Foto: Eli Russell Linnetz


På sin nye singel We Appreciate Power maler Claire Boucher, bedre kjent som Grimes, et dystopisk bilde av menneskehetens undergang og kunstig intelligens som snart vil erstatte oss. På laget har hun med seg turnégitarist, vokalist og beste venn HANA (Hana Pestle).

Samspillet mellom Grimes’ og HANA kaster lys over to sterke kontraster: Grimes representerer et menneske, fristet av teknologiens fordeler ved å underkaste seg «Simulation, give me something good… One day everyone will believe» og den kunstige intelligensen, HANA som overtaler henne: «What will it take to make you capitulate? We appreciate power”. Menneskehetens evolusjon blir sett på som overvurdert når all organisk liv dør før eller siden. Derimot blir vi lovet evig liv om vi laster opp vårt eget sinn til en «drive».

Sangen åpner med et gjennomborende skrik og et truende gitarriff som kulminerer i et synth-eksplosjon som passer perfekt sammen den uskyldige naiviteten til Grimes’ karakter og den utspekulerte karakteren til HANA. Ikke bare er dette en sang som låner fra diverse musikksjangere, men vi får servert lydeffekter som blant annet et sverd i kamp og en alarm som kunne kommet rett ut av Ridley Scotts «Alien».

Man kan lure på om sangen har sammenheng med Grimes’ nære forhold til Tesla- grunnlegger og teknologiinnovatør Elon Musk, som selv er overbevist om at det er et spørsmål om tid før menneskeheten må vike unna den kommende bølgen av avansert teknologi.

Ifølge Grimes er dette hennes siste album på plateselskapet 4AD, ettersom hun har ytret sterk misnøye om plateselskapets behandling av henne de siste årene. På tross av dette, virker det ikke som dette vil påvirke ambisjonene for sitt nye album som vil utforske musikalske territorier vi ikke har hørt før:

“I kno i’ve been quiet lately – in the studio every day trying to legit make something you’ve never heard before. Unexplored sonic landscapes. I need another month or 2 of pure unadulterated creativity at which point I will begin finishing tracks. Won’t let u down.”

Hør sangen her: