Vi fortsetter vår graving i diverse labels, og skal i dag innom norske Indie Recordings og amerikanske Ripple Music. Dette er to labels som i stor grad utgir musikk innen metal- og hard rock-sjangeren. Her er det bare å rense ganen, stille seg opp bredbeint og gjøre seg klar for helg!

Indie Recordings
Indie Recordings starta i 2005 og har opparbeida seg en ledende rolle i Skandinavia innen uavhengige plateselskap som satser på rock og metal. Hovedfokuset har vært å fremheve norsk musikk, men de siste årene har labelet også begynt å signe utenlandske band og artister.

- Indie Recordings startet som et sideprosjekt til Indie Distribution, som levde av å distribuere andre labels som for eksempel Nuclear Blast, Metal Blade og Roadrunner Records. På det meste hadde vi over 300 labels vi hadde ansvaret for i Norge, sier Erlend Gjerde i Indie Recordings.

- Men vi fant jo fort ut at det ikke var noen fremtid i å frakte rundt på andres plater, så vi begynte å signere norske band som vi hadde troen på. Etter hvert fikk vi bygd opp en stor nok katalog til at vi kunne slutte med distribusjon og kun leve av labelet. Vi må ha en morsom og givende arbeidsplass som gjør at vi kan bruke store deler av livene på det vi elsker, nemlig rock og metal, legger han til.

Blar man i hylla til Indie Recordings finner man sterke navn som blant anna Motorpsycho, Mayhem, Turbonegro, Backstreet Girls, Kvelertak og Ulver, men også mindre kjente band fra inn- og utland.

- Når det gjelder uttrykk, jobber vi med et veldig bredt spekter. Så lenge det har fuzz kan man kanskje si, med unntak av Wardruna og Wolcensmen, da, de platene er det ikke mye fuzz på, ler Gjerde og fortsetter:

- Det er i hovedsak norsk musikk vi jobber med, men vi har jobbet mye med å utvikle nye artister, finne talenter og være med dem forhåpentligvis mot noe stort.

Gjerde forteller videre at nye band dukker opp på forskjellige måter.

- Noen sender oss en epost via demo-submission-portalen vår. Andre hører vi om via venner eller blir anbefalt av kollegaer i andre labels etc. Det er i det hele tatt ingen typiske måter vi finner band på. Det bare skjer, sier han.

- Ofte er det beste at band har kommet et lite stykke på vei, og også har lært seg en del om bransjen før vi kommer om bord. Da kan vi lettere tilføre mer kunnskap til dem og hjelpe dem enda mer, påpeker han.

Til tross for et utfordrende år, har Indie Recordings mye spennende greier på gang i 2021.

- Det har vært mye fokus på å preppe til post-korona, flytte en del plater og gjøre ting klart til 2021. Det later til å bli et sykt travelt år med mye bra plater. I tillegg til å utvikle labelet har vi også satset mye på publishing de siste årene, så vi kommer til å jobbe videre med å utvikle låtskriverne vi jobber med, arrangere låtskrivercamper, sessions og vi bygger et studio som de skal få leke seg i, sier Gjerde.

Les mer om Indie Recordings her

Hør fem utvalgte låter fra Indie Recordings her:Det melodiske black metal-bandet, Iskald, fra Bodø gjorde seg bemerket med demoen Northern Twilight på midten av 00-tallet. Flere utgivelser har kommet fra nordlendingene, som etter hvert også gikk over til å ta i bruk norske albumtitler og spille inne flere spor på morsmålet. Siste utgivelse på Indie Recordings er Innhøstinga fra 2018.

Les mer om bandet herDunderbeist fra Hedmarken spiller hard rock og har gjennom 12 år åtte utgivelser bak seg. Bandet slapp tidligere i høst albumet Svikdom.

Les mer om bandet herNannestad-bandet Posthum spiller black metal og starta i 2004. I 2009 ga de ut sitt selvtitulerte debutalbum, og ti år senere kom fjerde og foreløpige siste utgivelse, Like Wildfire.

Les mer om bandet herRipple Music
Er du fan av psych, stoner, doom og heavy metal? Da er sjansen stor for at du vil finne ditt nye favorittband i stallen til amerikanske Ripple Music fra California. Administrerende direktør, Todd Severin, oppsummerer Ripples utgivelsesstrategi slik:

- Alt med tunge gitarer og en fet rytme.

Men hvordan får Severin og folka i Ripple tak i band som riffer og groover?

- De fleste oppsøker oss selv og spør om vi kan utgi albumene deres. Jeg er omringa av en klan med fanatiske musikkfans som kontinuerlig sender meg lenker til band jeg må sjekke ut. I løpet av en måned kan vi ha 40-50 band på lista, sier han.

Det betyr travle dager på Ripple-kontoret, selv om planlagte liveshows har blitt skrinlagt.

- Det er ´business as usual´ hos oss i høst når det gjelder utgivelser, men som en konsekvens av korona har vi måttet avlyse festivaler som for eksempel RippleFest i Tyskland og Sverige, og tiårsjubileet vi skulle arrangere i San Francisco, forteller Severin.

- Men band fortsetter å levere fantastisk musikk, slik at vi kan mette skrubbsultne heavy rock-fans rundt omkring i verden, legger han til.

Les mer om Ripple her

Sjekk ut utvalgte låter her:Med en så rikholdig samling av utgivelser som Ripple Music kan briefe med, er det vanskelig å velge ut bare tre band som fortjener litt ekstra oppmerksomhet. Men som en start - ta en nærmere titt på følgende:

War Cloud fra Oakland, California, ble starta i 2014 av gitarist og vokalist Alex Wein. Med på laget ble Joaquin Ridgell på trommer, Taylor Roach på bass og omsider Nick Burks på gitar. Bandet har turnert heftig rundt omkring i USA og spiller 70/80-tallsinspirert power metal med en smak av Iron Maiden, Saxon og Motörhead. War Cloud debuterte på Ripple i 2017, kom med oppfølgeren, State Of Shock i 2019, og slapp i høst EP-en Chain Gang.

Les mer om bandet herI Portland, Oregon, finner vi Holy Grove. Bandet ble forma i 2012 og blir omtalt som en krysning av ørkenboogien til Kyuss og den kosmiske doomen til Candlemass. Bandets debutalbum ble opprinnelig utgitt i 2016, men lansert på Ripple i 2018. Samme år kom minialbumet II og i fjor liveutgivelsen Live From The World Famous Kenton Club.

Les mer om bandet herBlant mange favorittband på denne labelen, står The Flying Eyes fra Baltimore høyt hos overtegnede. Bandet spiller hard, psykedelisk rock og Will Kellys vokal blir ofte sammenligna med Jim Morrison fra The Doors. Kvartetten ga i 2009 ut et album som var en samler av tidligere EP-utgivelser, og har siden kommet med ny plate annethvert år. De havna på Ripple med Burning Of The Season (2017), og ga i 2018 ut B-sides & Rarities via Bandcamp. Da skulle det vel vil ligge an til en ny utgivelse på tampen av 2020?

Les mer om bandet her