Foto: Dan Mariner

Det er ikke mange band som har hatt like stor innflytelse på norsk rock de siste ti årene som Kråkesølv. Bodøværingene målbandt musikksynsere og publikum over hele landet med utgivelsen av sitt første album «Trådnøsting» i 2009, og åpnet samtidig en hel sjanger for det norske språket ved å gjøre indierock - tradisjonelt totalt dominert av engelskspråklige artister - på morsmålet.

«Hør ka æ si kjære, slæpp nu taket, det som e mitt vil æ ha tilbake» synges det i åpningslinjene på albumet, og norsk rock ble aldri det samme igjen. NRK Lydverket proklamerte «Norskspråklig rock er pokker meg bra igjen» og Dagbladet fulgte opp med å kalle det «En albumdebut i norsk toppklasse dette tiåret.»

Ingen hadde ventet på en plate fra ukjente Kråkesølv. Likevel klarte fire småfamlende tenåringer fra Bodø, uten et stort apparat i ryggen, å inspirere en generasjon nordnorske musikere. I dag er det ingen som hever øyenbrynene av å høre musikk på dialekt, og musikk fra alle kanter i nord har preget lydbildet i musikknorge sterkt de siste årene.

LES OGSÅVår 10 år gamle anmeldelse av «Trådnøsting»Kråkesølv har opparbeidet seg en unik posisjon på den norske musikkscenen, og vist vei for utallige band og artister fra Nord-Norge. I dag står de stødig som en bauta i norsk musikksammenheng, og det er ikke uten grunn at Kråkesølv ved flere anledninger blitt omtalt som landets beste rockeband.

Det har blitt fem kritikerroste album, hundrevis av klubbkonserter, Spellemannpris og opptredener på Norges største festival-scener, men bandet har ingen planer om å legge inn årene. Innspillingen av plate nummer seks er i full gang, og første smakebit er ventet allerede denne våren.

Men først: ti år etter utgivelsen skal «Trådnøsting» igjen frem i lyset. I sommer spiller Kråkesølv debutalbumet i sin helhet på noen få utvalgte scener, i tillegg til helt nytt materiale fra den kommende plata. Bli med på tiårsfeiringen av denne lille kulturskatten av et album!

12./13.07 - Trænafestivalen
17.07 - Bodøfestivalen, Bodø
20.07 - Buktafestivalen, Tromsø
22.08 - SALT, Oslo
23.08 - Skuret, Trondheim