Foto: Hogne Bø pettersen


Elektronika-guruen Jean-Michel Jarre har, med enkelte unntak, ligget foran de fleste andre når det kommer til teknologi. Nå har han laget en evighetsmusikkmaskin.

Det hele dreier seg om en app kalt Eon – en iPhone-app utviklet spesielt for Jarre som lager en komposisjon som forandrer seg hele tiden.

– Den er som et uendelig album, forklarte han på konferansen Web Sumit 19, hvor appen ble lansert.

Den genererte musikken bygges opp av elementer fra sju timer med musikk som den franske komponisten har komponert i sitt eget studio.

Hver gang du starter appen tar en algoritme og omarrangerer akkordene, rytmene og melodiene. På den måten får du et evighetsalbum som vil være forskjellig for hver gang du hører det.

Alex André fra Sony Computer Science Laboratories, Inc. har assistert i prosjektet, og har laget programvaren som genererer visuelle effekter på skjermen, mens musikken spiller.

Jarre er ikke den første som lager musikk som genereres. Brian Eno gjorde dette allerede for 11 år siden. Jarre forklarte på pressekonferansen at det som er nytt med Eon er at appen ikke genererer lineær ambient musikk.

– En gang du starter appen vil den begynne med technorytmer, mens den neste gang vil starte med strykere og rolig tempo. Det er fortsatt det samme musikkonseptet, men det blir annerledes hver gang.

I en alder av 71 er Jarre mer aktiv enn noensinne. På tre år ga han ut fire album (to av dem dobbel-LP-er), og turnerte Europa, Sør-Amerika og USA med et grensesprengende show. Nå skal han jobbe enda mer med kunstig intelligens. Hans neste prosjekt er å lage et album for Sony ved hjelp av AI-softwaren kalt Flow Machines.

– Om 10 år vil vi ha algoritmer som komponerer musikk, romaner og filmer. Men jeg tror ikke det vil gjøre at kunstnere blir uten jobb. Vi har alltid utnyttet teknologien og de mulighetene den gir oss.

Nå vurderer han å dra på turne med Eon-appen.

– Det vil bli en helt unik konsert, hver kveld. Verken publikum eller jeg vil på forhånd vite hva som vil skje.

Appen er foreløpig bare tilgjengelig for iPad og iPhone, men en Android-versjon er på vei.

Se lanseringen av appen her: