Vi starter nyåret med en tur innom norske Drabant Music og tyske Tramp Records for å sjekke ut kvalitetssterk poprock fra nord, leken blues fra Amsterdam og groovy soul fra Hawaii.

Drabant Music
Drabant Music holder til i Oslo og omtaler seg selv «som et sjangeruavhengig plateselskap som representerer både kjente og nyetablerte artister.» Blant bandene og artistene på selskapet finner vi for eksempel deLillos, Raga Rockers, The Dogs, Anja Garbarek og Ida Jenshus.

- Målet er å være et godt «hjem» for artistene våre, og selv om selskapet ikke er sjangerspesifikt, så går det mest i pop og rock, sier Terje Pedersen i Drabant.

- Vi har mange godt etablerte og store artister, men jobber hele tiden med nysigneringer og artistutvikling. Vi skal være allsidige, dynamiske og kreative, og er i sterk grad drevet av A&R, legger han til.

En bred kontaktflate er sentralt for Drabant når labelen signerer nye band.

- Nettverket vårt er det viktigste, og det å holde seg oppdatert og nysgjerrig. «Not knowing is half the attraction», som jeg bruker å kalle det, sier Pedersen.

Drabant har mange spennende utgivelser på gang i løpet av året som ligger foran oss, men har allerede rukket en lanseringsrunde.

- Vi slapp som vanlig et nytt album med The Dogs den første mandagen i året, altså 4. januar, sier Pedersen og fortsetter:

- Så kommer det ny musikk fra Ida Jenshus, Michael Krohn, Osa, Inge Bremnes, Oslo Ess, Monica Heldal, Ingrid Lovise, Marianne Sveen, Magnus Børmark, Rokusho, Temporary og mange, mange andre. Vi har heldigvis nok å gjøre, og det er vi veldig takknemlige for.

Les mer om Drabant her

Hør utvalgte låter fra Drabant her:Nordlendingen Inge Bremnes fikk sitt gjennombrudd på midten av 2010-tallet med låter som Ka du håpa på og Himmelblå. Sangeren og låtskriveren debuterte i 2017 med albumet Mellomspill og fulgte året etter opp med Har det no å si. På slutten av fjoråret slapp Bremnes julelåta Snøfugg, og et tredje album er forventa i løpet av 2021.

Les mer om artisten herSanger og låtskriver Ingrid Lovise debuterte med singelen Oscar i 2019, og slapp tre nye singler i fjor. Hun starta å spille fiolin i ung alder, gikk så over til bratsj, før hun endte opp med å lære seg å spille gitar på egenhånd. Debuten Half of her Heart - and the other part er ferdig innspilt og utgis i første halvdel av 2021.

Les mer om artisten herI Drabant-familien finner vi også trioen Mercury Motors. Bandet ble danna i 1987 i kjølvannet av at Can Can ble oppløst, og består av Jørn Christensen, Per Vestaby og Øyvind Hansen. Mercury Motors ga ut fem album i perioden 1988-1996. En samleplate ble utgitt i 2013, og singelen Rundt og rundt med De Press-vokalist Andrej Nebb i 2015. Bandet har også gjort en del konserter de siste årene.

Les mer om bandet herTramp Records
Tramp Records går for å være Tysklands mest funky label. Labelen utgir nye band og relanseringer innen funk, soul, folk, afrobeat og jazz. Tramp er også kjent for en rekke smekre samlere, deriblant Movements-serien, som ble starta i 2005 av Tramp-grunnlegger Tobias Kirmayer, men riktignok utgitt for første gang på Perfect Toy Records.

Kirmayer forteller at gleden av å formidle musikk var avgjørende for at Tramp ble en realitet.

- Da jeg tidlig på 1990-tallet begynte å samle på plater, innså jeg fort at jeg ikke ble lykkelig av å bare ha platene hjemme. Jeg begynte å jobbe som DJ i små barer og klubber rundt omkring, og fikk lyst til å lage vinylutgaver av musikken for å spre den til folk. Det var egentlig den opprinnelige ideen med å etablere Tramp Records i 2003. sier han til Musikknyheter.no.

I starten ga labelen ut funk, soul og latin-jazz, men sjangerbredden utvikla seg relativt kjapt.

- Det var vel naturlig at vi utvida smaken vår. I dag dykker vi ned i ulike sjangre, som for eksempel soul-jazz fra sent 70- og tidlig 80-tall, kanskje best synliggjort gjennom serien Praise Poems.

- Men vi gir også ut disco, afrobeat, hip hop, jazz og til og med psych/garasjerock, legger Kirmayer til.

Teamet hos Tramp er alltid på utkikk etter ny musikk. Det betyr å holde seg oppdatert, skanne markedet, men også å ta seg tid til å lytte gjennom innsendte bidrag.

- For tiden kan jeg trekke fram The KutiMangoes, The Eminent Stars og Lucky Brown. Vi har også nylig lansert tredje og fjerde utgave av Peace Chant, som er en rå og spirituell jazzkompilasjonsserie. Ellers kommer et ikke tidligere utgitt album av yachtrock-bandet Penn Central og to reutgivelser av Roy Porter Sound Machine, forteller Kirmayer.

Les mer om Tramp Records her

Hør utvalgte låter fra Tramp her:Jesse Morgan var medlem i Hawaii-bandet The Mopptops på 1960-tallet, så gikk han solo, men forsvant fra rampelyset. I 1978 var han imidlertid klar med debutalbum, men plateselskapet han var på ble kjøpt opp og alle artistene satt på vent. For Morgans del skulle det ta hele 38 år før albumet ble utgitt, og da via tyske Tramp.

Les mer om artisten herThe Eminent Stars er saksofonist Ben Mendes og trommeslager Toon Oomen fra Nederland sitt band. Det var kjærligheten til byer som New Orleans og bluesen og soulen fra 60/70-tallet som førte dem sammen. Debuten Sittin' In ble utgitt i 2014 og oppfølgeren Bumpin' On! i 2019.

Les mer om bandet herEn av Kirmayers favoritter, Lucky Brown, ga i 2011 ut sitt første album på Tramp, Space Dream. Deretter har det blitt flere utgivelser på den eminente musikeren som blander ulike stilarter, men uten å miste funken i låtene. Mesquite Suite sammen med The S.G.'s kom ut i 2018.

Les mer her