Hele seks år etter forrige albumslipp, er Bigbang endelig tilbake med nytt album denne våren. Den nye musikken i Glory Chord vil ifølge Øystein Greni dyrke det Bigbang er best på: catchy rockemusikk, som fungerer rått live.

Krafttrioen i Bigbang har nærmest blitt en institusjon å regne innen norsk rockemusikk, med sin fengende gitarrock og overbevisende publikumsteft. Dagens besetning består av Øystein Greni (gitar og vokal), Olaf Olsen (trommer) og Nikolai Hængsle (bass).

Stødig ledet av kaptein Greni siden bandet ble stiftet i 1992, har Bigbang opparbeidet seg en imponerende merittliste. Klassikeren «Girl in Oslo» kapret tredjeplassen på VG-lista i år 2000, og siden 2003 har samtlige av bandets seks album klatret helt til topps. Bigbang fremstår nærmest som et band ute av stand til å skuffe. Dette gjelder ikke minst på scenen; trioen beskrives ofte som et av Norges aller mest stødige og energiske liveband.

Nå har Bigbang latt vente på seg – det er hele seks år siden bandet ga ut sitt forrige album, The Oslo Bowl (2013), som ble nominert til Spellemannsprisen. Greni beskriver selv ventetiden som «en evighet».

Første smakebit av det nye albumet var singelen «Glory Chord», som ble sluppet 11. januar i år. Det nye albumet, med samme navn, viser ifølge Øystein Greni et Bigbang i sitt ess:

– I den nye musikken dyrker vi virkelig styrkene vi har som band. Etter denne pausen har det blitt enda klarere for oss hva vi er ordentlig bra på, forteller Greni.Selv om bandet har hatt en lengre pause, vil Greni ikke gå så langt som å kalle tilbakekomsten et «comeback».

– Vi har jo hatt en pause, men vi har aldri sagt at vi skulle slutte å spille, sier Greni, som mener at bandet har blitt styrket av tiden fra hverandre:

– Det finnes mange band der medlemmene ikke spiller når bandet har pause. Vi har derimot vært veldig aktive i andre prosjekter under denne pausen. Jeg vil si vi har utviklet oss på en spennende måte på hver vår kant, og dermed bringer hver våre nye styrker inn i samspillet.

Låtene i det nye albumet har blitt til på forskjellige steder. Både Newcastle i England, Gotland i Sverige og hjemmet til Greni på Grefsen i Oslo har fått sette sitt preg på låtkatalogen. Også optimismen Greni fant i Los Angeles har hatt tydelig innflytelse på albumets tematikk.

– Første sporet på plata er en låt som heter «Bells», der åpningslinja er: «Just by being born, already made it.», forteller Greni, og forklarer meningen:

– Er man født har man allerede vunnet i lotto så sinnssykt mange ganger. Da er man bare på fest, og må nyte det så lenge det varer. Det er rett og slett rått å være født!

På det nye albumet, som Greni har produsert i samarbeid med Tobias Fröberg og Jørgen Smådal Larsen, byr Bigbang i kjent stil på imponerende gjesteopptredener:

– Vi har en gjesteopptreden av Tuva Syversen, som gjør en av de tøffeste rockevokalene noensinne. I tillegg har vi en ekstra godbit for musikknerdene: gjestetrommeslager og legende Jim Keltner supplerer Olaf Olsens geniale trommespill på to av låtene, røper Greni.

Bigbang, som er kjent for sine fantastiske liveopptredener, ser nå frem til en sommer fylt med konserter. Der lover Greni ny musikk og gode gamle slagere – men også en overraskelse eller to:

– De som skal se oss live kan forvente Bigbang som de kjenner oss – pluss sceneshow. Vi prøver oss litt, og har en del overraskelser på lur. Uten å røpe for mye, kan jeg si at temaet for overraskelsene er luft.


«Glory Chord» kommer ut 10. mai 2019


Bigbang live sommeren 2019

24 mai - Spydeberg, Spydeberg Rock
25 mai - Lillestrøm, Nebbenfestivalen
07 jun - Mo i Rana, iFjordfestivalen
14 jun - Stavanger, Mablis
15 jun - Horten, Verven
21 jun - Oslo, Over Oslo
22 jun - Kvam, Rondaståk
5 jul - Langesund, Wrightegaarden
11 jul - Tønsberg, Foynhagen
12 jul - Vikedal, Vikedal Roots
13 jul - Alvdal, Livestock
18 jul - Nordfjordeid, Malakoff
19 jul - Brønnøysund, Brønnøysund Roots
20 jul - Kristiansand, Ravndalen Live
26 jul - Fredrikstad, Månefestivalen
01 aug - Notodden, Notodden Bluesfestivaøl
02 aug - Åndalsnes, Raumarock
03 aug - Svolvær, Lamholmen
15 aug - Trondheim, Pstereo
17 aug - Bodø, Parkenfestivalen

Album tracklist :

1. Bells
2. Compensator
3. Glory Chord
4. Nothing To Hide
5 Kazoo You
6. Butterfly
7. Mañana
8. Caroline
9. Malibu
10. Good Night For Bad Descicions