Molchat Doma. Foto: Per-Otto Oppi Christiansen

Etter gjenåpning og de første skikkelige konsertopplevelsene på veldig lenge, er vi klare for å fylle på Øya 2022-programmet. I dag slipper vi en strålende miks av nytt og etablert, av fjernt og nært. I denne herlige buketten finner du også noen av våre absolutte favoritter fra Bylarm: Metteson, Hannah Storm og Yard Act. Vi setter nå opp tempoet, torsdag kommer slipp av en headliner, skriver Øya i dag.

LES OGSÅ: "Hvor var du da Metteson spilte på Blå?"

Nå er nesten 80% av ukespassene solgt og det kan være lurt å bestemme seg tidlig, spesielt om man vil ha med seg hele Øya-opplevelsen.

Disse er bekreftet i dag:

DAGNY - fre 12. aug

JARV IS… (UK) - tors 11. aug

THE GOOD THE BAD AND THE ZUGLY - ons 10. aug

TØYEN HOLDING - fre 12. aug

MOLCHAT DOMA (BY) - fre 12. aug

BEABADOOBEE (UK) - tors 11. aug

COMBOS

METTESON

HANNAH STORM

YARD ACT (UK) - lør 13. aug

DAGNY

Dagny Norvoll Sandvik fra Tromsø har de siste åra etablert seg som en av landets fremste popartister. Gjennombruddet kom i 2015 med låta Backbeat, som var starten på en rekke singler med imponerende streamingtall. Dagny er en solid liveartist og sterk låtskriver. Hun var i 2018 nominert til Spellemann for det sistnevnte. Samme år hadde hun en stor hit med Drink About, et samarbeid med Seeb. I 2019 opplevde hun å være medkomponist på Katy Perrys hit Never Really Over, som gikk inn på topp ti i mange land. Somebody ble kåra till årets låt under P3 Gull og albumet Strangers/Lovers ble sluppet i to bolker i 2020, samme år som hun også ble den desidert mest spilte artisten på norsk radio.

The Line of Best Fit: - Overall, Strangers/Lovers confirms Dagny as a true force to be reckoned with - a stellar record, consistent in its emphatic sound and almost entirely without fault.

Det er på scena Dagny trives aller best, noe hun har vist på turneer i USA og Europa. I 2022 skal hun nok en gang imponere fra norske scener. To konserter på Sentrum Scene solgte ut et halvt år i forveien, og til sammen vil hun selge over 15 000 billetter til turneen i vår.


JARV IS… (UK)

Jarvis Cocker vil nok alltid være mest kjent som frontmann i Pulp, bandet som besøkte Øya i 2011. Siden 2017 har han holdt på med sitt nye band JARV IS..., som slapp albumet Beyond the Pale i 2020. Flere musikkmedier har slått fast at Cocker er tilbake i storform med JARV IS…

NME mente at: - ...Beyond The Pale is a cracking addition to the Cocker canon, bursting with that Pulp knack for nerdy melodrama and primed for the dancefloor.

Jarvis Cocker har gitt ut flere soloalbum, og han har samarbeida med Air, Feist, Nancy Sinatra, Marc Almond, Charlotte Gainsbourg, Barry Adamson, Marianne Faithfull og Lush. Tidlig på 2000-tallet var han en del av duoen Relaxed Muscle. Det er uansett som vokalist og låtskriver i Pulp han fikk gjennombruddet. De fikk nådde et stort publikum med sitt fjerdealbum His’n’Hers i 1994 og opplevde internasjonalt gjennombrudd året etter med Different Class. Med to album på førsteplass og fire topp ti-singler etablerte han seg som superstjerne i den britiske 90-tallspopen. I tillegg til artistkarrieren har han hatt egne radioprogram på BBC.

JARV IS... har sjøl sagt at de hovedsakelig er et liveband, noe som bør glede alle med sans for Cockers særegne entertainerstil. Øyas utsendte på JARV IS...-konsert for et par år siden var meget imponert.


THE GOOD THE BAD AND THE ZUGLY

Kvelertak, The Abusers, Kosmik Boogie Tribe, Silver, Happy Dagger, Wonderfools, The Devil and the Almighty Blues… Dette er bare forsøk på en kort oppsummering av hva disse fem fyrene ellers har drivi med. Som The Good the Bad and the Zugly har de gitt ut fire album og en samler med låter fra diverse singler. De mottok Spellemann for Misanthropical House (2018). Tidlig i 2020 kom den knallsterke oppfølgeren Algorithm & Blues.

Under Dusken: - ...tempoet er på topp hele tida, pausene kommer akkurat frekvent nok til å slå deg i trynet en gang til når det tar av på nytt.

Dagsavisen: - ...akkurat som når de synger om børst og rock n’ roll pakker de heller ikke inn politiske meninger eller bransjeskepsis på noe som helst vis, men skrur dem like hardt som musikken i seg selv på et album som er totalt blottet for dødpunkter.

Hadeland-bandet bygger videre på amerikansk og norsk pønkhistorie. De er et hektisk, eksplosivt og energisk og helt herlig liveband vi aldri kommer til å gå lei.


TØYEN HOLDING

Tøyen Holding ga i februar 2020 ut andrealbumet, ganske enkelt kalt Tøyen Holding 2. Bak navnet finner vi duoen Fredfades og Mest Seff. De platedebuterte i 2017, med ei skive som er full av beats gjort på gamlemåten, uten å låte gammeldags. Tekstene leveres med en stor porsjon humor. Det nye albumet er av dem selv beskrevet som «mer minimalistisk, mystisk og intelligent».

Alltid aktive Fredfades er kjent som DJ, produsent og platesamler. Han har samarbeida med Ivan Ave, Charlotte Dos Santos og vært involvert i ulike Mutual Intentions-prosjekter. Hans sans for soul og jazz skinner også igjennom i musikken til Tøyen Holding. De har så langt gjort noen få konserter i de største norske byene, kvelder folk fortsatt snakker om med hektisk entusiasme. I år imponerte de under konsertserien Øya Presenterer. I 2022 får du oppleve dem i fullformat-Øya.


MOLCHAT DOMA (BY)

Det hviterussiske bandet Molchat Doma lager musikk som er mørk, men dansbar. De tidlige utgivelsene deres er svært ettertraktet. I 2020 signerte de med det kredible amerikanske selskapet Sacred Bones (David Lynch, Pharmakon, Thou, jenny Hval, The Men og flere) og ga ut albumet Monument.

Loudandquiet.com: - ...the music listens like an apocalyptic dance party, fusing post-punk, new wave and synth-pop to create a moody but compulsively listenable record. The underground group gained popularity primarily through internet virality, their songs being featured in thousands of TikTok videos.

I Molchat Domas låter hører man både klassisk britisk post-punk,, synth og inspirasjon fra musikken som ble laga i Sovjet før jernteppet falt. De spiller stappfulle klubber over stadig større deler av Europa og konserten de skal gjøre på Blå i november er forlengst utsolgt.

Anmeldelse av Molchat Doma på Blå En høy og mørk hviterussisk bjørn med dansesko og de mykeste poter.


BEABADOOBEE (UK)

Beabadoobee er en av Storbritannias mest lovende, unge singer/songwritere. Hun debuterte for noen år siden med låta Coffee, kort tid etter at hun hadde begynt å spille gitar. Låtene hennes beveger seg i et landskap mellom indierock og soveromspop. Hun skal ha vokst opp med alt fra filipinsk musikk til The Beatles og Yeah Yeah Yeahs. Hun ga ut en fin bunke EPer og singler, og interessen bare økte med massiv strømming.

NME: - The journey from bedroom-pop hero to bonafide rock star is completed in bruising fashion on the Londoner's stunning debut album of anthemic slacker rock.

I 2020 fikk hun Under The Radar-prisen under NME Awards. Noen måneder seinere kom debutalbumet Fake It Flowers, som gikk inn på topp ti i UK. Flere musikkmedier tror suksessen bare vil fortsette. Siden albumet har vi fått singelen Last Day on Earth, som visstnok er fra en kommende EP. Vi forventer at et stort publikum ønsker henne velkommen til Oslo og Tøyen.
COMBOS

Combos har på få år gjort seg godt bemerket som lovende nykommer på den norske musikkscenen. De har høstet lovord for debutalbumet Steelo (2020) og ikke minst for sine energiske og heftige liveopptredener på klubber. Før nedstenging rakk de blant annet å spille på Øyas kveld under by:Larm 2020. Nå er de klare for å sette opp farta igjen etter en altfor lang og ufrivillig pause.

Om debutskiva skreiv Dagsavisen: - Den ungdommelig energien er gjennomgående og oppleves som et etterlengta friskt pust i en ellers lite nyskapende sjanger. Lyden av Combos er kanskje like mye summen av erfaringer og føtter planta i ulike sjangre, som setter så merkbare spor – fra band som Company Ink, Frances Wave, og 22, med tilhørighet til alt fra prog og alternativ, til stonerrock à la Queens of the Stone Age, til britisk 90-talls poprock, Detroit-infisert rask tregrepsrock, og ikke minst nu metal, som Korn og Deftones.


METTESON

Det er forventa store ting av Metteson det kommende året, forventninger som bare ble styrka etter fantastiske konserter på by:Larm nylig. Den ferske singelen Under Your Shirt resulterte i TV-opptreden i beste sendetid, hos Lindmo på NRK. Bak artistnavnet finner man Sverre Breivik, som har vært å se som skuespiller på Den Nasjonale Scene i Bergen og Nationaltheatret i Oslo. Nå overbeviser han også med musikk, og vi tror Metteson vil ha et virkelig stort publikum allerede neste sommer.

NRK P3: - Vi snakker storslåtte, bombastiske synthballader om hjerter i brann, preget av imponerende vokalprestasjoner som usjenert leker seg med ulike registere.

I forbindelse med konsertene på by:Larm mottok Metteson prisen Årets stjerneskudd. Dette sa juryen etter utdelingen: - Årets vinner kom tilsynelatende ut av intet og har prestert å gjøre seg bemerket under en pandemi, og når han nå endelig har stått på scenen og spilt live under by:Larm ser det ut som han aldri har gjort noe annet.


YARD ACT (UK)

Yard Act fra Leeds skal gi ut sitt første album i januar 2022, på det velkjente selskapet Island. Den nye singelen The Overload kommer til å bli skivas tittelspor. Nylig spilte de i Oslo for første gang, i forbindelse med by:Larm. Yard Act viser at det fortsatt gror godt i engelsk post-punk-inspirert rock.

The Times oppsummerer: - Yard Act formed just before the pandemic, were signed during lockdown and have played only a handful of gigs. Yet already the Leeds post-punk quartet are one of the most thrillingly insouciant bands in the UK.

Gigwise.com: - Yard Act are outrageously talented musicians and the politically-loaded lyrics are as depressingly relevant as they are hilarious.

Det er bare å glede seg til Yard Act går til angrep på Tøyenparken med sine rastløse og erkebritiske låter.


HANNAH STORM

Hannah Storm er kanskje et nytt navn for mange, men hun har rukket å jobbe med stødige folk som Sondre Lerche og Mathias Tellez. Hun lager kvalitetspop inspirert av blant andre Susanne Sundfør, Frank Sinatra og Adele. Snart skal Norge få høre resultatene. Vi lot oss imponere av hennes opptreden under by:Larm nylig. Dagsavisen var like fornøyde og spådde raskt at Storm ville havne på Øya-programmet i 2022.

Dagsavisen: - Hun har en praktfull stemme som står godt til det som kan kalles luksuspop. En sjanger som ikke nevnes så ofte, men må komme med i Spellemannprisen når Hannah Storm har slått gjennom.

Vi gleder oss til å presentere Hannah Storms låter for et stort publikum i august.


Bekreftet til Øyafestivalen 2022. Flere navn slippes snart.

Nick Cave & The Bad Seeds (AU) / Emilie Nicolas / Michael Kiwanuka (UK) / Kvelertak / Dagny / Suede (UK) / Bikini Kill (US) / Bright Eyes (US) / JARV IS… (UK) / The Good the Bad and the Zugly / Princess Nokia (US) / Pa Salieu (UK) / Musti / Beabadoobee (UK) / Metteson / Molchat Doma (BY) / Q (US) / Yard Act (UK) / Tøyen Holding / Combos / Hannah Storm