Foto Hjerteslag: Oddbjørn Steffensen, musikknyheter.no

Også i 2019 deler TONO ut sin prestisjetunge EDVARD-pris til komponister og sangtekstforfattere som har utmerket seg det foregående året. Prisene deles ut i løpet av høsten, på arenaer som er relevante for vinnerens virke. Dette har TONO gjort helt siden 1998. Prisen består av et trofé og et diplom – begge utformet av kunstner og komponistkollega Magne Furuholmen, samt kr 50 000.

- Det er en sentral del av TONOs arbeid å synliggjøre at musikk har verdi, og at musikkskaping er et viktig arbeid. Gjennom EDVARD-prisen gjør vi det. Ved å løfte frem noe av den flotteste musikken som ble skapt det foregående år hedrer vi enkeltopphavere, men ønsker samtidig at det skal skape økt oppmerksomhet omkring det viktige arbeid komponister, sangtekstforfattere og låtskrivere gjør, sier kommunikasjonssjef i TONO, Willy Martinsen.

99 priser siden 1998

Siden den første utdelingen for året 1998 har det blitt delt ut totalt 94 priser i ulike kategorier. Gjennom årene har EDVARD-prisen gått til blant andre Odd Børretzen, Kjetil Bjerkestrand/Magne Furuholmen, Maja Ratkje, Egil Monn-Iversen, Øystein Sunde, Nils Henrik Asheim, Erik Bye, Kari Bremnes, Susanne Sundfør, Ørjan Matre, Thea Hjelmeland, Lars Vaular, Marit Larsen, Susanna Wallumrød og Sigrid Raabe/Martin Sjølie.

Nominerte til EDVARD-prisen 2019

Populær
Hilma Nikolaisen - Mjusic (Album)
Sushi x Kobe - Døden lever lengst (Album)
Emilie Nicolas - Tranquile Emilie (Album)

Tekst
Hjerteslag - Nattseileren (Album)
Ingeborg Oktober - Skjømming (Låt)
Mae - Proletar Adel (Album)

Utfordrer
Ruth Wilhelmine Meyer - Klangbiotoper (Album og konsert)
Biru Baby - Ancient Call (Album)
Knut Olaf Sunde - Himdalen (Konsert)

Åpen klasse
Azusa - Heavy Yoke (Album)
Geir Sundstøl - Brødløs (Album)
Anja Garbarek - The Road Is Just A Surface (Album)

Samtid
Cecilie Ore - WaterWorks
Martin Ødegaard - For your ears only
Tine Surel Lange - Works for Listening

Juryen for EDVARD-prisen 2019 består av Torgny Amdam (NOPA), Kate Havnevik (NOPA), Peter Edwards (NKF), Kristin Norderval (NKF), Ellen Brekken (Uavhengig), Ole Børud (uavhengig), Jan Stefan Bengtsson (Musikkforleggerne) og juryleder Stine Lieng (Musikkforleggerne)

EDVARD-prisen er oppkalt etter Edvard Grieg, og er en pris TONO har delt ut årlig siden 1998. Prisen tildeles opphavere som har skapt musikkverk og tekster til musikk av høy kunstnerisk kvalitet. TONO ønsker med prisen å øke oppmerksomheten rundt norske komponister og tekstforfattere, og å øke nordmenns forståelse for, og kjennskap til, nyskrevet norsk musikk. Prisvinnerens musikk eller tekst må være urfremført eller utgitt foregående år, men det legges også vekt på opphavspersonens øvrige produksjon. Prisen består av kr 50 000,-, samt et trofe og en diplom.