Jørn Stubberud - Necrobutcher, Mayhem Foto: NRK

I helgen har det norske musikkåret 2020 blitt feiret med et storslagent og underholdende Spellemannshow på NRK1.

Mayhem fikk årets hederspris:

Juryens begrunnelse: Ikon, legende, sjangerdefinerende og musikk i verdensklasse. Siden bandets oppstart i 1984, har Årets Hedersprisvinner lagd musikk som har sjokkert, bergtatt og ikke minst inspirert. Med sitt grensesprengende og eksperimentelle musikalske uttrykk, er de å regne som selve grunnleggeren av subsjangerens opprinnelse.

De har inspirert utallige artister i alle aldere og over hele verden siden starten av karrieren. Bandets tyngede historie har dessverre ofte stått i vegen for talentet og musikken utad, spesielt for de som ikke ville satt på denne musikken frivillig. Men bandets aktualitet i dag, og deres ståsted i metal-sjangeren på globalt nivå, viser at musikken i seg selv står fjellstøtt med både tidløse klassikere og banebrytende utgivelser i katalogen.

Bandets musikk, både på plate og fra scenen, har skapt musikkhistorie på verdensbasis. Det blir stadig laget nye dokumentarer, bøker og blader om Årets Hedersprisvinner og om sjangeren de har vært med å forme og definere. Det er nærmest uunngåelig å skulle oppdage norsk Svartmetall, uten å komme over Årets Hedersprisvinner, også for nye fans i dag. Man kan ikke annet enn å anse bandet som legende og som en storhet i norsk musikk.


Cezinando. Foto: Michael Ray Vera Cruz AngelesTix ble årets Spellemann, mens Cezinando ble kveldens store vinner med hele tre priser. Musti vant pris i Hiphop og ble også kåret til årets nykommer, og fikk dermed Gramo-stipendet på 250.000 kroner.

Her er alle vinnerne:

Rock: Daufødt

Metal: Okkultokrati

Hederspris: Mayhem

Årets internasjonale suksess: girl in redProdusent: Mattias Téllez

Årets gjennombrudd og Gramo-stipend: Musti

Årets Spellemann: Tix

Tekstforfatter: Kristoffer Cezinando Karlsen

Blues: Daniel Eriksen

Åpen klasse: Hedvig Mollestad

Musikkvideo: B-boy Myhre ft. Cezinando: «Gammel person»

Pop: AnnieElektronika: Niilas

Jazz: Maria Kannegaard Trio

Folkemusikk: Mads Erik Odde

Klassisk: Eldbjørg Hemsing/Simon Trp?eski

Barnemusikk: Sarah Camille

Indie: Okay Kaya

RnB/Soul: Ivan Ave

Låtskriver: Kristoffer Cezinando KarlsenViser: Valkyrien Allstars

Hiphop: Musti

Samtid: Det Norske Solistkor

Tonos komponistpris: Daniel Herskedal

Country: Sweetheart