der var vi i gang med årets programmering av Pstereo 2019, og det er litt av en sjangercocktail vi kommer med! Det er en glede å presentere metal, rap og indie som de aller første acts til neste års fest på Marinen. Kvelertak tilbake til Pstereo - for første gang med Ivar i fronten, evig energiske OnklP på sin første soloturné, britisk tough-rhyming rap i Little Simz (UK) og nylig Årets Urørt-vinner Girl in Red, skriver Pstereo i pressemeldingen.


KVELERTAK

Like før kalenderen skulle vise det herrens år 2010 seilte Kvelertak inn i den norske musikkoffentligheten med et knippe promolåter. Den gang da tok de både den norske anmelderstanden og publikum på senga med en fandenivoldsk sjangercocktail ingen før hadde sett maken til.


Bandets fundament består i groovy gitarriff, guttural screamvokal på pur siddis og en overraskende allsangvennlig framtoning. Dette, ispedd iskalde gufs fra den norske svartmetalltradisjonen i form av tremoloer og sporadiske blast beats, gjorde Kvelertak til noe Norge og verden for øvrig aldri hadde sett før.


Flipp kalenderen over til 2018, og Kvelertak fastholder sin posisjon som et av de mest nyskapende hardrockbandene på norsk jord. Debutskiva i seg selv dro i land to Spellemannpriser (i klassen Rock og Årets Nykommer). Oppfølgerskiva «Meir» fra 2013 fortsetter der forgjengeren slapp – med det Dagbladets anmelder kalte «en totalpakke som er helt suveren» idet han klinte til med seks øyne på terningen. Også dette albumet skjenket bandet en Spellemann, denne gangen i klassen Årets Metal.


Det slutter ikke der, også tredjeskiva «Nattesferd» (2016) dro i land en Spellemann i klassen Årets Rock. Fansen, i likhet med anmelderne, trykte også denne skiva til sitt bryst. Eller som anmelder Totto Mjelde i P3 skriver det: «Det er ingen andre som klarer å blande black metal, punk og klassisk ultrafengende rock på samme måte som Kvelertak. Og det er definitivt ingen som kommer ut i andre enden med en sånn dunst av festligheter og moro». Helt sant!


Kvelertak er et band som preges av lekenhet og en enorm spilleglede, og til tross for at sekstetten fra Stavanger tidligere i år byttet ut vokalist Erlend Hjeltvik med Ivar Nikolaisen er det fremdeles et mellomgulvdrepende liveshow og rå energi som preger bandets konserter. Nikolaisen, som tidligere sto for vokalarbeidet i Silver – og nå også i det eminente The Good The Bad And The Zugly, har heldigvis ingen problemer med å fylle Hjeltviks sko. Og nettopp det kan du selv være vitne til når Kvelertak inntar Pstereo for tredje gang sommeren 2019.


ONKLP

OnklP har gjennom en lang fartstid som rapper tatt turen fra en fleipete hiphopundergrunn til å bryte popoverflaten og bli allemannseie.


De fleste har et forhold til hiphopgutten Pål Tøien. Om du så var en av de som hørte på Dirty Oppland i en furubekledd kjellerstue med vennegjengen på starten av 2000-tallet eller virkelig kjente at ditt indre følelsesliv fikk et ansikt med OnklP & De Fjerne Slektningene-låta «Styggen på ryggen» i 2014 har du mest sannsynlig en mening om Asker-gone-Oslo-via-Lillehammer-artisten OnklP.


Artisten har ikke bare hatt suksess med egne prosjekter. Han har også bidratt på et vell av låter signert velrennomerte rappere her til lands, og vet å både avlegge rim med tunga i kjaken så vel som å blottlegge sine mørkere sider for mikrofonen.


Men nå skriver vi straks 2019, og OnklP inntar Pstereo for aller første gang – og det er også første gang den sagnomsuste rapperen med den brokete fortiden går solo. Den sjangeroverskridende artisten har vært innom både skapønk, rap og rock, og skal med låter som nevnte «Styggen på ryggen», «Snufs» og den seineste, framtidsrettede låta på singelstammen, «Føler meg bedre», ta Norge med storm på ny.


LITTLE SIMZ (UK)

Den britiske rapperen Simbiatu Abisola Abiola Ajikawo er kanskje bedre kjent under det noe mer effektive artistnavnet Little Simz. Med to studioskiver på samvittigheten i en alder av 24 år har Islington, London-artisten fått skryt fra rapgeniet og forbildet Kendrick Lamar i tillegg til å ha turnert med ingen ringere enn ikoniske Lauryn Hill og Gorillaz.


Little Simz har mer smakfulle bars enn sjokoladehylla til Rema og Bunnpris sammenlagt og en flow feitere enn Glomma, og på både debutskiva «A Curious Tale of Trials + Persons» og den Alice i eventyrland-inspirerte oppfølgeren «Stillness in Wonderland» har hun liret av seg låt på låt på et nivå de fleste rappere bare kan drømme om.


London-rapperen mikser soul, R&B, grime og rap med organiske, jazzaktige rytmer. Til tross for at hun er et relativt ubeskrevet blad her hjemme, er det mye som tyder på at hun er på god vei til å legge verden for sine føtter.


Eller som musikknettstedet Pretty Much Amazin skreiv i sin anmeldelse av sisteskiva: «Ajikawo knows she’s on her way to something new, and she enjoins us to follow her instead of white rabbits. She already knows where they’re going, and it’s not nearly as interesting as where she’s headed». Vi gleder oss til å se hvor hun ender på den andre siden av kaninavgrunnen!


GIRL IN RED

Horten-jenta Marie Ulvens artistnavn girl in red stammer fra noe så enkelt som en forelskelse – i en jente iført en rød genser. Ulven har siden 16-årsalderen laget musikk fra sitt eget hjem, noe som til en viss grad underbygger 19-åringens lo-fi-tilnærming til sår og atmosfærisk singer-songwriter-musikk.


girl in reds musikk er selvproklamert ufiltrert. Det føler vi hører hjemme i et tekst- og melodiunivers som stammer fra tenårene, og enten du har passert alderen selv eller står midt i det, er det vanskelig å ikke kjenne seg igjen i Ulvens låtmateriale, som med hjertet i hånda formelig oser vemodig nostalgi – enten du har vært håpløst forelsket og fått hjertet ditt knust eller ei.


Med låter som «say anything» og «summer depression», samt P3-roterte «girls» og «i wanna be your girlfriend» på samvittigheten, samt en fersk nominasjon til Årets Urørt, er det mye som tyder på at fundamentet for en lang artistkarriere allerede er støpt, og vi gleder oss til å ta mot girl in red på Pstereo i 2019!