Foto: Jil Yngland

Er du lei av at de gamle julelåtene blir spilt inn på nytt av gud og hvermannsen? Og synes at desember bør inneholde noe annet enn Kurt Nilsen, Sissel, Michael Bublè og Mariah Carey?

Det kommer heldigvis nye originallåter hver jul fra litt mer spennende artister enn juleturné-mafian. Her er de nye julelåtene vi har hørt mest på i desember.

Calexico er ute med nytt strålende album som heter Seasonal Shift . Bare hør nydelige «Hear the Bells» under. (Sjekk også ut Heart of Downtown feat. Bombino fra samme album)

Det svenske superbandet Amason byr på ny julemusikk også i år. Amason frontes av Amanda Bergman som har med seg Gustav Ejstes (Dungen), Nils Törnqvist (Little Majorette), Petter Winnberg (Little Majorette) og Pontus Winnberg (Miike Snow). Vakre «Santa's Comin to Free Them» er popmagi fra øverste hylle og bør bli en fremtidig juleklassiker!

Årets flotteste, nye norske julelåt kommer fra den ferske duoen Bendik Brænne og Emilie Nicolas.

Bendik og Emilie har laget musikk på hver sin kant det siste tiåret – og begge har briljert innenfor hver sin sjanger. Ideen om et musikalsk samarbeid har blitt lekt med en stund, og med "White Highway" klaffet det.

– Vi er jo ikke typene som gjør verken duetter eller julelåter, så det er ekstra gøy å gjøre begge deler samtidig, sier Emilie.

– Jeg ville at låta skulle være mer en følelse enn en konkret historie. Lengsel og savn tror jeg er noe mange kjenner på rundt jul, forteller Bendik.

girl in red kan smelte de kaldeste hjerter når hun nå lader opp til julen 2020 med den vakre, nye singelen «two queens in a king size bed».

– Minner fra en jul jeg hadde med en person jeg elsker. Når å ligge i sengen med kroppene limt sammen ikke føles nærme nok. Når vi ville at hvert sekund skulle vare for alltid, sier hun om låta.

U.S. Girls har nylig gitt ut låta "Santa Stay Home", som bandleder Meg Remy har skrevet sammen med Rich Morel. Det Toronto-baserte bandet anbefaler at nissen blir hjemme i år på grunn av klimaendringer, miljøpåvirkningen av juletrær og den forbrukerdrevne gavegivingen.

Kvelertak bidrar på soundtracket til familefilmen «Jul på Kutoppen» med årets heftigste julelåt.

God jul!