Keith Moon er et kjent navn for alle musikkelskere, og bandet The Who har satt sitt tydelige spor i musikkhistorien. At Keith Moon også visste å leve ut livet som en rockestjerne er det heller ingen tvil om!

Da Keith Moon var 17 år gammel ble han en del av The Who hvor han erstattet trommisen Doug Sandom. Han fikk en umiddelbart innvirkning på bandets sound og ble kjent for sin innovative trommestil. Sammen med Roger Daltrey, Pete Townshend og John Entwistle klarte Keith Moon å gjøre The Who til et av verdens mest populær band på 1960- og 70-tallet.

Knusing og ødeleggelse
Gruppen var kjent for sine eksplosive konserter og destruktive oppførsel, og den første av disse hendelsene inntraff på Railway Tavern i Harrow og Wealdstone i London. Under konserten var Townshend uheldig å ødelegge gitaren sin da han traff taket med den, og da fant han ut at han like så godt kunne knuse resten av gitaren på scenen - og publikum elsket det. Flere tilskuere kom tilbake den neste kvelden med forventninger om at bandet skulle knuse eller ødelegge noe.

Som sagt hadde Keith Moon ingen problemer med å skli inn i livet som rockestjerne, og han hadde en uberegnelig personlighet og fikk derfor tilnavnet Moon the Loon. Under en kjent konsert fylte han sine gjennomsiktige akryltrommer med vann og hadde gullfisker i – mens han selv satt utkledd som en katt. Han var en bajas og en klovn, og Moons evne til å få sine bandkompiser til å le mens de skulle synge under innspilling førte til at han ble forvist fra studioet. Han klarte imidlertid å snike seg inn og ble faktisk med å synge. Han kan høres på flere låter og for eksempel på Bell Boy, Bucket T og Barbara Ann. I låten Pictures of Lily hører du han på den høye støttevokalen.

Ødelegging av hotellrom
Keith Moon var også kjent for å knuse hotellrom og han var helt utrolig destruktiv. Ofte kastet han møbler ut fra høye bygninger og han kunne også finne på å fyre på ting. Men; hans favorittsyssel var å sprenge toaletter med eksplosiver! Eksplosjonen ødela naturligvis toalettene og det kunne også ende med at rørsystemet på hotellene ble skadet. Man har beregnet seg fram til at Moons ødeleggelse av toaletter og rørsystemer kostet så mye som 300.000 britiske pund – snaut 3,3 millioner kroner i 2019-valuta. Rockestjernen tjente sannsynligvis tilstrekkelig med penger og behøvde nok ikke å skaffe seg penger på andre måter for å gjøre opp for seg. Moon ble utestengt fra en rekke hotellkjeder, og dette inkluderte alle hotellene i kjedene Holiday Inn, Sheraton, Hilton og Waldorf Astoria.

I Tony Fletchers biografi ble Moon sitert på følgende: 'Det var helt uforglemmelig da alt det porselenet fløy gjennom luften'. I den samme boken skrev også Fletcher at intet toalett var trygt før etter at Moon hadde detonert eksplosivene sine. I ett tilfelle ba hotelledelsen Moon om å skru ned lyden på kassettspilleren sin, men svaret som kom var av den kraftige sorten. Moon ba nemlig hotellsjefen om å komme opp på rommet, og da han var kommet sprengte Moon toalettet mens han så på. Deretter skrudde Moon opp lyden igjen og sa: 'Dette er The Who'.

Besvimte på scenen
I 1967 skal Keith Moon visstnok ha kjørt en Cadillac eller en Lincoln Continental i bassenget på et Holiday Inn-hotell. I 1973 besvimte Moon under konserten på The Cow Palace i San Francisco. Townshend la merke til at trommisen var bevisstløs, og han spurte deretter publikum følgende spørsmål: 'Er det noen som kan spille trommer? Altså noen som er skikkelig god.'. Publikummeren Scot Halpin tråkket til og fullførte konserten for Moon! Du kan se hele konserten her – det er virkelig så man ikke tror det er sant.

Ringo Starr sa til Keith Moon at livsstilen hans ville komme til å ta livet av ham til slutt. Moon svarte enkelt og greit: 'Ja, jeg vet det'.

Keith Moon døde den 7. september 1978, 32 år gammel, etter å ha inntatt 32 tabletter Herminevrin. Inntaket av seks tabletter hadde vært tilstrekkelig til å ta livet av Moon, og man fant de 26 andre uoppløst i magen hans. Dette førte til noen spekulasjoner om at Moons dødsfall hadde vært med vilje, men offisielt ble det slått fast at han døde som følge av en overdose.

En av rockehistoriens beste trommiser var borte.

Denne artikkelen er sponset av forbrukslån.com

Foto Keith Moon 1976: Creative Commons Attribution 3.0 Unported License.