Foto: Jørgen Nordby

Denne uka slipper visesangeren, aktivisten og senjaværingen Pål Moddi Knutsen singelen «New Dawn», en sang om hvordan vi skjønnmaler språket for å gjemme unna ubehagelige sannheter. Det gjør han i duett med Hollow Hearts-vokalist Ida Løvheim, og med selveste Trondheimsolistene i ryggen.

– Vi bruker vage ord som "militære bidrag" når vi bomber Libya og kaller det "B-materiell" når vi eksporterer våpen til diktaturer. Bare det at Forsvaret bruker uttrykk som å "engasjere mål" når de egentlig mener å drepe, burde være en øyeåpner, sier Moddi om singelen.

«New Dawn» tar utgangspunkt i ekte krigsmetaforer som har blitt brukt av norske politikere om vår deltagelse i krigene i Afghanistan, Libya og Irak. Omslagsbildet, tatt av fotografen Odd Andersen, illustrerer poenget: Vi tror vi ser en vakker soloppgang over den irakiske byen Mosul, mens det som virkelig er avbildet, er en brennende oljebrønn som står igjen etter USAs "Operation New Dawn".Etter å ha turnert med sekken full av forbudte sanger i fire år, er Moddi nå tilbake med eget materiale. Albumet Like in 1968 slippes den 13. september, og er en feiring av hverdagsaktivismen og håpet i det som for mange oppleves som en håpløs tid.

– Arbeidet med Unsongs har gjort at jeg skriver på en helt annen måte nå. Skarpere. Tydeligere. Jeg tror det er den typen musikk verden trenger – musikk som vil noe.

I tillegg til å være aktuell med nytt album, er Moddi midt i en turné – med en håndfull stoppesteder hjemme i Norge.

– Etter å ha brukt de siste årene på å lage dokumentar, skrive bok og reise kloden rundt med Unsongs, klør det i fingrene etter å spille konserter igjen.

KONSERTDATOER:

01.11 - Driv, Tromsø
02.11 - Sinus, Bodø
06.11 - Østre, Bergen
07.11 - Østre, Bergen
08.11 - Byscenen, Trondheim
16.11 - Rockefeller, Oslo

«New Dawn» slippes 23. august. Albumet Like in 1968 slippes 13. september via Propeller Recordings.