Mayhem fikk hedersprisen under fjorårets Spellemann. Foto: NRK

Hvert år går styret i Spellemann gjennom alle kategoriene for den kommende prisutdelingen. I år har en gruppe bestående av uavhengige bransjeaktører laget en innstilling til styret med forslag til endringer i kategoriene. Styret har landet på at det opprettes to nye kategorier, samt at det gjøres endringer i tre eksisterende.

De nye kategoriene er Årets Utgivelse og Festmusikk. Årets Utgivelse omfatter et album eller spilleliste som har utmerket seg særskilt i året som har gått. Det er enten låter utgitt i tradisjonell albumform eller låter utgitt over en tidsperiode som er konseptuelt samlet i en utgivelse. Festmusikk er festpreget musikk som spenner over flere sjangre. Det er ofte innspillinger av artister og band som spiller konserter på små og store lokaler over hele landet.

Det som tidligere var Folkemusikk og Tradisjonsmusikk endrer navn til Tradisjonsmusikk og er musikk basert på norsk folkemusikk, samisk musikk og tradisjonsmusikk fra andre land. Den tradisjonelle musikken kan også kombineres med mer moderne elementer.

Kategorien Viser endrer navn til Viser og Visepop for å favne bredere innen visesjangeren. Den innbefatter musikk som bygger på den nordiske visetradisjonen og en mer moderne vise-form.

Kategorien Alternativ Pop / Rock er det nye navnet på den som tidligere het Indie / Alternativ, hvor musikken gjerne bryter med tradisjonell pop / rock ved bevisst å være mindre kommersiell og eksperimenterer med elementer som gjør at den ikke følger den klassiske oppbygningen av pop / rock.

Påmeldingen til Spellemannprisen åpner den 4. oktober og vil være åpen til 25. november.