Foto: Isak Jenssen

De siste 12 månedene har vært en berg -og dalbane for Marie Ulven, bedre kjent som girl in red. Låtene hennes har blitt strømmet millioner av ganger, hun har solgt ut konserter og blitt hyllet av kritikere verden over. Nå slipper hun singelen «rue», som er første smakebit fra hennes kommende debutalbum.

«rue» viser en mørkere side av girl in red. Singelen er starten på et nytt kapittel og er en låt som handler om flukt. Her tar girl in red et steg vekk fra bedroom pop-sjangeren hun har blitt kjent for.

De første akkordene til «rue» ble til i Guitar Centre i Times Square, da Marie testet akustiske gitarer. Låta ble skrevet ferdig på turnébussen i USA og hjemme i Norge, mens Marie tenkte på paralleller mellom henne og karakteren Rue i HBOs Euphoria.- Hun er rusavhengig, og det er ikke jeg, men mye av det hun prøver å flykte fra er ting jeg dealer med hele tiden, sier Marie, som forteller at låta viser hennes kamp med sin mentale helse.

- Det er mye jobb. Det er ikke fysisk, men det føles nesten slik fordi det er så vanskelig, fortsetter hun.

girl in reds åpenhet rundt sin legning og mentale helse har ført til en fanbase hvor følelser av håp, solidaritet, og samhold står sterkt. Låtene til girl in red er ufiltrerte og hun håper hennes åpenhet vil inspirere andre til å være mer bekvemme med hvem de er.

- Det er mange mennesker som ikke vet om mental helse, sier Marie.

- Folk mangler kunnskap og de forstår ikke at ens mentale helse ikke nødvendigvis er hvem man er. Man kan være deprimert, men det betyr ikke nødvendigvis at du ikke kommer deg ut av døra eller at man ikke har følelser. For meg er det ikke tabu å snakke om mental helse. Alle har en, og jeg ser ikke på det å snakke om sex som tabu heller.

girl in red slapp debut-EPen chapter 1 på tampen av 2018 etter å ha fått stor oppmerksomhet i løpet av året og blant annet vunnet Urørtfinalen og spilt hiten «I Wanna be your girlfriend» på P3 Gull. Låtene på chapter 1 var en samling av låter Ulven har skrevet på jenterommet sitt, hvor hun lærte seg å spille piano, gitar og produserte sin egen musikk.

Responsen på EPen har ført til stor, internasjonal oppmerksomhet. Selveste New York Times hadde «i wanna be your girlfriend» på listen over årets beste låter i 2018, kom med følgende lovord om låta; not a plea, but an insistent statement of purpose. The Fader skrev på sin side at girl in red er 'Something Special'. EPen «Chapter 2», som inneholdt låter som «bad idea!» og «dead girl in the pool.» kom ut i 2019 og de to utgivelsene ble slått sammen til vinylen «beginnings».