Foto Ulver: Christian Tunge

Bergenske Sushi x Kobe og legendariske Ulver er en del av dagens artistslipp fra Roskilde Festival som omfatter 67 nye artister. Janelle Monáe skal kaste stjernestøv på Orange Scene, mens indie-favoritterne Vampire Weekend vender tilbake etter seks års fravær.

Blant nye navn på en den omfattende festivalplakaten finner vi også Noel Gallagher's High Flying Birds, Marina, Skepta, Maggie Rogers og Behemoth. Av danske artister er blant annet Baest, Bikstok og Jada bekreftet til festivalen i dag.

- Janelle Monáe er en kunstner som ikke slår seg til ro med å kun underholde, men setter også seg selv og sin egen popularitet og kunst på spill for å skape samfunnsdebatt og sosial bevissthet. I tillegg til at hun leverer spektakulære show og kan samle det store fellesskapet til fest på Orange Scene, så passer hun inn i vår festivaltradisjon hvor kunst og sosialt engasjement går hånd i hånd, og hvor man kan utfordre hverandre og alltid møte nye ideer, sier programsjef Anders Wahrén.

Med totalt 175 artister og så langt 19 kunstprosjekter kan Roskilde Festival endelig offentliggjøre programmet for en ukelang oppdagelsesreise i nye musikalske stilarter, aktivistisk kunst, sterke fellesskap og overraskende kulturelle inntrykk fra hele verden.

Sterk norsk deltagelse

Totalt tolv norske artister og kunstnere deltar på årets Roskilde Festival, fra før er følgende norske artister bekreftet: Heave Blood & Die, Mall Girl, Charlotte Bendiks, Heartbreak Satellite, Hôy La, Lil Halima, Unge Ferrari, Lemaitre, .brenn og kunstner Sissel Tolaas.

Sushi X Kobe fra Bergen som har gjort seg bemerket for deres blanding av surrealistiske, bekmørke tekster over knallharde trapbeats. Et show med dem kan minne mer om en blanding av en metallgig og et slagsmål på en fotballpub enn en rapkonsert. De har blitt streamet millioner av ganger og solgt ut konserter både i Norge og Danmark.

Legendariske Ulver fra Oslo har siden oppstarten eksperimentert med flere forskjellige musikksjangre og gjester Roskilde med en ny EP i bagasjen.

Ettertraktede musikalske tungvektere som The Cure, Cardi B, Bob Dylan, Robyn, Chstistine and the Queens og Travis Scott har allerede skapt oppmerksomhet rundt den 49. Roskilde Festival, og blant de 67 nye musikalske innslagene står en av nåtidens mest omsvermede unge amerikanske superstjerner.

Spektakulært show i popens superliga

Janelle Monáe gjester Roskilde Festival på bakgrunn av suksessen med sitt kritikerroste trede album Dirty Computer, som i 2018 katapulterte det 33-årige multitalentet helt til topps i popens superliga.

Janelle Monáe boltrer seg på kreativt vis i afrofuturisme og magisk realisme, alltid i solidaritet med samfunnets marginaliserte, mens tekstene hennes utfordrer samfunnets seksuelle normer og tradisjonelle forståelse av kvinnens rolle.

Da hun blåste publikum over ende på Roskilde Festival i 2011 kalte hun konserten «the most amazing show I’ve ever done». Nå tar hun med seg sitt spektakulære og velkoreograferte sceneshow på Orange Scene hvor et fyrverkeri av et show kan forventes med hennes miks av soul, funk, pop og R&B som til tider kan minne om en moderne versjon av Prince and the Revolution.

Internasjonale legender og danske stjerner

Blant dagens artistslipp er også de ettertraktede afro-inspirerte indie-rockerne Vampire Weekend som gjør comeback etter en seks års lang platepause, tidligere Oasis-låtskriver Noel Gallagher, The Smiths-legenden Johnny Marr, den walisiske popstjernen Marina, grimekongen Skepta, folkpopfenomenet Maggie Rogers og de polske deathmetallerne Behemoth.

Roskilde Festival forventer å offentliggjøre enda en håndfull artister før festivalprogrammet er ferdig spikret og månedene fram til festivalen byr dessuten på mange flere nyheter om kunsten, aktivismen og matopplevelsene som venter på årets Roskilde Festival.


Roskilde Festival 2019 varer i åtte dager fra lørdag 29. juni til lørdag 6. juli.

Les beskrivelse av alle artister og kunstnere på nettsiden