Bombino og Tinariwen kommer tilbake til Oslo World.

Bombino har vært på Oslo World en rekke ganger - senest i fjor, da han spilte en konsert på Cosmopolite som gikk fra elektrisk til helakustisk midtveis da strømmen på Torshov gikk. Allerede dagen etter snakket festivalen om at det hadde vært gøy å invitere ham tilbake - og saken ble ganske enkel da det viste seg at Bombinos team hadde lignende tanker.

I år kommer han dermed for å spille et fullt elektrisk sett på Cosmopolite - å fortsette der han ble avbrutt, rett og slett. Men den akustiske delen av konserten fra i fjor inspirerte oss til å gjøre noe lignende - så i tillegg, kommer Bombino til å spille helt uten elektrisk forsterkning på Henie-Onstad Kunstsenter på Høvikodden.

Tinariwen har spilt én gang på Oslo World tidligere - men på Cosmopolite er de husvarme, de har kommet dit en rekke ganger gjennom årene, senest i forbindelse med stedets 25-årsjubileum i 2017.

Sammenblandingen av gammel tuareg-folkemusikk og moderne rock som har fått navnet ørkenblues - men som låter langt mer frodig og mangefasettert enn navnet kanskje gir inntrykk av - har vært en oppsiktsvekkende global suksess de siste tjue årene. Artistene i hjertet av denne utviklingen gjester Oslo World i år - og gjør samlet sett at tradisjonen de representerer blir ett av programmets musikalske tyngdepunkter.

Tinariwens store internasjonale gjennombrudd, som skjedde for snart tjue år siden, gjorde det særegne uttrykket deres til en helt sentral ingrediens i moderne rock. På den måten bidro bandet fra Mali til å rive ned skillene mellom oss og dem, mellom det vi pleide å kalle “verdensmusikk” og det vi simpelthen kaller “musikk”. Listen over profilerte fans er lang - på deres nyeste album spiller de blant annet med musikere som Cass McCombs og Stephen O’Malley. Men det er opplagt integriteten og overskuddet i det Tinariwen bringer til bords selv som er det viktige.

Omara «Bombino» Moctar er en av de mest innflytelsesrike gitaristene i dag, med et sonisk og stilistisk avtrykk man kan finne i mye rock og pop, langt utover det man kanskje vanglivis vil forbinde med ørkenblues. Stilen hans – lynrask, elastisk og dypt musikalsk – er simpelthen umulig å ikke la seg smitte av. Hans siste plate, “Deran”, som kom ut på Partisan Records i fjor, ble mottatt med stor begeistring, både i pressen og blant nye og gamle fans. Den førte også til at Bombino ble Grammy-nominert, som første artist fra Niger noensinne.

I år har Oslo World valgt Utopia som tema. En av tingene vi kommer til å rette lupen mot er møtet mellom eldgamle levemåter og moderne byer. Den elektriske revolusjonen av tuaregmusikken Tinariwen, og senere Bombino, har stått for, egner seg godt i et slikt perspektiv.

Bombino spiller elektrisk 1. november på Cosmopolite og akustisk på Heine Onstad 2. november. Tinariwen spiller 2. november på Cosmopolite.