Mennesker og deres kjæledyr – et forhold basert på kjærlighet, kos og … musikk? Selv om musikk for kjæledyr ikke er ren forskning, viser en ny studie fra Spotify at dyreeiere over hele verden tror det finnes et ekte bånd mellom deres kjæledyr og musikk.

På bakgrunn av det unike forholdet mellom dyr og mennesker lanserte i dag Spotify «Pet Playlists» . Den nye funksjonen gir Spotify-brukere spillelister en algoritme basert på deres personlige smak, og kjæledyrets karakteristiske egenskaper. Dyreeierne svarer på noen få spørsmål om kjæredyret og deretter generes en spilleliste med 30 spor. Listene er skapt med kjæredyrets personlighet og egenskaper i tankene – så nå kan hunden, katten eller kanskje undulaten din nyte sin helt egen Spotify-liste.

Ny statistikk: Ville valgt kjæredyret over partneren


En global undersøkelse gjennomført av Spotify viser at 71 prosent av de med kjæredyr pleier å spille musikk for sine dyr, og 8 av 10 tror at dyrene liker å lytte til musikk. De tror musikk er positivt for å redusere stress, og bidrar til lykkefølelse og til holde kjæredyrene med selskap. 50 prosent svarer også at deres kjæredyr har klare preferanser på både sanger og sjangre, blant respondentene er klassisk musikk og rock de mest populære sjangrene.

Noen interessante funn vi fant om kjæredyr og deres eiere:

53 prosent av alle kjæredyr-eiere globalt indikerte at de ville valgt kjæredyret over partneren sin, om de virkelig måtte velge.
70 prosent tar kjæledyrets emosjonelle velvære i betraktning daglig
Spotify konsulterte med musikkforsker David Teie før de utviklet «Pet Playlists». Han er cellist ved Amerikas nasjonale symfoniorkester og en pioner innen artsspesifikk musikk og har komponert to album av «Music for Cats». Teie ga råd om generelle preferanser/ikke-preferanser for hvert dyr – for eksempel at hunder ikke responderer godt på musikk i det nedre registret da det ofte blir sett på som en trussel. Algoritmene er derfor programmert med utgangspunkt i Teies ekspertise.

Hvordan lage spilleliste for ditt kjæredyr?
Dyreeiere og -elskere kan besøke spotify.com/pets på mobil eller desktop for å lage sin helt egen «Pet Playlist».

Steg 1: Velg kjæredyr – du kan velge mellom hund, katt, iguan, hamster eller fugl.
Steg 2: Fortell om ditt kjæledyr – fra bedagelig til energisk, sjenert eller vennlig og apatisk til nysgjerrig. Egenskapene du gir vil bidra til å gjøre spillelisten mer personlig for kjæledyret ditt.
Steg 3: Legg til både navn og bilde av ditt kjæredyr – spillelisten vil dermed vise ditt kjæledyrs navn og bilde, og du får også et personifisert «sharecard».
Steg 4: Lytt og del – når du er ferdig, vil du umiddelbart få tilgang til spillelisten til kjæledyret ditt med en gang, og du kan også laste opp det personlige «sharecardet» på dine sosiale medier.


Om undersøkelsen

Spotify’s undersøkelsen ble gjennomført blant 5 000 respondenter, som streamer musikk og eier et husdyr. I tillegg til 1000 intervjuer med respondenter i USA, UK, Australia, Spania og Italia. Undersøkelsen ble gjennomført i tidsrommet 23. desember 2019 til 29. desember 2019.

Nøkkeltall/statistikk:Globalt, 71 prosent av musikstreamere som eier husdyr har spilt musikk for sine dyr.
USA: 73%
UK: 74%
Australia: 61%
Spania: 79%
Italia: 67%
Globalt, 80 prosent av musikstreamere som eier husdyr ville vurder å spille musikk for sitt kjæredyr.
USA: 82%
UK: 81%
Australia: 74%
Spania: 83%
Italia: 82%
Globalt, 79% tror at deres kjæredyr liker musikk.
USA: 79%
UK: 76%
Australia: 72%
Spania: 84%
Italia: 82%

Globalt, 45% tror at deres kjæredyr foretrekker spesifikke sanger og sjangre.
USA: 47%
UK: 42%
Australia: 42%
Spania: 46%
Italia: 46%

Globalt, 55% mener at «jeg og kjæledyret mitt deler samme musikksmak».
USA: 64%
UK: 50%
Australia: 51%
Spania: 55%
Italia: 55%