Arvid Skancke-Knutsen og Per Ole Hagen. Foto: Bente k. Aarskog

For andre gang har en samlet, norsk musikkbransje delt ut prisen for den beste musikkjournalistikken. Prisen gikk i år til Arvid Skancke-Knutsen og Per Ole Hagen for boka “Da musikken stilnet», utgitt på Absolutt forlag.

Per Ole Hagen er en ivrig konsertfotograf og har levert bilder til Musikknyheter.no ved flere anledninger. Vi har tatt en prat med prisvinneren for å gratulere:

Gratulerer med pris!

— Mange takk, det er en stor ære å få denne prisen for boka vår!

Hvordan startet dette prosjektet?

— Prosjektet startet med at Arvid Skancke-Knutsen og jeg lenge hadde snakket om å lage ei bok sammen, med utgangspunkt i livemusikk, konserter, festivaler og opplevelser knyttet til dette. Da alt stengte ned i mars i fjor, fikk jeg etter hvert muligheten til å fotografere Christer Falcks Koronerullingskonserter på Sentralen, og da Arvid og jeg satte oss ned for å diskutere bokprosjektet, ble vi enige om at ei bok om livemusikken under pandemien var det riktige akkurat nå.

Hvordan var det å jobbe med boka under pandemien?

— Arvid og jeg hadde et veldig greit samarbeid. Vi har jo holdt på noen år, og tenker mye likt i denne typen prosesser. Og vi var heldige som fikk Absolutt Forlag med Erland Bekkelund med på laget. Fra før har han gitt ut bøker om Zappa i Norden og også ei bok om Kalvøyafestivalen og Hamarfestivalen, så han var godt kjent med bøker om musikk. Vi fikk kjærkommen økonomisk støtte fra Norsk Jazzforum, GRAMART, Music Norway og Riis Bilglass, pluss at disse og flere andre aktører i bransjen kjøpte inn bøker, så vi gikk i hvert fall ikke underskudd. Arvid tok seg av teksten, så fotograferte jeg der det var mulig å komme til, pluss portretter av sentrale personer som bidro i boka. Etter dette får vi kanskje realisert den boka vi egentlig hadde planlagt? Vi får se hvordan det går.

Nå er vi endelig tilbake til fulle konsertsaler igjen. Hva har du savnet mest?

— Jeg savner samværet med likesinnede i fulle konsertsaler, og som fotograf har jeg savnet samværet med alle de gode fotokollegane i fotopiten. Vi har et enestående hyggelig kollegial samhold blant konsertfotografene, og jeg gleder meg til å treffe igjen kolleger jeg ikke har sett på over halvannet år.

Hvilke konserter gleder du deg mest til?

— Når det gjelder konserter, må svaret bli - nesten hva som helst, så lenge det ikke er restriksjoner med antall, sittende, osv. Jeg er i Spania til slutten av oktober, men har begynt å sjekke hva som kommer på scenene i Oslo. Djerv og Vreid på Parkteatret har jeg veldig lyst på, dessuten Mayhem på Rockefeller. Og så gleder jeg meg allerede til Inferno og alle festivalene neste sommer! Så får vi se hva annet som dukker opp i mellomtiden, sier Per Ole til Musikknyheter.no.

Juryen for prisen besto av Ronja Brox (by:Larm), Ali Soufi Grimsrud (journalist, NRK p3), Knut Schreiner (musiker, Turboneger) og Nikoline Skaarup (journalist, Girls Are Awesome).

Juryens begrunnelse:

Når by:Larm 2021 endelig går av stabelen, føles sulten etter og kjærligheten for musikken kanskje enda sterkere enn tidligere. Det er en gammel klisje, at vi først vet hva vi virkelig elsker når vi mister det. Men ikke desto mindre er det akkurat det som det siste halvannet året har vist oss. Det viktigste som skjedde i musikklivet i pandemiårene 2020 og 2021, var pandemien selv. Det er en kjent sak at konsertfeltet - musikklivets største økonomi - var blant de hardest rammede bransjene som følge av smittevernreglene, hvis ikke den hardest rammede. Alle aktørene - foran, bak og på scenen - ble satt på prøve.

Ingen har dokumentert denne tiden bedre enn Arvid Skancke-Knutsen og Per Ole Hagen. «Da musikken stilnet» dokumenterer denne historiske perioden i tekst, bilde og tanke. De forteller historien til alle typer folk som inngår i skapelsen av det vi kaller en liveopplevelse.

I framtiden vil dette være referanseverket når man skal se tilbake på koronatiden og dens brutale konsekvenser for musikklivet. Og for dette arbeidet fortjener de prisen for årets musikkjournalistikk!

Prisen på 10.000 kroner og et diplom ble delt ut av forfatter, journalist og musiker Namra Saleem, og mottatt av Arvid Skancke-Knutsen. Foto: Otto Egil SætreLes mer om boka her