I våre presentasjoner av plateselskap sjekker vi denne gangen ut kred-labelen Rune Grammofon fra Oslo og indie-labelen Howlin´ Banana Records fra den franske hovedstaden, Paris.

Rune Grammofon
Rune Grammofon blir stadig mer anerkjent som label. Selskapet begrenser seg ikke til bestemte sjangre, men en fellesnevner kan være norske band og artister som utforsker og har en kreativ tilnærming til låtskriving og utførelse.

- Da jeg starta Rune Grammofon var målet å utgi den beste og mest spennende musikken fra norske musikere som falt utenfor etablerte sjangre, og som hadde problemer med å finne en label som ville utgi musikken, sier Rune Kristoffersen.

- Det gjelder i og for seg fremdeles, selv om det heldigvis har kommet flere relevante labels siden da, påpeker han.

I katalogen til Rune Grammofon finner vi blant anna utgivelser med gamle helter som Fra Lippo Lippi, Anneli Drecker og Motorpsycho, men også nyere stjerneskudd som Hedvig Mollestad, Jenny Hval og Astrïd. Labelen har imidlertid ingen konkret strategi for å oppdage nye band og artister.

- De har kommet til meg helt fra starten av, faktisk siden den aller første utgivelsen. Helge Sten fra Supersilent dukket opp på kontoret ganske så ut av det blå. Tror han hadde fått nyss om at jeg planla en samling med Arne Nordheims elektroniske verk, som ble den andre utgivelsen, forteller Kristoffersen.

Det har av ulike årsaker vært en rolig høst hos selskapet i 2020. Men:

- Starten på 2021 blir hektisk med et knippe meget sterke utgivelser, sier Kristoffersen.

- Blant annet Fire!, Elephant9, Hedvig Mollestad Trio og en soloutgivelse med jazzpianist Kjetil Mulelid kommer i løpet av februar og mars, legger han til.

Les mer om labelen her

Hør utvalgte låter her:



Er du født etter 1980, er det stor sannsynlighet for at du ikke har noen klar formening om hvem Fra Lippo Lippi er. Vi som minnes den norske synthpop-duoen husker at de delvis oppnådde suksess her hjemme og i utlandet på 80-tallet med en rekke flotte utgivelser. Bandet ga seg etter Dreams i 1992, men har fremdeles dedikerte fans der ute. Rune Kristoffersen utgjorde for øvrig duoen sammen med Per Øystein Sørensen.

Les mer om bandet her



Espen Eriksen Trio spiller stemningsfull instrumentalmusikk inspirert av skandinavisk folk med et jazza preg. Trioen, som frontes av Eriksen på piano, har jevnlig gitt ut plater siden 2010 og kom i september med albumet End Of Summer.

Les mer om bandet her



Multikunstner Jenny Hval har etablert seg som en helt særegen og kritikerrost artist både i Norge og internasjonalt. Hun ga ut sine to første album under navnet Rockettothesky, og har som Jenny Hval så langt lansert fem album og en EP. Hennes siste album er The Practice of Love fra 2019.

Les mer om artisten her



Howlin´ Banana Records
I Saint-Denis, en av de nordlige forstedene til Paris, finner vi Howlin´ Banana Records. Indie-labelen har siden 2011 spesialisert seg på utgivelser av franske band og artister innen ulike sjangre.

- Vi jobber for å synliggjøre den aktuelle franske indierock- og popscenen. Personlig er jeg svak for gitarer, sier Tom Picton og nevner at selskapet i stor grad utgir band innen sjangre som garage- og psych-rock, indie- og lofi-pop, shoegaze og postpunk.

Picton følger med på den franske undergrunnsscenen i håp om å finne nye band å signere.

- Jeg søker gjennom Bandcamp og Facebook, mottar demoer og får råd fra venner i ulike byer rundt omkring. Det hender også at band som allerede er på labelen tipser om nye band de har oppdaget på turné, sier han og understreker:

- Jeg signerer band jeg føler passer inn i labelen, og helst band som er tidlig i karrieren. Det beste er å kunne jobbe med band fra debutalbumet og i et lengre tidsperspektiv.

I september slapp Howlin´ Banana Chiens de Faïence, et lo-fi popband fra Paris-bydelen Nanterre.

- Fans av The Beat Happening eller Daniel Johnston vil nok like dette bandet, antyder Picton.

Dessuten:

- Jeg er veldig glad for å ha gitt ut Tapeworms' debut tidligere i høst. Det er et imponerende album med en veldig personlig og original tilnærming til shoegaze-sjangeren.

Av helt ferske nyheter trekker Picton fram singelen Overdry av Hoorsees.

- Dette er en smakebit på debutalbumet som slippes i februar 2021. Men før det kommer Bootchy Temple med sin fjerde utgivelse. Dette er et indiepopband vi har jobba med over lengre tid.

Les mer om labelen her

Hør utvalgte låter her:



Fra Rennes kommer garasjepop/rock-bandet The Madcaps. Bandet ga ut sin første EP i 2014 og har deretter lansert singler og tre langspillere. Siste album er den 60-tallsinspirerte rockeskiva, Slow Down, fra 2017. Vi venter i spenning på mer fra kvartetten.

Les mer om bandet her



Baston er også et band fra Rennes, men er mer inspirert av postpunk og psych enn sine bykolleger i The Madcaps. Bandet har ikke gitt ut ny musikk siden 2015-albumet Gesture, men dette er til gjengjeld en utgivelse som fortsatt står som et solid stykke arbeid av franskmennene.

Les mer om bandet her



Tapeworms, som Picton trekker fram, er et band fra Lille i Frankrike som spiller drømmeaktig, eksperimentell shoegaze-pop. Trioen ga ut EP-ene All Stars i 2016 og Everything Will Be Fine i 2018, før debutalbumet Funtastic ble sluppet i september i år.

Les mer om bandet her