Det er syv år siden Kaizers Orchestra sa stopp, og ti år siden sist Geir Zahl ga ut et soloalbum. Denne høsten er han tilbake og du får første låt eksklusivt her på Musikknyheter.no i dag.

I 2015 flyttet Geir til København, og fikk seg en liten familie der. Den travle musikertilværelsen fra Kaizer-tiden føltes fjern, og livet fikk annet innhold. Men for et par-tre år siden satte han opp et lite studio, i første omgang mest for å lære mer om lydproduksjon. Etter hvert som den studiotekniske interessen økte og nye oppdagelser tikket inn, fikk også kreativiteten et oppsving.

- Jeg ville i grunnen bare prøve meg litt frem, så jeg brukte noen låter jeg hadde liggende, til å eksperimentere med. Jeg hadde ingen planer om å lage et album på dette tidspunktet, men til min egen overraskelse kom det både ny musikk og nye tekster. Det låt ikke så verst heller, syntes jeg, så plutselig ble det veldig gøy å arbeide med og spille inn musikk. Jeg kom inn i en god flow og så brukte jeg ti måneder på å gjøre ferdig ti demoer i mitt eget studio, forteller Geir selv.

Selve albumet derimot, er spilt inn på Tou i Stavanger, i “Arthur og Franks lydstudio”, i ABC Studio i Etne, hjemme hos Odin Staveland i Haugesund og i Geirs hjemmestudio i København. Bendik Andersson fra Stavanger spiller trommer og Chris Holm fra Bergen spiller bass. Odin Staveland er produsent m.m.

De neste tre månedene slipper Geir Zahl tre EPer, alle med tre sanger hver. Tre elementer, tre sjangre, som til sammen utgjør albumet «Ny start».

Den første EPen, «Jord», er den som er mest beslektet med soloplatene Geir har gitt ut tidligere. Retningen heller mer mot den klassiske americana-sjangeren, med et mer akustisk lydbilde. På «Løvetann» synger han duett med kollegaen fra jæren, Hilde Selvikvåg.

EP nummer to, «Ild», er de låtene som kanskje ville blitt presentert for de tidligere band-kompisene i Kaizers Orchestra. Mer fyrrig materiale der den elektriske gitaren spiller en mer sentral rolle. På «Fint liv» gjester fem andre mannlige vokalister, Odin Staveland og Jan Ingvar Toft fra Vamp, Glenn Lyse fra Stavangerkameratene, er Erlend Ropstad og Christer Knutsen synger hver sitt vers.

Ep nr tre, «Luft», er et resultat av mer tid brukt med programvare enn på bandøving. Her er de elektroniske elementene tydeligere, selv om det også instrumenteres kraftig. Her er Haugesund-artisten Kine Nesheim med og synger på «Kem ska følla deg heim».

«Jord» slippes 14. august og her er det nydelige åpningssporet «Du, meg & me».