Foto: Gaute Fredriksen

Vidar Vang, Gaute Fredriksen, Kenneth Simonsen og Raymond Jensen vokste opp sammen i den lille bygda Bjerkvik, nord i Nordland. De spilte på samme fotballag, var i hverandres bursdager, lekte gjemsel og gikk på gulrotslang sammen, sang og spilte i de samme bandene - og var noen ganger forelsket i den samme jenta.

I 2000 flyttet de til Oslo for å søke lykken i musikkbransjen, og etter gnistrende opptredener på by:larm, Øya og Norwegian Wood signerte de sin første platekontrakt, med EMI, høsten 2001.

Høsten etter, 23. september 2002, debuterte Bjerkvikguttene, med den norske americana-klassikeren «Rodeo», innspilt helanalogt i Juke Joint Studios på Notodden, med Cato «Salsa» Thomassen og «Seasick Steve» Wold i produsentstolene. «Rodeo» ble nominert til Spellemannsprisen i rock-kategorien året etter.

I 2004 kom oppfølgeren «Stand up straight», produsert av Yngve Sætre, med radiohiten «Here it is». Etter fire år med intens turnering på norske klubb og festivalscener, og to suksessfulle album, skilte Vidar og Bandet lag i 2005, rent musikalsk, vel og merke. For barndomsvenner; de har man livet ut.

Siden har Vidar gitt ut ti album på egenhånd. I 2015 gikk han norsk med albumet «Vårres egen lille krig», der VG omtalte han som «En låtskriver i særklasse»; Nordlys som «En nordnorsk bauta».

Gaute, Kenneth og Raymond har siden 2005 vært med i andre kritikerroste og Spellemannsvinnende band, som My Midnight Creeps, The Dogs, wow!Signal, Shit City, Smoke Mohawk, The Devil & The Almighty Blues m.m. Gaute Fredriksen slapp i 2018 også sitt første soloalbum, under artistnavnet «oslosminsteartist».

Vinteren 2020 fant de fire barndomskompisene fra Bjerkvik sammen igjen - musikalsk. Et par euforiske øvinger på fire sanger Vidar og Gaute hadde jobbet med, resulterte raskt i en plan om å lage en EP - hos bandets femte medlem, produsent Cato «Salsa» Thomassen, i det nybygde studioet hans på Filtvet, utenfor Oslo.

Men, gleden over å spille sammen igjen tok fullstendig overhånd. Planen om en EP, den ble allerede etter at siste innspilte gitartone på de fire sangene ebbet ut i studio, erstattet av et brennende ønske om å gjøre mer sammen. Og mer sammen. Og mer sammen...

Så dobbeltalbumet «Vidar Vang & Bandet» - det slippes våren 2022.

Første singel fra det kommende albumet er ute i dag.— "Uh, uh, uh (Du!)" er en voksen kjærlighetssang. Om livet slik det ble; til den og de man deler det med. Det er en stemningsfull, men også veldig energisk sang - så jeg og Bandet tenkte at den var en perfekt første singel fra albumet vårt, forteller Vidar Vang.

Etter planen skulle Vidar og bandet spille fire låter, men slik gikk det ikke.

— Da jeg og Bandet fant sammen igjen musikalsk, var det først med en plan om en EP med fire sanger jeg og Gaute hadde jobbet med, og trodde kunne passe gamlegjengen. Men, den planen forsvant rett ut vinduet i det sekundet Raymond hadde lagt sitt siste gitarpålegg på den siste av de fire sangene. Den første studiohelgen der - hos produsent Cato "Salsa"- var rett og slett en vitaminpille rett inn i alle mulige kroppsåpninger. Vi kunne bare ikke stoppe. Og siden jeg både lager, og alle i Bandet liker så mye forskjellig musikk, bestemte vi oss for å bare la alle mulige typer sanger slippe til, og ut. Derfor blir det et dobbeltalbum i 2022. Hadde pengebingen strukket til, ville det garantert blitt et trippelt!.

— Kort sagt kan man nok si at det er to ting som kjennetegner albumet. Det første, og suverent viktigste er Bandet - og det de tilfører sangene. Både soundmessig, men spesielt hvordan akkurat vi fire spiller musikk sammen. For det bare er noe med å spille med de man har kjent siden man var fire år. Gått på skole, spilt på samme fotballag og vokst opp med. Det andre er at kassegitaren er byttet ut med Telecasteren - og det har rent personlig vært på gledesnivå med det aller meste!

Vidar & Bandet har satt opp en spilleliste med 10 favoritter for sommerdager og sommernetter 2021: