Foto: Terje Dokken

Man skulle tro det var jul allerede, så mange ønsker som vi på Øya-kontoret har fått oppfylt denne uka. For noen dager siden slapp vi Aurora og Kvelertak, som begge skal spille lørdag 15. august. Den dagen startes av en artist vi har fulgt siden festivalens barneår, selveste Sondre Lerche. Vi fyller også til andre dager, med tre britiske høydepunkter. Floating Points skal ta med sin helt egne variant av klubbmusikk i storformat, mens våre gamle favoritter Suede (bildet) endelig er klare for sin første Øya-konsert. Sistnevnte er i storform og har imponert på flere viktige festivaler de siste årene. I tillegg er vi storfornøyde med at FKA twigs spiller sin første Oslo-konsert i Tøyenparken i august 2020, skriver festivalen.

FKA TWIGS (UK)

Det engelske multitalentet Tahliah Barnett er kjent som FKA twigs. I 2019 kom hennes etterlengtede andrealbum Magdalene. Utgivelsen er sett på som et av årets absolutte høydepunkter av flere musikkmedier. Pitchfork ga det enormt sterke 9.4 av 10, og skreiv: – MAGDALENE is not just on the vanguard of pop, it’s in a breathtaking class of its own.

I oppveksten skal hun ha vært opptatt av alt fra jazz til soul til post-punk og avantgarde, noe som forklarer hennes utforutsigbarhet og variasjon. Opprinnelig skulle hun bli danser og har opptrådt i flere musikkvideoer, men ønsket om å lage egen musikk ble større og større. Hun har også jobbet med film og koreografi. Før debutalbumet LP1 (2014) hadde hun gitt ut et par EPer som fikk stor oppmerksomhet.

Hun har samarbeida med spennende folk som Future, Dev Hynes, Cashmere Cat, ASAP Rocky, Nicolas Jaar og Oneohtrix Point Never. FKA Twigs har vært et av dette tiårets mest spennende, nye navn. Vi tror hun også blir akkurat det i det neste tiåret.

Etter en konsert i høst skreiv Now Toronto: – Twigs has undeniable star power but seemingly zero interest in being a star in the traditional sense. She makes unwaveringly idiosyncratic music and eludes the spotlight whenever she can. But in front of an audience she is a true performer. Unlike many other singers, she challenges her dancers to keep up with her, not the other way around.

Vi har ønska oss FKA twigs på Øya i noen år, og er begeistra over at hun kommer til Tøyenparken i 2020. Dette blir hennes første konsert i Oslo, og hun lover å komme med et fabelaktig show.

fkatwi.gs

www.facebook.com/fkatwigsSUEDE (UK)

Suede slo umiddelbart igjennom med debutalbumet i 1993, og satte sitt preg på britisk pop og rock i en årrekke. De var publikums- og mediefavoritter gjennom 90-tallet, mens frontmann Brett Anderson var fast forsidevalg for de engelske musikkmagasinene. Etter noen års pause, kom de sammen igjen i 2010 for å fortsette suksessen.

Bandets fire første album var alle enorme suksesser i hjemlandet. De to siste av dem, Coming Up (1996) og Head Music (1999), nådde også de øverste plassene på den norske salgslista. Hele åtte av singlene til Suede har vært topp ti-hits, deriblant Animal Nitrate, Trash, Filmstar, Electricity og Beautiful Ones. Vi håper selvsagt noen av disse blir spilt i Tøyenparken. Siden de begynte å spille sammen igjen har det kommet tre sterke album og en rekke turneer som viser et band i storform.

Suede var et av de aller viktigste banda i en stor bølge fengende gitarbaserte band på 90-tallet, ofte omtalt som britpop. Bandets særegne og svært britiske sound hadde spor av tidligere storheter som The Smiths og Bowie. Vi gleder oss til gamelt og nytt Suede-materiale på fredagskvelden under Øya.

Bristolinstereo.com etter en konsert i 2019: – The passion they still have is very clear indeed. For one of the greatest bands of their generation, Suede’s story is still ongoing, and long may it remain so.

www.suede.co.uk

www.facebook.com/suedeSONDRE LERCHE

Sondre Lerche slutter aldri å leke eller overraske. I 2020 slipper han endelig sitt nye album, Patience, oppfølgeren til dobbelt Spellemannpris-nominerte Please (2014) og kritikerroste Pleasure (2017). I tillegg debuterer han som forfatter med essay-samlingen “Alle sanger handler om deg” 9. januar på Flamme forlag.

Etter å ha turnert verden rundt, fra Ål til Rio, med nesten 150 forestillinger av den euforiske konsertopplevelsen Pleasure i 2017, trakk Sondre seg brått tilbake fra turnélivet. I 2018 flyttet han fra Brooklyn til Los Angeles, komponerte filmmusikk i Hollywood, skrev bok, løp noen maraton — og nå har Norges mest allsidige og eklektiske pop-kunstner overgått seg selv med sin mest gripende og fantastiske plate så langt i livet og karrieren.

Patience har tatt sin tid, men skal nå vœre helt ferdig. Helt siden den historiske haglstormen som avbrøt Øya-debuten i 2001, har Sondre jevnlig returnert til Øya — i konstant bevegelse, med et stadig økende arsenal av fenomenale låter, fra Two Way Monologue til Sentimentalist. Og etter den sagnomsuste Performance Please-forestillingen, som Lerche og bandet serverte Øya i solnedgang i 2015, er det med stor glede at Sondre og hans faste kvartett nå returnerer for å fullbyrde album-triologien på Øyas største scene.

«Jeg føler jeg har vokst opp som artist med Øya, så det er ekstra gjevt å få dele Patience — en plate som nesten har drevet meg til vanvidd — med folket på Øyafestivalen. Jeg lover en både lindrende og forfriskende opplevelse, med sanger fra hele reisen så langt.»

www.sondrelerche.comFloating Points (UK), live

Sam Shepherd er mannen bak navnet Floating Points. Han lager musikk som egner seg til både klubbliv og lytting. Debutalbumet Elaenia ble utgitt i 2015, og fikk svært god mottakelse. Det ble i USA gitt ut på David Byrnes label Luaka Bop. I 2019 kom albumet Crush, utgitt på Ninja Tune. Det gikk rett inn på førsteplassen på UK dance chart. Pitchfork omtalte skiva som «an album of mischievous, melodic, stripped-down electronic music», mens Mixmag hadde den som månedens album.

Hans brede musikalske nysgjerrighet skinner igjennom Floating Points’ egen musikk, med spor av alt fra funk og jazz til house og techno. Allmusic.com har kalt hans seneste musikk «a raw and uncompromising blast of experimental — yet accessible – electronica».

Floating Points selger ut i store byer på begge sider av Atlanteren. For et par år siden turnerte han med The xx. Sommerens konserter vil ta utgangspunkt de mer dansbare sidene av musikken hans, og han skal hente fram noen gamle favoritter. Vi garanterer musikalsk og visuell nytelse.