Foto: Rasmus Weng Karlsen

Syv år etter deres siste studioalbum kan Efterklang i dag annonsere Altid Sammen, bandets første danskspråklige album og en utgivelse som nok en gang sementerer Efterklangs unike evne til gang på gang å revitalisere seg selv. Albumet kommer i kjølvannet av en innholdsrik periode fylt med eventyr og kreative frirom og markeres med en lengre Europaturné, en utsolgt releasekonsert i Hamborgs Elbphilharmonie, to konserter i DR Konserthuset samt en konsert i Voxhall i Aarhus. Sammen med annonseringen slippes singlen Vi er uendelig – en stemningsfull og gripende låt, som i tillegg til frontmann Casper Clausen, har toppmodellen Helena Christensen på musikkvideoens rolleliste. Albumet slippes på bandets eget plateselskap Rumraket i norden og på det legendariske engelske playeselskapet 4AD i resten av verden.

I 2012 kom Efterklangs suksessfulle album Piramida, som hadde utspring i en reise fra spøkelsesbyen Pyramiden på Svalbard til operahuset i Sydney. Albumet ble utgitt sammen med en dokumentarfilm (The Ghost of Piramida), et live-album sammen med Copenhagen Phil og en serie av uforglemmelige konserter verden over. Som Piramida er Altid Sammen et produkt av en lang og fruktbar reise, som de tre medlemmene i Efterklang – Casper Clausen (vokal), Mads Brauer (synther, elektronikk) og Rasmus Stolberg (bass) – ikke innså at de hadde begynt på, før det var for sent å snu.

Sammen med dagens annonsering slippes altså Altid Sammen åpningsspor, den vakre og intense Vi er uendelig, som har den ikoniske toppmodellen og fotografen Helena Christensen på musikvideoens rolleliste. Regissert av Andreas Koefoed (som også sto bak The Ghost of Piramida) er videoen en hyllest til en ikonisk Johnny Hallyday TV optreden fra 1964.

I 2017 ble Efterklang kontaktet av det belgiske barokkensemblet B.O.X, under ledelse av Peter Theuns. B.O.X forespurte om Efterklang hadde lyst til å medvirke i og komponere musikken til en stor felleskonsert med ensemblet, som skulle gå av stabelen i januar 2018 i Antwerpen. Konserten ble et vendepunkt for Casper, Mads og Rasmus, som gikk av scenen oppløftede, inspirerte og med en sterk lyst til å spille inn musikken de hadde komponert sammen med B.O.X-ensemblet.

Opprinnelig var tanken å spille inn musikken i samarbeid med B.O.X, men da Efterklang senere på sommeren 2018 deltok i Berlins PEOPLE festival endret planen seg. På festivalen, som er en syv dager lang opplevelse med musikere fra hele verden (herunder Lambchop’s Kurt Wagner, Beirut’s Zach Condon, Justin Vernon, Feist, Dessner-brødrene fra The National, og over 150 andre kunstnere), begynte de også å spille de nye låtene med andre musikere i nye instrumenteringer.

Altid Sammen har for Efterklang vært en lang reise, fylt med musikalske nyvinninger og oppdagelser. Den største nyvinningen er helt klart at frontfigur Casper Clausen for første gang synger og skriver på dansk. En språkendring som oppsto naturlig som følge av samarbeidet med B.O.X-ensemblet i Antwerpen. Clausen forklarer:

Under forberedelsene til konserten hørte jeg musikerne fra B.O.X-ensemblet snakke flamsk med hverandre, hvilket jo ligner dansk på noen områder. For å kommunisere så direkte som mulig med ensemblet tenkte jeg derfor: hvorfor egentlig synge på engelsk? Det var fullstendig nytt for meg å uttrykke meg på dansk, men det føltes veldig naturlig for meg. Altid Sammens tekster handler om tro og samhørighet. Ikke på en religiøs måte – ingen av oss tror på en definert religion – men ordene er søkende etter mening i tette relasjoner, i naturen, i døden og i evigheten. Båndene vi skaper sammen; å samles, holde hverandre i hånden, synge og dele et øyeblikk sammen. Vi er alle forbundet på tvers av nasjoner, alder og kjønn. Vi finner sammen med alle våre forskjellige bakgrunner og beveger oss også bort fra hverandre igjen i alle mulige retninger – dog altid sammen.