Pål Moddi Knutsen reiste verden rundt for å finne sensurert musikk, men ble like skremt over hva han fant hjemme i Norge. I dag har den etterlengtede dokumentaren om albumet Unsongs premiere på NRK2.

Den har tatt fire år å lage og er spilt inn på like mange kontinenter. Dokumentarfilmen "Moddis forbudte sanger" følger artisten Pål Moddi Knutsen og det bemerkelsesverdige og risikable albumprosjektet Unsongs, tolv forbudte sanger fra tolv forskjellige land. På veien møter han alt fra meksikanske narkoskalder til vietnamesiske samvittighetsfanger – og vår egen Mari Boine."Det ga inntrykk å møte sensurerte musikere fra den andre siden av kloden, men like sterkt var det å forstå hvor reell sensuren har vært, og er, her hjemme. Selv om jeg er vokst opp i nord, var Unsongs mitt første virkelige møte med den samiske kulturen. Det sier jo litt om hvor flinke vi har vært på å holde den nede."

TV-dokumentaren inneholder også scener fra et av Moddis karrierehøydepunkt så langt, turnéavslutningen med Trondheimsolistene på Operaens hovedscene. Konserten markerte avslutningen på et prosjekt som innebar konserter i til sammen 24 land over tre år, en turné som på ingen måte har vært problemfri.

"Jeg hadde ærlig talt trodd at denne dokumentaren aldri ville se dagens lys. Med alle veggene vi har møtt – hos alt fra russiske diplomater til BBC – hadde jeg nesten gitt opp håpet om at noen ville ta i et slikt prosjekt. Derfor er jeg spesielt glad for at disse historiene nå blir fortalt. Det blir kronen på verket etter flere års arbeid."

"Moddis forbudte sanger" vises på NRK2 mandag 17. desember kl. 21:20. Dokumentaren blir også gjort tilgjengelig i

NRKs nettspiller