Foto: Graham Tolbert & Crystal Quinn

Omtrent siden vi slukket lysene i Tøyenparken i august, har vi jobbet med neste års program. De to første vi kan slippe er publikumsfavoritten Bon Iver og de gjenforente riot grrrl-pionerene Bikini Kill. Begge kommer til Tøyenparken onsdag 12. august. Bon Iver er tilbake på Øya-plakaten for første gang siden 2012, og dette er den første Europa-konserten Bikini Kill annonserer etter sommerens to utsolgte kvelder i London. Snart vil flere navn være klare, og det blir jevnlige artistslipp fram mot jul, melder festivalen.

Bon Iver har de siste ti årene vokst til å bli et virkelig stort popfenomen. Justin Vernons band spilte først på Øya som nykommer i 2009, deretter som en artist med voksende norsk fanskare i 2012. Nå kommer Bon Iver tilbake som en etablert headliner, noe som betyr at de avslutter på vår største scene.

I 2008 debuterte Bon Iver med albumet For Emma, Forever Ago. Siden da har Justin Vernon vært regna som en av de store låtskriverne etter årtusenskiftet. De to etterfølgende skivene Bon Iver (2011) og 22, A Million (2016) nådde topp ti-plasseringer i en rekke land. I høst kom I, I og i 2020 er han klar for å gi oss stemningsfulle konserter fra store scener.

LES OGSÅ: Bon Iver i Oslo Spektrum

Dette blir første gang han spiller I Norge med sitt nye show. Etter en konsert tidligere i høst skreiv Stereogum: - Like the music itself, Bon Iver’s live show has transformed gradually over the years, evolving into a genuinely unique experience. The latest iteration of that experience is just outrageously cool.

Justin Vernon er en komponist og artist i stadig utvikling, som ikke er redd for å utvide rammene for musikken sin. I tillegg til egne utgivelser, har han samarbeida med storheter som Kanye West, Jay-Z og James Blake. Nå kommer dette multitalentet til Tøyenparken for å avslutte den første kvelden av hovedprogrammet.
I 2019 spilte Bikini Kill noen få konserter i USA og to eksklusive show i London. Sistnevnte solgte ut alle 10 000 billettene umiddelbart. Dette var deres første fulle konserter på denne siden av årtusenskiftet. Bandet var sentrale i den tidlige 90-tallspunken og spydspissen i det som ble kjent som riot grrrl-bevegelsen. Deres særegne kombinasjon av punk, energi og feminisme gjorde dem til inspirasjonskilde for flere bølger av musikere som har kommet etter.

Konsertene i London i juni overbeviste The Line of Best Fit om at bandet fortsatt har evnen til å gi unge, aspirerende musikere lyst til å plukke opp gitar, bass og trommestikker: - There’s also no doubt in my mind that this very night, a troupe of new, impassioned musicians were born. Because Bikini Kill let them know they could.

Etter kassetten Revolution Girl Style Now! rakk Bikini Kill å gi ut to album og en splitt med britiske Huggy Bear. De var kjente for sine hektiske konserter og sin uredde, konfronterende stil. Vokalist Kathleen Hanna har siden slutten av 90-tallet holdt seg aktiv i band som Le Tigre og The Julie Ruin, hvor også Bikini Kill-bassist Kathy Wilcox er med. The Julie Ruin besøkte Tøyenparken i 2015. Nå er de to tilbake med sitt legendariske punkband, for å vise oss at kraften fra 90-tallet ikke er svekket.