Foto: Nisju

20 år gamle L.U:N.A har kommet langt siden hun brakdebuterte med en førstesingel spilt inn på soverommet. I dag 4. september slipper askøyværingen låta «Anomi» – hennes debut på Petroleum Records.

Norsk-franske L.U:N.A alias Mia Roussel gikk veldig kjapt fra å skrive låter hjemme på rommet sitt på Askøy til å bli et ettertraktet navn på Bergens rapscene.

I 2017 sendte storebroren Leo over en tung elektronisk beat som hun la tekst og vokal på, og som de slapp under tittelen «Eg Er Lei» uten særlig spesifikke tanker om hva som skulle komme videre.

– Ting skjedde så sinnssykt fort, forteller 20-åringen om tiden etter slippet.

Låten og L.U:N.As særegne stemme fanget oppmerksomheten til musikkpressen, og hun ble velfortjent kåret til Ukas Urørt på P3. Hun er med Musikknyheter.no så kåring over årets mest spennende debutanter. Oppvarmingsjobber for blant andre Anna of the North, Kjartan Lauritzen og Ivan Ave samt en headliner-jobb under Girl Interrupted-festivalen på USF Verftet, gjorde henne kjent for glimrende og energiske live shows. I 2019 ble hun nominert til Årets Liveartist på P3 Gull – i samme kategori som blant andre Karpe og Sondre Justad.

Etter singeldebuten fulgte hun opp med en rekke sterke radiolåter som «Rød neglelakk» og AVGVSTVS-samarbeidet «Spesiell». hvor L.U:N.A viste frem et bredt og variert lydlandskap som ikke helt lar seg definere av sjanger. Materialet viser at hun mestrer tung RnB og hip-hop, mens den kommende EP-en «Mon Anomi» som slippes 23. oktober også gir flere hint av indiepop.

– Låtene som er ute nå er et resultat av meg som er ung og som prøver å finne ut av lyden min mens jeg gir ut sangene. Soundet mitt vokser veldig hele tiden. Jeg føler egentlig at det er en fin blanding på den kommende EP-en, forteller L.U:N.A.

En annen ting som kjennetegner L.U:N.A er å blande det norske og franske språket i tekstene.

-Jeg får uttrykt meg forskjellig på den måten. Til og med toneafallet blir annerledes. Det er en veldig spennende prosess å måtte utfordre seg selv i de ulike språkene.

Som yngstemann i en svært musikalsk søskenflokk på fire, har musikken alltid betydd mye for askøyværingen. Frem til hun fylte syv bodde familien i et hjem i Chamonix ved Alpene, hvor band som Pink Floyd, Cranberries og Supertramp formet barndommen.

– Mamma sier at da alle bodde hjemme var det nesten uutholdelig å være her, fordi alle spilte musikk høyt på rommene sine, ler Mia.
Det var først senere fascinasjonen for rap og hip hop, både på norsk og fransk, dukket opp. PNL og Cezinando er navn som går igjen når temaet «inspirasjonskilder» kommer opp. Begeistringen for sistnevnte deler hun blant annet med produsent-storebroren Leo (også kjent som Hiboux), som er blitt hennes faste samarbeidspartner og i senere tid manager.

– Vi er så like, vi er en kjempefin duo. Han kjenner meg som ingen andre, og jeg kjenner ham som ingen andre. Det er som å jobbe sammen med bestevennen sin. Jeg er ikke L.U:N.A uten ham, forteller hun, før hun ler og legger til:

– Jeg håper ikke han er L.U:N.A uten meg heller!

Artistnavnet var det også Leo som foreslo. Navnet kommer fra latinske luna som betyr måne, og er en referanse til at menneskene rundt Mia ofte påpeker at hun har øynene til en ulv, derav den naturlige assosiasjonen til månen.

– Jeg skjønte aldri hva de mente. Til og med i dag skjønner jeg fortsatt ikke hva de mener. Men, nå har jeg fått høre det så mange ganger at det på en måte har blitt med meg, forteller artisten.

Prikkene i L.U:N.A ble lagt til av den enkle grunn at de ønsket å få navnet til å skille seg litt mer ut.

I høst er 20-åringen aktuell med et ferskt sett med låter som hun har vært klar for å dele i en god stund nå. L.U:N.A finner mye inspirasjon i hendelser fra eget liv, og utforskingen av egen mentale helse er en viktig del av de nye tekstene. Hun har blant annet blitt svært åpen om sine egne erfaringer med panikkangst.

- Jeg fikk det for første gang i 2016. Det var helt nytt for meg, jeg visste ikke hvordan jeg skulle håndtere det. Det førte meg til et ganske skummelt sted. Men, så lærer man å håndtere det, sier hun.

«Mon Anomi»-EP-en frontes av singelen «Anomi», som slippes på strømmetjenester 4. september. Tittelen er tatt fra det greske sosiologiske begrepet som refererer til lov- eller normløshet.

-Betydningen av ordet for meg er at samfunnet har en slags norm der man man tenker veldig A4. Man må følge våre normer- skole-utdanning-familie-jobb. Men med en gang man går utenfor disse normene og mental helse kommer i bildet, blir dette i denne sammenhengen sett på som «social suicide». Man bryter fra A4 tankemønsteret.

– Jeg føler at for kanskje tre-fire år siden så var det hele med mental helse sett veldig ned på. Folk var ikke så veldig åpne om det, slik de er nå. Nå er det lettere å dele, og det er veldig bra, fortsetter hun.

Før EP’en slippes, blir det også videoslipp for tittellåten. L.U:N.A har selv regissert den, sammen med det bergenske firmaet nisju.

- Den blir fantastisk. Det er min første video hvor jeg virkelig har vært med og satt meg ned med den. Vi har jobbet hardt med denne. Jeg gleder meg utrolig mye til å vise fram både denne videoen og ny musikk!

Singelen «Anomi» er ute i dag, mens EP’en «Mon Anomi» slippes 23. oktober på Petroleum Records.