Michael Kiwanuka. Foto: Anne-Marie Forker, Musikknyheer.no

Vi gleder oss stort til å se publikum, frivillige, artister og igjen i Tøyenparken i 2021. Etter en sommer som ble helt annerledes enn planlagt, starter nå arbeidet med å gi alle de beste Øya-opplevelsene noensinne om et år. Vår målsetting er å by på et stort og variert Øya-program, akkurat som vi veit at publikum liker det. Noen av artistene vil være med fra 2020-programmet, mens andre vil være helt nye, skriver Øyafestivalen i pressemeldingen.

Disse er bekreftet i dag:

BON IVER (US) – onsdag 11. august

AURORA – lørdag 14. august

KVELERTAK – lørdag 14. august

MICHAEL KIWANUKA (UK) – torsdag 12. august

EMILIE NICOLAS – onsdag 11. august

SONDRE LERCHE – lørdag 14. august

BIKINI KILL (US) – onsdag 11. august

KAMARA – lørdag 14. august

MUSTI



BON IVER (US)

Bon Iver har de siste ti årene vokst til å bli et virkelig stort popfenomen. Justin Vernons band spilte først på Øya som nykommer i 2009, deretter som en artist med voksende norsk fanskare i 2012. Nå kommer Bon Iver tilbake som en etablert headliner, noe som betyr at de avslutter på vår største scene.

I 2008 debuterte Bon Iver med albumet For Emma, Forever Ago. Siden da har Justin Vernon vært regna som en av de store låtskriverne etter årtusenskiftet. De to etterfølgende skivene Bon Iver (2011) og 22, A Million (2016) nådde topp ti-plasseringer i en rekke land. Høsten 2019 kom I, I. Etter det har han sluppet et par sterke enkeltlåter og i 2021 er han klar for å gi oss stemningsfulle konserter fra store scener.

The Guardian om I, I: - Bon Iver have imperceptibly moved from requesting close listening to requiring it, and i,i spins a mesmerising web of superficially insubstantial yet intensely majestic music. Listen closely and you can hear the language of pop being redrafted in real time.

Dette blir første gang han spiller i Norge med sitt nye show. Etter en konsert tidligere i høst skreiv Stereogum: - Like the music itself, Bon Iver’s live show has transformed gradually over the years, evolving into a genuinely unique experience. The latest iteration of that experience is just outrageously cool.

Justin Vernon er en komponist og artist i stadig utvikling, som ikke er redd for å utvide rammene for musikken sin. I tillegg til egne utgivelser, har han samarbeida med storheter som Taylor Swift, Kanye West, Jay-Z og James Blake. Nå kommer dette multitalentet til Tøyenparken for å avslutte den første kvelden av hovedprogrammet.



AURORA

Aurora er en av de siste åras største norske popsuksesser. Hun har gitt ut tre sterke album, flere radiohits, hatt voldsomme streamingtall og det er stor interesse internasjonalt. I løpet av få år har hun opptrådt på enorme festivaler, populære TV-show og hun har turnert på de fleste kontinenter. Aurora opplever suksess så langt hjemmefra som Australia, Mexico og Brasil, og fyller langt større konsertsteder utenlands enn i Norge. Debutalbumet All My Demons Greeting Me as a Friend (2016) ga henne et stort publikum. Hun har fulgt opp i 2018 og 2019 med den todelte Infections Of A Different Kind (Step 1) og A Different Kind of Human (Step 2).

Sist hun spilte på Øya, i 2016, skreiv Dagsavisen: - Når «Conqueror» bokstavelig talt erobret publikum med storm avslutningsvis, er det likevel ingen tvil om at Aurora er det helt store navnet for framtida. Mye på grunn av gode låter, enda mer fordi hun er seg selv, demonisk god på sitt beste.

Aurora har bidratt på det seneste albumet til Chemical Brothers, på hele tre låter. I vinter hadde hun en hit i flere land med låta Into the Unknown, som også medførte at hun fikk framføre den under Oscar-utdelingen. Dette er en duett med Idina Menzel fra filmen Frozen 2. I vår kom singelen Exist for Love.

NME om hennes foreløpig siste album: … the album shines with crisp production, a dynamic of extremes and Aurora’s unflinchingly confident performance and message.



KVELERTAK

Kvelertak har oppnådd noe ingen andre norskspråklige rockeband har klart, å turnere år etter år på store arenaer internasjonalt. Deres egen miks av pønk, metal og rock har gitt dem en solid fanskare over store deler av verden. Med de fire albuma Kvelertak (2010), Meir (2013), Nattesferd (2016) og Splid har de spredd energisk og kraftfull musikk fra festivalscener, arenaer og klubber over store deler av verden. Bandet har turnert med legender som Metallica og Slayer, samt andre kvalitetsband som Mastodon, Gojira, Ghost og Converge.

VG er bare et av mange medier som viste stor begeistring ved utgivelsen av Splid: - Det musikalske og dynamiske spennet er mye større denne gangen, ferden går fra tradisjonell punk, hardrock og metal, til drømmende prog.

Splid er det første med Ivar Nikolaisen på vokal og Håvard Takle Ohr på trommer, og man finner gjester fra de tidligere nevnte Øya-favorittene Mastodon og Converge. Sistnevntes Kurt Ballou er nok en gang produsent. Etter å ha hørt oss varme i mange måneder gleder vi oss til å få dem tilbake på Øya, for at de skal servere riff og refrenger i storformat.



MICHAEL KIWANUKA (UK)

Michael Kiwanuka slo igjennom med debutalbumet Home Again i 2012 og har siden hatt et meget godt grep om sitt publikum. Samtlige tre album har havna på topp fem i hjemlandet. Det nyeste heter kun Kiwanuka, og viser en artist i spennende utvikling. Utgivelsen fikk toppkarakter både i Dagbladet og Aftenposten. Han blander biter av soul, rock, pop og folk på en svært smakfull måte. Som på forgjengeren Love & Hate (2016) har han fått hjelp av blant andre superprodusent Danger Mouse.

The Guardian: - The soulful singer’s third LP is timeless and contemporary at the same time, with shades of everything from What’s Going On to Screamadelica

Dagbladet: - Grovkornet og relativt røff i vendingene i det ene øyeblikket, silkemyk og varmt i det neste. Men det er selvsagt en ting som binder det hele forbilledlig sammen og det er Kiwanukas uanstrengte, hjertevarme og elastiske stemme.

Han opplever stor suksess som liveartist og selger ut store konsertsteder over hele Europa. Låtene hans brukes i stadig nye TV-serier. Vi veit at Kiwanuka har en stor og lojal fanskare i Norge og håper å se alle sammen i Tøyenparken.



EMILIE NICOLAS

Emilie Nicolas ble tatt imot med åpne armer av både kritikere og publikum etter singelen Pstereo (2013) og albumet Like I’m a Warrior (2014). Hun toppa albumlista og mottok to Spellemannpriser. Sistnevnte bragd gjentok hun med det neste albumet Tranquille Emile (2018). Mellom de to utgivelsene ble hun nødt til å ta en pause på grunn av sykdom, men hun er nå tilbake med full musikalsk kraft. Hun har solgt ut både Sentrum Scene og to kvelder i Den Norske Opera, en konsert Universitas omtalte som «nært, vakkert og voldsomt». I 2020 kom tredjealbumet Let Her Breathe, som NRK ga full pott.

NRK.no: - Det minimalistiske uttrykket kler Nicolas’ fantastiske vokal eksepsjonelt godt, og det er gitt god plass til de genuine tekstene som forteller om mellommenneskelige relasjoner på en tilnærmet klisjéfri måte.

Musikken hennes er beskrevet som «pop, R&B og elektronika – servert med jazzens følsomhet». Hun har studert musikk på NTNU og Norges Musikkhøgskole. Gjennom låtene viser hun sine sterke sider som sanger, komponist og produsent. Emilie Nicolas regnes som en av våre mest spennende artister, med en egen evne til å tøye poppens rammer. Vi gleder oss til å høre de nye låtene i Tøyenparken.



SONDRE LERCHE

Sondre Lerche slutter aldri å leke eller overraske. I 2020 slapp han albumet Patience, oppfølgeren til dobbelt Spellemannpris-nominerte Please (2014) og kritikerroste Pleasure (2017). I tillegg debuterer han som forfatter med essay-samlingen “Alle sanger handler om deg” 9. januar på Flamme forlag. Nylig samarbeidet han med Øya-headliner AURORA på låta Alone in the Night.

Etter å ha turnert verden rundt, fra Ål til Rio, med nesten 150 forestillinger av den euforiske konsertopplevelsen Pleasure i 2017, trakk Sondre seg brått tilbake fra turnélivet. I 2018 flyttet han fra Brooklyn til Los Angeles, komponerte filmmusikk i Hollywood, skrev bok, løp noen maraton — og nå har Norges mest allsidige og eklektiske pop-kunstner overgått seg selv med sin mest gripende og fantastiske plate så langt i livet og karrieren.

Helt siden den historiske haglstormen som avbrøt Øya-debuten i 2001, har Sondre jevnlig returnert til Øya — i konstant bevegelse, med et stadig økende arsenal av fenomenale låter, fra Two Way Monologue til Sentimentalist. Og etter den sagnomsuste Performance Please-forestillingen, som Lerche og bandet serverte Øya i solnedgang i 2015, er det med stor glede at Sondre og hans faste kvartett nå returnerer for å fullbyrde album-triologien på Øyas største scene.



BIKINI KILL (US)

I 2019 spilte Bikini Kill noen få konserter i USA og to eksklusive show i London. Sistnevnte solgte ut alle 10 000 billettene umiddelbart. Dette var deres første fulle konserter på denne siden av årtusenskiftet. Suksessen skulle blant annet følges opp av noen europeiske festivaljobber, deriblant Øya. Det er med stor glede vi kan si at Bikini Kill kommer i 2021.

Bandet var sentrale i den tidlige 90-tallspunken og spydspissen i det som ble kjent som riot grrrl-bevegelsen. Deres særegne kombinasjon av punk, energi og feminisme gjorde dem til inspirasjonskilde for flere bølger av musikere som har kommet etter.

Konsertene i London i juni overbeviste The Line of Best Fit om at bandet fortsatt har evnen til å gi unge, aspirerende musikere lyst til å plukke opp gitar, bass og trommestikker: - There’s also no doubt in my mind that this very night, a troupe of new, impassioned musicians were born. Because Bikini Kill let them know they could.

Etter kassetten Revolution Girl Style Now! rakk Bikini Kill å gi ut to album og en splitt med britiske Huggy Bear. De var kjente for sine hektiske konserter og sin uredde, konfronterende stil. Vokalist Kathleen Hanna har siden slutten av 90-tallet holdt seg aktiv i band som Le Tigre og The Julie Ruin, hvor også Bikini Kill-bassist Kathy Wilcox er med. The Julie Ruin besøkte Tøyenparken i 2015. Nå er de to tilbake med sitt legendariske punkband, for å vise oss at kraften fra 90-tallet ikke er svekket.



KAMARA

Kamara fløy ut av startblokkene i 2019, og imponerte oss gang på gang. Etter å ha overbevist på Camp Øya, Klubbdagen og Biblioteket, er vi ikke i tvil om at hun måtte inn i hovedprogrammet i 2020. Etter et års venting blir dette virkelighet i 2021. Musikknyheters bransjepanel kåret henne til talentet man hadde mest tro på i 2020.

Fatuma Kamara er født i Sierra Leone og oppvokst i Bergen. Hun har fått radiospilling med singelen Don’t Call My Name og har bidratt på flere av de nye låtene til Lars Vaular. Hun blander RnB og pop på en energisk måte, og viser en helt egen formidlingsglede på scenen. Vi tror hun blir manges nye favorittartist i løpet av de neste årene.

Gaffa var begeistret etter by:Larm-konserten til Kamara: - Det er knapt en stillestående fot å se på Rockefeller. Bandet svinger umåtelig godt. Låtene er fengende som fy. Kamara har en kommanderende tilstedeværelse, uten å egentlig herse nevneverdig. Alt er sømløse oppfordninger til å bevege seg og kose seg.


MUSTI

Ugbad Musti fra Tøyen er et av de mest spennende unge navna i musikk-Oslo. Hun har vært opptatt av historiefortelling siden barndommen, og henter inspirasjon fra både somalisk musikk og britisk hiphop, RnB og grime. I 2019 spilte hun en imponerende minikonsert på vår mest intime scene Biblioteket. Uten å ha en eneste låt ute, ble hun tatt varmt imot av et publikum som lot seg fenge. Musti imponerte også på by:Larm i år. Nå er hun absolutt klar for hovedprogrammet til Øya.

Debutalbumet Qoyskayga ble i vinter utgitt av Nora Collective og Sony. Skiva viser en artist som kan prege norsk rap de neste årene.

Dagbladet: - Som rapper har Musti en flyt som er energisk og tidvis aggressiv – men samtidig uanstrengt. Hun deltar heldigvis ikke i VM i kjapp-rap, men skrur ned tempoet slik at tekstene får skinne slik de fortjener.