Foto: Øivind Svendsen fra Øyafestivalen

Som en av Norges mest allsidige musikere og komponister var det møtet med klubbmusikken som skulle tenne gnisten Ola trengte for å lansere Steamdome i 2017. Med flere av Norges mest toneangivende musikere ombord utviklet albumprosjektet seg raskt til bandet Steamdome, og et av de mest oppsiktsvekkende kommersielle gjennombruddene for en norsk jazzmusiker i nyere tid. Drøyt tre år senere er den etterlengtede oppfølgeren «The Hypogean» klar, og den første smakebiten er singelen «Devil Worm» - på hele 14 minutter.

– Varianter av denne låta har allerede vært et høydepunkt på konsertene våre siden 2018. Vi var flere måneder inn i det corona-forårsaka konsertvakuumet da vi møttes i Athletic (Halden) i fjor sommer, og denne låta var som skreddersydd for groove-abstinensen vår. Følelsen av å være tilbake «der vi skulle være» var overveldende. Da vi hørte gjennom etterpå gliste vi så bredt at trynene våre holdt på å revne. I stedet for å duke nakken for singeldoktrina og klippe den ned til en «punchy 3-minutter» endte jeg til slutt med å la låta beholde sin opprinnelige lengde.



På det kommende albumet «The Hypogean» unngår Kvernberg og kompani reiserestriksjonene ved å bore seg ned i jordoverflata. «Devil Worm» («Halicephalobus mephisto») er en av mange fenomener Steamdome oppdager på denunderjordiske ferden, væpna til tennene med trommemaskiner og synther, i tillegg til den karakteristiske fela, orgelbruset og tre trommiser.

Albumet «Steamdome II: The Hypogean» har release 23.04.21.