Foto: Warner Music

Vi er i det legendariske Hansa Ton Studio i Berlin på omvisningstur. Det ligger på Potsdamer Platz, hvor muren tidligere gikk tvers gjennom. Guiden viser frem et bilde av Bowie sammen med gitarist Robert Fripp og produsent Tony Visconti fra sommeren 1977. På den tiden bodde den nylig avdøde britiske artisten i Berlin. Inspirasjonen tok han fra det tyske krautrockbandet Neu! sin låt «Hero».

Fra vinduet i Hansa Ton Studio i Potsdamer Platz hadde Bowie utsikt til Berlinmuren. -Han så et par kysse ved Berlinmuren og brukte det som inspirasjon til sangen. «Heroes» er egentlig en kjærlighetssang, sier Schmied. Han spiller sangen for meg på en miksepult, hvor vi faktisk kan høre klangen fra studioet.Kreativ periode i Berlin>

Den britiske superstjernen flyktet fra Los Angeles og kokain-avhengighet til Berlin, hvor han bodde i tor år; fra 1976 til 1978. Her nøt han en kreativ musikalsk periode, og laget de tre platene Heroes (1977), Low (1977) og Lodger (1978) I bydelen Schöneberg bodde Bowie. Dagene etter hans død 10. januar i år krydde det av fans som la blomster og minnesmerker ved inngangsdøren til leiligheten i Hauptstrasse.

Noen meter fra hans tidligere ligger en av Berlins eldste homsebarer. Anderes Ufer var Bowies stamsted. Lokalet er koselig og innredet med Bowie-bilder på veggene. - I dagene etter Bowies død var det stinn brakke med fans her som ville minnes Bowie og høre på muskken hans. Dagen etterpå spilte jeg Bowie musikk til klokka seks om morgenen, forteller den blide innehaveren Frank meg og serverer en kopp med cappuccino til meg.

På slutten av '70-tallet kom Bowie regelmessig til kafeen, lese avisa og drakk en kopp kaffe. I motsetning til i L.A. lot folk Bowie være i fred i den tyske hovedstaden. Han kunne være anonym. Noen ganger kom han alene til Anderes Ufer, andre ganger med sin musiker-venn Iggy Pop, som han produserte de to platene «Idiot» og «Lust for Life», begge fra 1977.

Nazi-estetikk/b>

Visstnok var også Bowie fascinert av nazistenes estetikk, som man kan bl.a. se på coveret til platen «Low». men sannsynligvis ikke så mye ideologien (Bowie hadde tross alt en jødisk produsent).Rester av Berliner Mauer

Tre steder i Berlin er det fremdeles igjen rester av Berlinmuren, som i sin tid var hele 155 kilometer lang. Muren er ikke særlig høy og mange tenker at det ville ikke vært noe problem å komme seg over. Problemet er bare at når du var nært nok muren på østtysk side så var du en skyteskive for vaktene. Men mange klarte likefullt på de mest kreative måter å flykte over til vest. Som akrobaten Horst Klein som i 1963 som balanserte over muren på stram line og hang fra en høyspentkabel 20 meter over bakken. Han falt ned og slo seg hardt, men landet i det minste på vest-tysk side.

Man må tenke på Bowies «Heroes» hvor han synger "I can remember standing by the wall... And the guns, shot above our heads"

Bowies legendariske konsert i Vest-Tyskland ved Reichstag 6. juni 1987 regnes faktisk som en katalysator for at Berlinmuren ble revet to år og fem måneder senere. Folk på den østlige siden av Muren kunne høre lyden fra konserten og sang visstnok med på refrenget: «We can beat them, just for one day. We can be heroes just for one day».