Foto: Cameron Davari

Musikknyheter.no har også i år spurt personer som jobber med musikk om hvilke norske debutanter de har særlig tro på i det nye året. Journalister, bloggere, platearbeidere og festival- og konsertbookere har stemt frem disse ti som de mest lovende, nye norske artistene for 2019.


1. girl in red

I dagens musikkindustri der et flertall unge, lovende artister kniver etter å få sitt store gjennombrudd, er det få som har fått det på like kort tid som girl in red. Sanger om kjærlighet og begjær har på kort tid sendt musikkarrièren til 19-år gamle Marie Ulven fra Horten rett til værs og etablerte henne som et av stjerneskuddene man må følge med på fremover. Mye av suksessen kommer fra fanskaren på nett som kaller henne et ikon i LGBTQ-miljøet, der hun har knyttet et sterkt bånd med lytterne sine. Ulvens sårbare og personlige tekster har truffet både det norske- og utenlandske folk rett i hjertet, selv om hun bare har sluppet én EP og et par andre sanger.

Hennes nyeste singel we fell in love in october viser et enormt talent for å gjenskape følelser gjennom et lydbilde som dykker ned i et varmt landskap av forelskelse og lykke. Spesielt imponerende er at all musikken er selvprodusert på soverommet hennes.
På mange måter kan man kalle fjorårets Øya-konsert for «jeg var der-øyeblikk» siden det bare har gått oppover siden den gang, og årets Øya-konsert kan muligens bli enda mer minnerik. Ettersom girl in red ikke har spilt altfor mange konserter så langt i karrieren, kan vi bare håpe at 2019 blir året der vi finner henne på en enda større scene foran et enda større publikum. Som flere av artistene på denne listen, spiller hun også på årets utgave av by:Larm.
2. Pom Poko

Etter at bandet ble dannet for rundt to år siden har kvartetten Pom Poko rukket å bli signert av det engelske plateselskapet Bella Union og skrytt opp i skyene av plateselskapets eier, tidligere Cocteau Twins-bassist Simon Raymonde. Dette kan bare bety én ting: en strålende fremtid! Musikken kan beskrives som en blanding av punk og pop-rock, eller som bandet selv beskriver; «The sound of a party with your neighbour Totoro, a wild discussion between Kodamas and Susuwataris, and a serious amount of imaginary confetti.»

Bandet er klare for å bevise hva de har å by på med debutalbumet Birthday som slippes 22. Februar og begir seg ut på en turné som besøker festivaler som Trondheim Calling, by:Larm og Vinjerock.
3. Emma Steinbakken

15-år gamle Emma Steinbakken imponerte sterkt med debutsingelen Not Gonna Cry i november i fjor og 2019 blir sannsynligvis året hun tar steget inn i søkelyset. Sangen er produsert av den norske musikkduoen Skinny Days og er en storslagen pop-låt med en dramatisk refreng som virkelig viser frem styrken i Steinbakkens stemme. Årets by:Larm blir en ypperlig sjanse til å se henne opptre i starten av hennes musikalske reise.
4. Boy Pablo

Siden starten i 2016 har det gått slag i slag for 19 år gamle Nicolas Pablo Muñoz som gjemmer seg bak artistnavnet Boy Pablo. I løpet av de to år har han hatt en viral musikkvideo til låten Everytime, som nå er sett over 16 millioner ganger. Han har rukket å gi ut to EPer i tillegg til å dra på turne i Asia, Europa og USA.

At han ble han kåret til Årets nykommer på P3 Gull høsten 2018 vitner om at innsatsen har blitt lagt merke til. At han nå også er booket til Coachella 2019 understreker at det er stadig flere, verden over, som begynner å få øynene opp for bergenseren med de avslappa, luftige og ikke minst fengende låtene.
5. ISÁK

Selv om ISÁK kun har gitt ut en håndfull låter, er det mange som peker på trioen når det gjelder hvilke artister de har troa på i 2019. Med sin særegne elektro-joik serverer ISÁK joik i en ny og frisk innpakning.

Bandet er frontet av Ella Marie Hætta Isaksen som gjorde seg selv bemerket for de aller fleste her til lands gjennom deltakelsen i Stjernekamp i 2018. Hun gikk av med en imponerende seier i finalen hvor hun fremførte joiken Ozan av Adjágas i beste sendetid på NRK. Bandet vant også både NRK Urbi i 2018 og Årets nykommer under Sámi Music Awards 2018.

Med energiske liveopptredener er det lett å se for seg at ISÁK vil bli oppdaget av stadig flere når bandet setter ut på en omfattende norgesturné i vår.
6. Spielbergs

De tre selverklærte indiehodene som utgjør Spielbergs har skapt mye entusiasme med sin gitarbaserte indie rock. Trioen slapp i 2018 EPen Distant Star til gode kritikker og bandet albumdebuterer med This Is Not The End 1. februar.
Med fengende refrenger og svevende melodier er Spielbergs et band verdt å følge med på for alle som verdsetter uimotståelig indie rock.
7. Company Ink

Company Ink er en Trondheims-basert duo besta?ende av irsk-fødte Daragh Wearen Murphy og Axel Olsen, som lager postpunk og gitardreven pop med nikk til 80-tallet. Selv beskriver de musikken de lager som «bratpop».
Bandet, som konsertdebuterte på Trondheim Calling i fjor, er kjent for sine energiske liveshows, og har rukket å spille på festivaler som by:Larm, Slottsfjell, Pstereo, Verven og Øyafestivalen. I tillegg var de én av tre finalister som kjempet om å bli Årets Urørt 2018.

Vår anmelder Simen Røste ga bandet 8/10 etter å ha hørt dem på by:Larm i fjor og mente at det bare er å glede seg til fortsettelsen.
8. Lil Halima

Lillian Halima Anderssen, aka Lil Halima, ble oppdaget på Instagram våren 2017 av Universal Music/Def Jam Norway. Siden den gang har 20-åringen fra Bardu gjort seg bemerket i både inn- og utland med singlene ‘Abstract’, ‘Train’ og ‘Jasmine’. Med sin blanding av pop, r&b og hiphop inspirert av Stevie Wonder, Tupac og Aaliyah, har hun spilt konserter på by:Larm, Kadetten, Havna 0150 og Rakettnatt. I oktober i fjor kom debut-EP’en «Love songs for bad lovers».
20-åringen blir beskrevet som et multitalent og er dyktig innen både sang, låtskriving, piano, fiolin og musikkproduksjon, i tillegg til billedkunst. Hun skriver musikken selv, og maler også coverne til utgivelsene sine. Lil Halima er annonsert til Trondheim Calling 2019.
9. TØFL

Bandet TØFL, bestående av Hans Markus Riisdal, Thomas Campe Pettersen, Tobias Lidegran og Mathias Eeg leverer spretten indiepop på Stavanger-dialekt, og kom i august 2017 ut med debutsingelen ‘Alle Andre Får Lov’. Bandet gikk tidligere under navnet Flake, og består av fire gutter som møttes da de gikk på musikklinjen ved Stavanger Katedralskole. Gutta har live-erfaring fra flere lokale bandprosjekter, deriblant Naust, Machu Picchu og The Lovely Orchestra, og som TØFL har de sikret seg oppvarmingsjobber for Dagny, Sløtface og Silja Sol. I april i fjor ga de ut debutalbumet Eg Ska, og hadde utsolgte konserter i Oslo, Trondheim og Stavanger. Bandet vant også muligheten til å spille på Øyafestivalen.
10. brenn.

Vokalist Edvard Smith og trommis Rémy Malchère Pettersen startet høsten 2016 duoen brenn. Inspirert av 60/70-tallets rå og støyende gitarer, leverer de en modernisert utgave av garasjerock på norsk. Høsten 2017 hadde de bare to singler ute, men de spilte likevel for fullsatte konsertlokaler i Trondheim, Lillehammer og Oslo under debut-turnéen. Låta “Lillestrøm” ble anbefalt av NRK P3’s Urørt, og “P I C C A S S O” oppnådde over 15.000 avspillinger i løpet av den første måneden på Spotify. De har vært på turné med Honningbarna og Pom Poko, og vært oppvarmer for Oslo Ess. I fjor sommer spilte brenn. pa? Slottsfjell, Fjellpark og Klubbdagen til Øyafestivalen, og ble omtalt som «lyden av 2018» av Trondheim Calling.
Tidligere topp 3 i Musikknyheter.no sin årlige ny norsk musikk-kåring:

2018: Fieh, Sassy 009 og Emir
2017: Sigrid, Hajk og Amanda Delara
2016: Ary, Dagny og Gundelach
2015: Aurora, Fay Wildhagen og Slutface
2014: Emilie Nicolas, Daniel Kvammen og LOVELOVELOVE
2013: Truls, Hvitmalt Gjerde og Torgeir Waldemar
2012: Mikhael Paskalev, Young Dreams og Linnea Dale
2011: Kitchie Kitchie Ki Me O, Turns og Honningbarna
2010: Navigators, Kvelertak og Moddi

Disse har stemt i år:

Ida Madsen Hestman, Subjekt
Jørgen Hegstad, NRK P13
Limita Lunde, Parkteatret
Kim Klev, VG
Ida Wammer, Natt & Dag
Erik Valebrokk, erikvalebrokk.no
Sten Ove Toft | BLÅ
Robert Dyrnes, Buktafestivalen
Kim Aasli, Pstereo
Geir Rakvaag, Dagsavisen
John Olav Hovde, Vinjerock
Henrik Årby, Musikknyheter.no
Linn Skoie, Vulkan Arena
Daniel Ramberg, NRK P3 / mp3
Claes Olsen, Øyafestivalen
Stian Tangerud, TIDAL
Martin Midtbø Rokkones, Hulen
Janne Monsen Tveit, 730.no
Line Ira, Perfect Sound Forever
Joakim Throndsen, Rockefeller, Sentrum Scene og John Dee
Thomas Ryjord, Trondheim Calling
Robert Gjestad, Aftenposten
Perder Haugfos, NRK P3
Kristin, NPS Music
Ådne Evjen, Musikknyheter.no
Thorkild Gundersen, OverOslo
Guttorm Raa, Fredvikafestivalen
Johnny Wilhelmsen, The Wilhelmsens
Kristin Winsents, NRK P13
Eirik Blegeberg, Musikkmagasinet Klassekampen
Victor Josefsen, Deichmans musikkblogg
Jørgen Berntson Aase, Rubato.no
Marius Salvesen, Eviglyttar.no
Frode Nakken, Tons of Rock
Anna Nor Sørensen, P3.no

Aritstomtaler: Gjermund Stensrud, Charlotte Sissener og Henrik Årby.