Foto: Cal McIntyre/Sondre Horvei/Jenny F. Lunde/Irene Ulveseth

Hvert år siden 2010 har Musikknyheter.no spurt personer som jobber med musikk om hvilke norske debutanter de har særlig tro på i det nye året. Journalister, bloggere, platearbeidere og festival- og konsertbookere har stemt de mest lovende, nye norske artistene for 2022.

I fjor toppet Metteson kåringen og har uten tvil vært en av våre nye artister som satte sitt preg på 2021. Men nå er det 2022 som gjelder, her er årets topp 10:

1. Hannah Storm


Hannah Storm fra Oslo begynte å skrive sanger allerede som 7-åring. Etter å ha gått musikklinjen på Foss vgs, jazzlinjen på Toneheim Folkehøgskole og fullført utdannelsen ved LIMPI (Lillehammer Institute of Music Production), startet hun med å sende ut demoer til noen utvalgte i bransjen.

Flere lengre opphold i Bergen førte til at 22-åringen raskt ble en del av byens musikkmiljø, og fikk kontakt med artister, låtskrivere og produsenter som Sondre Lerche, Vetle Junker, Matias Tellez og Odd Martin Skålnes. Nå har hun gjort Bergen til sin hjemby.

Høsten 2021 signerte Hannah platekontrakt med Petroleum Records – selskapet som allerede huser bl.a. AURORA og Sigrid. Og under bransjefestivalene Vill Vill Vest og by:Larm fikk hun både publikum, anmeldere og bransje til å måpe. Rett etter sistnevnte festival ble Hannah booket direkte til Øya 2022.

I midten av januar slapp hun debutsingelen “Stranger”, som fikk mange gode anmeldelser. Les mer her2. Michelle Ullestad


Michelle Ullestad fra Bergen debuterte med låten “Åpen Igjen” i 2019. Året etter fulgte hun opp med låten “OppNed”, som fikk gode kritikker. I 2021 ga 27-åringen ut EP’en “Det var litt mørkt der en periode eller noe”, som bestod av fire spor der hun tar for seg overgrep, usunne kjærlighetsforhold og hvordan det er å leve med ADHD.

Inngangen til den musikalske karrieren startet da hun var 20 år og ble rammet av en alvorlig fødselsdepresjon. Hun ble innlagt på et distriktspsykiatrisk senter, der hun begynte å skrive tekster. Resultatet er norsk, melankolsk indiepop som kommer rett fra hjertet.

Det å få sette ord på følelser og sortere litt i det kaoset i hodet, hjalp, har hun tidligere uttalt til NRK.

I fjor ble Michelle også vinner av både Eggstockfestivalen, som er en festival for unge og uetablerte band og artister i Vestland, og Vill Vill Vest-prisen. Nå i januar ble hun plukket ut som Månedens Urørt på P3.3. Veps


Veps er et indiepop-band fra Oslo som består av Maja Beitrusten Berge (trommer), Laura Dodson (vokal og gitar), Helena Mariero Olasveengen (vokal og keyboards) og June Urholt (bass).

Jentene har kjent hverandre siden barneskolen. Da de var 14 år gamle, begynte de å spille sammen og bestemte seg for å starte et band.

De signerte med amerikanske Kanine Records i 2020, og slapp sin første singel “Ecstasy” året etter. Den låten kom også inn på en 23. plass på spanske iTunes sin 100 Alternative Songs-liste.

Senere i 2021 kom de ut med sin debut-EP, “Open the Door”, som ble produsert av Matias Tellez.

Veps har allerede blitt godt lagt merke til i utlandet. Bandet ble raskt invitert til Great Escape i Storbritannia og Reeperbahn Festival i Hamburg, samt Vill Vill Vest og by:Larm her hjemme.

Caitlin Mincher i musikknettstedet “When The Horn Blows” skrev at EP’en var “den perfekte broen mellom det unike og det velkjente” og at “Open the Door” er en nydelig blanding av 90-talls-angst og rå instrumenter”, og at dette var en svært lovende debut.4. Ash Olsen


Fredrikstad-rapperen Ash Olsen har det siste året seilt opp som et av musikk-Norges mest lovende navn. Da hun var yngre oppdaget hun en dag Tupacs «Only God Can Judge Me». Hun søkte den opp på YouTube og prøvde å synge med.

«Jeg hadde aldri rappet før, men jeg elsket det fra første stund. Jeg gikk hjem den dagen og stoppet aldri», har hun sagt.

Det hele startet med singelen “KitKat” høsten 2020, som hun spilte inn på soverommet hjemme, og som nå nærmer seg en million avspillinger på Spotify. Senere har 22-åringen også gitt ut EP’en “Ashy”, som rommer låter som “Wildin’ “, “Tuttifrutti” og “Rosalia”. Tilbudene fra plateselskaper over hele verden har rullet inn, men hun har valgt å slippe musikken på sin egen label, nemlig EZ Money.

Sin første konsert gjennomførte hun i juni 2021, et snaut år etter slippet av debutsingelen.

I november i fjor var hun nominert som Årets Nykommer under P3 Gull, og der kunne vi også se henne fremføre låten “Vibe Killer”. P3 Gull-juryen beskrev henne som årets mest unike nykommer, og la til at hun er helt vill live.5. Sei Selina


I 2020 ble Sei Selina kåret til Månedens Urørt av NRK P3, og hun kom gjennom nåløyet på by:Larm og Vill Vill Vest. Programsjef for by:Larm, Joakim Haugland, fortalte at hun var en av 22 artister som ble plukket ut ifra 1000 innsendte demoer, og at man burde følge med på henne fremover.

Etter Vill Vill Vest ble hun hyllet i Bergens Tidende der konsertanmelderen konkluderte med at hun antagelig blir en av landets største stjerner i løpet av kort tid.

I desember i fjor slapp 24-åringen første smakebit fra sin kommende debut-EP, nemlig låten “Only When You’re Asleep”. Låten ble til i Bergen, sammen med AURORA-produsent Magnus Skylstad. EP'en skal etter planen komme ut i mars.

Musikknyheter intervjuet Sei Selina i forbindelse med slippet, der hun fortalte om hvordan låten hadde kommet til henne i drømme – på et sted mellom å være i dyp søvn og halvvåken.

- Jeg lager bare det jeg vil, så det er fint å vite at musikken kanskje er noe andre vil høre og se mer av. For meg blir det en liten ekstern bekreftelse på å fortsette å følge magefølelsen, sa hun om de gode tilbakemeldingene.

Nylig ble det også kjent at hun skal være med AURORA som oppvarmer på hennes Europa-turné i sommer.6. Fixation


Fixation blir beskrevet som et band som utfordrer sjangre og kombinerer elementer fra metalcore, stadium rock og post metal med elektroniske elementer og dynamiske melodiøse synther.

Det unike lydbildet deres har resultert i oppmerksomhet og anerkjennelse fra blant annet BBC Radio1 Rock show with Daniel P. Carter, BBC Radio1 “Hottest Records of the Week”, og de har blitt trukket frem I spalter om de mest lovende internasjonale nykommerne av blant annet Kerrang! Magazine “Now Hear This” og Metal Hammer Tyskland “Spot On”.

Vi så Fixation på by:Larm i fjor og vår anmelder ble så imponert at hun delte ut 9/10: Dopamininnsprøytning på Vulkan Arena

Musikalsk møter vi en røffere side av Fixation i den nye singelen “Claustrophobic”, som hadde videopremiere på Musikknyheter.no, og her viser de bredden i musikken. Det er tydelig med denne låten at bandet skaper musikk som resonnerer med en generasjon og ikke kun fans av en spesifikk sjanger.7. Whammyboy


Hvis du har hørt Currents av Tame Impala, vet du hva slags fantastisk psykedelisk univers av følelser og nostalgi plata sender oss gjennom. Den samme opplevelsen får man av å høre på Whammyboy. Med andre ord er dette ikke en artist du vil overse! 23-åringen Noah Johansen fra Moss er både produsent, låtskriver og spiller instrumentene selv – ikke ulikt Kevin Parker selv, og fyller lydbildet sitt av svevende synther, fengende hooks og en euforisk energi.

Musikken hans er smittsom, men på den gode måten. Selv etter kun tre låter, har han allerede etablert seg som et spennende innskudd i musikkindustrien. Han ga først ut On my Mind som ble inkludert i TIDAL Rising sin spilleliste i 2020, før låta Rocking with You som kom året etter. Denne skøyt ham til værs fikk ham kåret som månedens urørt. Han er nå aktuell med singelen Like We Used To og spiller på SALT 10. mars.8. Jonathan Floyd


Tidal kalte ham en gang “one to watch” - og etter fjorårets P3 Gull, var det tydelig at årets nykommer har falt i smak hos det Norske folk. Å gå i R&B-fotsporene til The Weeknd og Stig Brenner er ikke bare-bare, men her har Jonathan Floyd virkelig knekt koden.

Med sterke produksjoner og vibber skapt for å nytes på festival, blir lengselen tilbake til dansegulvet ekstra stort. I mellomtiden kan vi nyte de uimotstålige rytmene til låter som Danser på kanten og Heartbreaker (med Arif), som forresten har fått godt over en million streams hver siden 2020. Å nå slike tall på så kort tid bør si deg én ting – og det er at Jonathan Floyd er her for å bli! Debut-EPen hans blir sluppet i 2022.9. Nothing Personal


Prosjektet Nothing Personal er sammensatt av musikere fra andre band som fant en felles interesse for pop, jazz og lydopptak fra naturen. Trioen består av Solveig Wang (Fieh, HeyLove), Dorothea Økland (Klossmajor, Soft Punch) og Thea Emilie Wang (Thea Wang, Daiisy), som har som ønske å skape en kollasj av musikk med ulikt opphav. Her blandes det elektronisk, hip-hop, singer-songwriter og jazz – med en dæsj moro og latter.

Bandet ønsker å utfordre dagens typiske musikkonvensjoner gjennom brå taktbytter, ukonvensjonelle former og lydbilder som tar kreative vendinger. Musikken blir beskrevet som en lab der alt av lyder, sanger og effekter blandes sammen til et stort og uforglemmelig resultat.10. Mall Girl


Mall Girl leverer fengende poplåter, som brytes opp av overraskende vendinger og intrikate gitarriff – sjangeren `matte-pop’ kan fort ha blitt funnet opp i bandets øvingslokale.

Debutalbumet til Mall Girl har fått den passende tittelen Superstar, og markerer et nytt og spennende kapittel for det hypede Oslo-bandet. Albumet kommer i kjølvannet av en serie vellykkede singler, blant andre debutsingelen «Slay Queen» fra 2018, samt «Don’t Get It» og «My Sweet Mall Girl», som virkelig satte bandet på det alternative pop-kartet.

Mall Girl en del av den alternative popscenen i Oslo som sirkulerer rundt band som Fieh, Tigerstate, Kanaan, Selmer, Juno, Vegard og Ivar Band, og da nettopp – Mall Girl.

De er ute med singelen «For Hannah» i dag.
Disse har stemt i år


Frank Nes, Bergenfest
Kjetil Kopren Ullebø, Bergens Tidende
Tor Martin Bøe, VG
Sverre Aksel Eilertsen, by:larm og Parkteatret
Arianrhod Engebø, NRK P3
Thomas Rydjord, Trondheim Calling
Sjur Systad Tyssen, Urørt/ NRK P3
Claes Olsen, Øyafestivalen
Toffen Gunnufsen, Slottsfjell
Jørgen Hegstad, NRK P13
Kim Aasli, Pstereo
David Jønsson, Deichman musikk
Sten Ove Toft, BLÅ
Andrew Mukuria, Aftenposten
Karsten Baugstø, Kadetten
Jonas Prangerød, Øyafestivalen og Last Train
Lars Jacobsen, NPS Music
Frida Fliflet, Musikkmagasinet Klassekampen
Stian Tangerud, TIDAL
Eskil Vestre, NRK P3
Kristin Borgersen, NPS Music
Guro Furunes Pettersen, Vinjerock
Atle Bredal, NRK P1
Jørgen Berntson Aase, Bookd
Kristoffer Kinden Endresen, Stavanger Konserthus
Geir Magne Staurland, Gaffa
Frode Nakken, Rauma Artist
Thomas Müller, NPS Music

Tidligere topp 3 i Musikknyheter.no sin årlige ny norsk musikk-kåring:


2021: Metteson, Lokoy, Murder Maids
2020: Kamara, Daufødt, Combos
2019: girl in red, Pom Poko, Emma Steinbakken
2018: Fieh, Sassy 009 og Emir
2017: Sigrid, Hajk og Amanda Delara
2016: Ary, Dagny og Gundelach
2015: Aurora, Fay Wildhagen og Slutface
2014: Emilie Nicolas, Daniel Kvammen og LOVELOVELOVE
2013: Truls, Hvitmalt Gjerde og Torgeir Waldemar
2012: Mikhael Paskalev, Young Dreams og Linnea Dale
2011: Kitchie Kitchie Ki Me O, Turns og Honningbarna
2010: Navigators, Kvelertak og Moddi