Foto: Stian Andersen

Den folkekjære artisten døde i natt etter en tids sykdom, ifølge hennes mangeårige venn og manager Rune Lem, melder NRK.

– Anne Grete var en praktfull artist og et nært og sjenerøst menneske. Vi som var nær henne sørger nå, sier Lem til NRK.

Anne Grete Preus (født 22. mai 1957 i Haugesund) var en norsk sanger, musiker og låtskriver. Hun hadde bakgrunn fra rockebandene Veslefrikk og Can Can og ga totalt ut ti soloalbum etter at hun debuterte som soloartist i 1988. Hun mottok flere priser, blant annet fire Spellemannpriser. I norsk sammenheng ble hun regnet som en foregangsfigur blant kvinnelige rockeartister, som alt på 70-tallet skrev det meste av låtmaterialet og dessuten var en habil gitarist.

LES OGSÅ: Anne Grete Preus anbefaler!

Preus var medlem og leder av Veslefrikk (1978–1981) og Can Can (1983–1987), begge viktige norske rockband i sin samtid. Et skille i Anne Grete Preus' produksjon inntok da hun i 1986 bestemte seg for å tonesette Jens Bjørneboes skuespill Til lykke med dagen, som er ei satire over jus og fengselsvesen. Preus fortalte at Bjørneboes tekster hadde stor innvirkning på hennes eget arbeid, noe som munner ut i soloalbumet Fullmåne i 1988.

I 1994 ga hun ut albumet Millimeter som ble hennes største kommersielle suksess med 75 000 solgte eksemplarer. Albumet og tittelsporet ga henne tre priser under Spellemannprisen 1994 i klassene kvinnelig artist, årets album og årets hit.

Preus samarbeidet med Vertavo-kvartetten, komponerte og spilte inn soundtracket til filmen Snart 17, spilte inn tittelmelodien til filmen Salige er de som tørster og TV-serien Blind gudinne. Hun laget også en promo-video for Norges Røde Kors og var med på utgivelsen Venn for samme organisasjon. Hun er også kjent for norske gjendiktninger av Bob Dylans «Ennå ikke mørkt» («Not dark yet») og «Fylt av min kjærlighet» («Make you feel my love»).

Våren 2017 begynte hun som professor II ved Universitetet i Agder. Hun var ansatt i 20 prosent stilling i to år, og underviste i låtskriving ved Institutt for rytmisk musikk.

I 2018 ble hun tildelt Anders Jahres Kulturpris for sitt virke som sangpoet.