Daniel Johnston døde av hjerteinfarkt tidligere i dag.

Daniel Johnston var en av de mest sagnomsuste artistene i indiepopens verden, han har spilt inn plater siden tidlig åttitall og har vært inspirator for mange av de største alternative rockeartistene, blant andre Kurt Cobain.

Johnston hadde diagnosen manisk depressiv, og har ved flere anledninger vært innlagt mot sin vilje på psykiatriske avdelinger.

Blant annet på albumet The Late Great Daniel Johnston bidro en håndfull etablerte artister med sine versjoner av sangene til Johnston. Av disse var blant annet Tom Waits, Eels, Bright Eyes og Beck. Artister som Pearl Jam, Glen Hansard, Sparklehorse og The Flaming Lips har covret sangene hans i liveopptredener.

Som kunstner har Johnston barnlige, naive og gjerne religiøst betonte tegninger og malerier på samvittigheten. Han har selv designet alle album-omslagene sine og gjerne med figurer som er gjengangere i Johnstons malerier og tegninger. Den mest kjente figuren er muligens «Jeremiah the Frog». Et froskeaktig vesen med utstikkende øyne og som regel fulgt av teksten: «Hi, how are you?»Dokumentarfilmen ”The Devil and Daniel Johnston” anbefales på det varmeste.