I dag slipper Roskilde Festival 30 nye artister som skal opptre på neste års festival. Unge Ferrari står på plakaten, sammen med hip-hop-ikonet Tyler, The Creator, metallbandet Deftones, indie-rockerne Cage the Elephant og A person wearing a red shirt.

Unge Ferrari har solgt ut en rekke klubbkonserter, headlinet de fleste store festivalene i Norge, fylt Oslo Spektrum med Arif, opptrådt med symfoniorkester og fortjent blitt nominert til flere P3 Gull og Spellemannspriser. I fjor stod han for selve åpningen av Orange scene sammen med svenske Silvana Iman, og vender nå tilbake til Nord-Europas største festival med eget show.

Den 50. utgaven av Roskilde Festival byr også på en av tidens mest kompromissløse og polariserende rappere: Tyler, The Creator.

Den amerikanske artisten spilte på Roskilde Festival for første gang i 2011 med resten av hip-hop-kollektivet OFWGKTA. Siden den gang har han utviklet seg til et globalt kulturfenomen. Det er umulig å sette Tyler i en bestemt bås da han i tillegg til å være artist er produsent, låtskriver, regissør, festivalsjef og designer.

Tyler var i utgangspunktet en dyster, mørk og aggressiv MC som traff utallige rebelske ungdommer da han i 2009 slapp det polariserende albumet Bastards. Albumet ble etterfulgt av Goblin som for alvor satte Tyler på kartet. I 2019 slapp han sin nyeste plate, Igor, og selv om musikken på mange måter kan sies å være like mørk, og om ikke mer aggressiv enn de tidligere albumene, er låtene i denne omgang pakket inn i et laken av sårbarhet og musikalsk kreativitet som få andre kan måle seg med.

Tyler, the Creator er kjent for å leke seg med konsertformatet og på Roskilde Festival 2020 tar han med seg sin nyeste karakter, Igor, på scenen.

– Å ha Tyler, The Creator og Taylor Swift som headlinere på Roskilde Festival styrker budskapet om at unge stjerner også kan opptre på hovedscenen. I tillegg til å være produsent, artist og låtskriver er Tyler, The Creator en trendsetter og et moteikon. Han turnerer ofte med store live-show - vanligvis uten noen andre enn seg selv på scenen. Det er en vanskelig oppgave, men han evner å nå de på bakerste rad med sterke visuelle effekter kombinert med en slående tilstedeværelse, sier Roskilde Festivals programsjef Anders Wahrén.

R&B-ikoner

Nest års program byr også på R&B favorittene TLC. Med seg til Roskilde Festival har de hits som Waterfalls, No Scrubs og Unpretty. Låtene gjorde gruppen kjent over natten og TLC har per dags dato solgt over 65 millioner plater noe som gjør dem til den mestselgende kvinnelige amerikanske gruppen gjennom tidene. Dette er deres første live-show i Danmark.

Videre på plakaten finner vi den Australske singer-songwriteren Alex Cameron som tar med sin sære, men tankevekkende, pop til Roskilde Festival. Til neste år kommer også legendene i Deftones tilbake. Dette er sjette gang den amerikanske kvintetten spiller på Roskilde og vi kan ikke gjøre annet enn å se frem til gjensynet.

Disse 30 artistene blir å finne på den 50. utgaven av Roskilde Festival:

Tyler, The Creator (US)

Alex Cameron (AU)

Deftones (US)

Thomas Helmig (DK)

TLC (US)

Tom Zé (BR)

Unge Ferrari (NO)

Ak Dan Gwang Chil (KR)

Amenra (BE)

Bremer/McCoy (DK)

Cage the Elephant (US)

Cate Le Bon (UK)

Conjurer (UK)

Guiss Guiss Bou Bess (FR/SN)

Hjalmer (DK)

Hugo Helmig (DK)

Lingua Ignota (US)

Lisa Morgenstern & Bulgarian Voices Berlin (DE)

Rapsody (US)

Svalbard (UK)

Weval (NL)

Anansi (SE)

Bette (DK)

Ganger (DK)

Josephin Bovién (DK)

Joyce (DK)

Jung (DK)

Kaaliyah (DK)

Mekdes (DK)

Tessa (DK)


50-årsjubileum for Roskilde Festival

Første gang Roskilde Festival ble arrangert var i 1971 og festivalen har med tiden vokst til å bli den største i Nord-Europa. Så langt finner vi blant annet Taylor Swift, Thom Yorke Tomorrow’s Modern Boxes, Pusha-T, The Whitest Boy Alive, Whitney, Mura Masa, Tropical Fuck Storm og CHAI på plakaten.