Foto: Jen Steele

9. Januar debuterer Sondre Lerche som forfatter på Flamme forlag. Med det sparker han i gang et år som vil by på flere store opplevelser — blant annet konsert på Bergenfest til sommeren, og et etterlengtet nytt album.

Etter å ha turnert verden rundt i hele 2017, fra Ål til Rio og nesten 140 forestillinger av den euforiske konsertopplevelsen Pleasure, trakk Sondre seg brått tilbake fra turnélivet. I 2018 flyttet han fra Brooklyn til Los Angeles, jobbet med ny plate, komponerte filmmusikk i Hollywood, lagde sanger til Fantorangen, løp noen maraton — og skrev sin første bok.

Boken, "Alle sanger handler om deg", består av entusiastiske og personlige essays om musikkens kraft. Noen tekster går helt tilbake til Sondres barndom i Bergen og et nesten selvutslettende forhold til a-ha og Morten Harket. Andre tar for seg senere helter som Prefab Sprout, Fiona Apple og Milton Nascimento.

Boken byr også på konsertopplevelser, med blant annet Kygo i Brooklyn, Beyoncé på Coachella og St Vincent i Hollywood, mens album av Kim Myhr, Julia Holter og Brian Eno via tilfeldigheter blir lydsporet til små og store vendepunkt i Sondres liv. Og så løpes det etterhvert langt, med ambient på øret.

Ifølge Lerche finnes det ingen guilty pleasure i musikken. Bare pleasure. Det er heldigvis slik at musikk som noen kan finne ubrukelig kan bety alt for naboen, eller millioner av mennesker der ute. Alle sanger handler om deg omfavner dette. Og innimellom all fascinasjon for andres musikk, får vi unik innsikt inn i Lerches egen karriere som artist; hans kreative prosess, oppvekst og identitet som menneske og kunstner.

Sondres varme, vittige og åpenhjertige essay-samling er allerede antatt av Kulturrådets Innkjøpsordning, som én av bare fire sakprosabøker denne sesongen. Alle sanger handler om deg vil også foreligge som lydbok, lest inn av forfatteren selv.

Som en forsmak på Lerches forfatterdebut slippes denne uken en bok-singel med essayene Et slags julekort, om Morten Harkets megahit "A kind of Christmas card" fra 1995, og b-siden Aldri forstumme, som tar for seg julemusikkens overveldende vesen, og som ikke vil våre en del av Alle sanger handler om deg. Lerche publiserte et reisebrevet «Et slags julekort» på julaften i Klassekampen i fjor.

2020 blir et hektisk år, også for artisten; i dag ble det klart at Sondre og hans eksepsjonelt samspilte band endelig vender tilbake til scenen under neste sommers Bergenfest på Bergenhus festning i juni.

Og som om ikke dette var nok har altså Norges mest allsidige og eklektiske pop-kunstner endelig fullført oppfølgeren til dobbelt Spellemannprisnominerte Please (2014) og kritikerroste Pleasure (2017). Albumet Patience har tatt sin tid, men skal nå vœre helt ferdig, og Sondre har denne gang overgått seg selv med sin mest gripende og briljante plate så langt i livet og karrieren. Albumet slippes våren 2020.

Kjøp boksingelen her!