-Robert De Niro og jeg har hatt et helt spesielt forhold. Vi er begge fra samme områdeti New York og vi har kjent hverandre siden vi var «kids», og den relasjonen kan ikke sammenlignes med andre skuespillere jeg har brukt i filmene mine, sa regissør Martin Scorsese til undertegnede på filmfestivalen i Roma. Jeg var så heldig å få intervju med filmskaperen, som var der for å promotere The Departed (2005), men han snakket også litt om sine tidligere filmer. Hele ni filmer, inkludert The Irsihman (2019), har Scorsese gjort sammen med De Niro, og de fleste regnes som mesterverk. På 1970-tallet instruerte Scorsese ham i hele fire filmer; Mean Streets (1973), Taxi Driver (1976), New York, New York (1977) og Raging Bull (1980).

Voldelige menn

I de to kanskje mest ikoniske rollene, henholdsvis som Travis Bickle i Taxi Driver og som Jake LaMotta i Raging Bull (1980) spiller De Niro voldelige menn som ikke er i harmoni med miljøet rundt seg, og som også har et problematisk forhold til kvinner. Bickle er en traumatisert Vietnamveteran som vil kjøre drosje om nettene i New York fordi han ikke får sove uansett. Begge er voldelige og har også problematiske forhold til kvinner. Begge har de til felles at de ser på kvinner som enten horer eller madonnaer.. I Raging Bull spiller De Niro en aggressiv og selvopptatt bokser fra Bronx som trener hardt for å bli verdensmester i mellomvekt, boksing. LaMotta er også sykelig sjalu og innbiller seg at alle vil ligge med hans unge kone. I løpet av sin karriere klarer han å gjøre seg til fiende med så å si alle mennesker rundt seg.Da er Travis Bickle mer sympatisk. Han har problemer med å skjønne kvinner, men han vil tross alt gjøre noe godt. Målet hans blir å redde en ung prostituert (Jodie Foster) fra klørne til en grådig hallik.

Beskrivende soundtrack

Både Bickle og LaMotta gjør fatale valg, som de betaler en pris for. Soundtracket i de respektive filmene skildrer også deres personlighet. LaMottas bokserkarriere var på topp på 1940- og 50-tallet og vi får også svisker fra denne perioden. Just a Gigolo/I Ain’ Got Nobody av Louis Prima beskriver LaMottas overfladiske attraksjoner til kvinner, mens Come Fly With Me av Frank Sinatra tonesetter en mer flatterende side av bokseren. Mens utdrag fra Pietro Mascagnis opera Cavalleria Rusticana gir filmen et mer episk preg og smak av skjebnedrama. Bernard Herrmann har komponert soundtracket til Taxi Driver. Spesielt sporet Thank God for the Rain tonesetter et dystert og nattlig New York, men er vel så mye en skildring av Bickles plagede sjel. På lydsporet sier han: ”All the animals come out at night - whores, skunk pussies, buggers, queens, fairies, dopers, junkies, sick, venal. Someday a real rain will come and wash all this scum off the streets. I go all over. I take people to the Bronx, Brooklyn, I take 'em to Harlem. I don't care. Don't make no difference to me».Soundtracket til Raging Bull ble faktisk ikke lansert før i 2005, i forbindelse med 25 års jubileum for filmen, som i sin tid ga De Niro hans andre Oscar. I heftet til Raging Bull: The Original Motion Picture Soundtrack skriver Scorsese: “When you think of moments from your own life, you remember feelings and the way that different sights and sounds and textures connect to those feelings. For all of us, the places we grew up and the feelings we experienced within those places remain inseparable.”

Raging Bull vises på Cinemateket 18. januar