Vi reiser først innom Soho i London og videre til kystbyen Brighton for å hilse på Mr. Bongo, og for å få smakebiter av både reggae, LA-disco og australsk jazz-funk. Deretter besøker vi Eget Selskap i Bergen for å vrenge gitarer, la oss bevege av dansbar elektronika-jazz og bli frelst av 70-tallsinspirert barokk-pop.

Mr. Bongo
I kjelleren til reggaesjappa Daddy Kool´s i Berwick Street i London, ble det i 1989 etablert en ganske trang platebutikk som spesialiserte seg på salg av vinylutgivelser fra uavhengige hip hop-labels. I dag har Mr. Bongo base i Brighton, og er også involvert i filmmusikk. Labelen/platebutikken, som ble starta og ledes av David Buttle, formidler blant anna musikk med brasilianske og afrikanske artister, og opererer innen en rekke sjangre.

- Vi har en visjon om å gi musikkelskere den beste musikken fra hele verden, og at våre utgivelser skal ha særdeles høy kvalitet i både innpakning og lydbilde. Katalogen vår har en rikholdig samling av sjangre som jazz, reggae, funk, soul og hip hop, men vi utforskere også andre retninger, sier Buttle til Musikknyheter.no.

Mr. Bongo gir ut nye band og artister, men leter også fram ikke tidligere utgitte låter og album, og relanserer album som i større eller mindre grad har blitt avglemt. I tillegg lager de flere kvalitetssterke kompilasjoner. Å finne fram til nye artister er ifølge Buttle ofte en tilfeldig prosess.

- Det skjer på ulike måter, for eksempel via venner av oss, andre artister, plater vi får til butikken, demoer, og ansatte hos oss som oppdager interessante ting. Vi diskuterer kvaliteten i låtene, vurderer potensialet med tanke på radiospilling og pressedekning, og flere andre detaljer. Deretter må vi legge fram våre planer, forhandle og skape et tillitsforhold til artistene, sier han.

Høsten hos Mr. Bongo har flere spennende utgivelser på gang.

- Vi har en del relanseringer og noen nye utgivelser som er klare. Blant anna en samler med singler av ulike brasilianske artister, en hip hop-kompilasjon, liveopptak av jazzmusikerne Matthew Tavares og Leland Whitty, pluss en ny syvtommer fra Kit Sebastian, røper Buttle.

Les mer om Mr. Bongo her

Sjekk ut fem utvalgte spor fra labelen her:Blant de fem utvalgte på spillelista til Mr. Bongo finner vi Surprise Chef fra Melbourne, Australia. Med sin gjør det selv-holdning og filmatiske jazz-funk, har gjengen markert seg som et meget interessant instrumentalband de siste to-tre årene. Bandet har så langt utgitt albumene All News Is Good News og Daylight Savings. Surprise Chef spiller behagelig og groovy musikk stappfull av kreativitet, som i et moderne lydbilde henter inspirasjon fra 70-tallets mer rytmiske soulmusikk.

Les mer om bandet herMed sin bakgrunn skulle det litt til at ikke Hollie Cook fra London ble musiker. Mora, Jeni, var korsanger i Culture Club (Boy George også fadder) og faren, Paul Cook, trommeslager i Sex Pistols. Cook var medlem i siste utgave av det legendariske punkbandet The Slits, og ga i 2011 ut sitt første soloalbum. Etter det har hun gitt ut to album til, Twice i 2014 og Vessel of Love i 2018. Sjangeren er reggae, men hun omtaler selv musikken sin som tropisk pop.

Les mer om artisten herBand der medlemmene har en slektsrelasjon er ikke uvanlig i musikkhistorien. The Sylvers var en familie fra Los Angeles som opplevde suksess på 70- og begynnelsen av 80-tallet. Bandet ga omtrent årlig ut album fra debuten i 1972 og fram til 1984, og hadde flere låter på hitlistene gjennom disse aktive årene. The Sylvers II fra 1973 blir av mange omtalt som et mesterverk. Musikalsk kan vi plassere The Sylvers innen sjangre som disco-pop og funky soul.

Les mer om bandet herEget Selskap
Eget Selskap holder til i Bergen og ble danna i 2013/14 av Fredrik Vogsborg, Andreas Christiansen og Joar Nicolaysen. Labelen er ikke sjangerspesifikk, men har som mål å spre musikken til band og artister innen indie-segmentet.

- I oppstarten var målet vårt å signere artister og band i vår omgangskrets som kunne trenge et label. Vi vil bidra til å få ut musikk som representerer et bredt spekter av egenart, og gjerne prosjekter som vi tenker har en live-nerve, sier Joar Nicolaysen til Musikknyheter.no og legger til:

- Det siste året har slik sett vært mer utfordrende med tanke på å signere nye prosjekter. Det er dessverre få gigger, og særlig for ferske artister.

Til tross for utfordringer, har Eget Selskap mye interessant i gjære.

- Vi gleder oss veldig til å slippe VSMs debutalbum. Det er ghanesisk folk-techno skapt av Abu Adonaba, Henrik Angermund og Jens Kristian Rimau. Sykt dyktig gjeng med ellevilt live-show, forteller Nicolaysen og nevner flere høydepunkter:

- Vi ser også frem til å jobbe med Fucales, en art-rock-kraut-jazz kvartett som bryter ned veggen mellom publikum og artist, ved å legge fokuset på musikken og ikke personene som framfører og mottar den. De slipper første singel 27. november og bør oppleves live. Ellers kommer Amalie Holt Kleive med ny singel før jul, og 30. oktober er Lazy Queen klar med ny singel. Samme dag spiller Evigheten midnattskonsert i Kulturkirken Jakob under Oslo World. Det gleder jeg meg til å oppleve, sier han.

Les mer om labelen her

Noen utvalgte låter fra Eget Selskap kan du høre her:Singelaktuelle Lazy Queen sine låter er prega av catchy pop-hooks omringa av vrengte gitarer. Bandet har de siste fem-seks åra sluppet et utvalg av sanger, og lanserte i fjor EP-en A Sigh So Deep til svært god mottakelse. I mai 2020 ga de ut låta Throwaway, en ærlig beretning om vokalist Henrik Garcia Søbergs personlige erfaringer med depresjon og angst.

Les mer om bandet herAmalie Holt Kleive ga ut sin første singel, Nær deg, i 2018, og har av Bergens Tidende blitt trukket fram som et av byens nye musikkhåp. Holt Kleive er utdanna ved jazzlinja ved Griegakademiet i Bergen, og er «jazzvokalisten som lager og fremfører elektronisk dansbar og rørende musikk». I 2019 slapp hun EP-en Slippe, og så langt i 2020 har hun gitt ut singlene Usynlig og Ser du nå. En ny singel er altså forventet før jul.

Les mer om artisten herMed spirituelle norske tekster og elektroniske folketoner, lar Evigheten seg inspirere av religiøs litteratur og 70-talls vise- og barokk-pop og rytmisk funk. Debutsingelen, Turbulensen, kom i 2017, mens deres andre EP, Heten, ble lansert tidligere i år.

Les mer om bandet her