The Strrokes. Foto: Jason McDonald

Roskilde med enormt artistslipp. Sigrid, Kings of Convenience og The Whitest Boy Alive blant norske navn

Med offentliggjøringen av Post Malone, Megan Thee Stallion og Robert Plant & Alison Krauss, bikker Roskilde Festivalen 134 navn på plakaten. 2022 blir året hvor festivalen omsider kan vende tilbake med et omfattende internasjonalt musikkprogram og et hav av nye musikalske strømninger fra hele kloden

Etter fjorårets artistslipp med navn som Dua Lipa, Tyler, The Creator, HAIM og St. Vincent var forventningene høye til hvordan Roskilde skulle markere den 50. utgaven av festivalen i 2022. I dag ble det offentliggjort at Roskilde legger til hele 92 navn på årets festivalplakat.

Dette er det mest omfattende artistslippet i festivalens historie.

Blant disse er Sigrid som sist gjestet Roskilde i 2018. Siden den gang har hun sluppet kritikerroste Sucker Punch (2019) og blitt en av Norges mest ettertraktede live-artister. I 2021 spilte hun blant annet for 100 000 på historiske Reading Festival. Med er også bergenserne i Kings of Convenience som i 2021 slapp sitt første album på 12 år. Dette er også første gang de gjester Roskilde siden 2010. Erlend Øye tar dessuten med seg sitt andre kritikerroste band The Whitest Boy Alive til festivalen.

De i alt 134 navnene på 2022-plakaten vitner om at 2022 blir året hvor over 130. 000 festivaldeltakere endelig får lov til å oppdage den overfloden som utgjør Roskilde. Internasjonale headlinere, fremadstormende debutanter, aktivistisk kunst, sterke fellesskap og uventede kulturelle strømninger fra hele kloden.

Drømme-headlinere forener generasjonene

Med Post Malone på Orange Scene, går et av Roskilde-publikummets største ønsker i oppfyllelse. Den 26 år gamle amerikaneren med punk-energi og sekken full av monster-hits som «Rockstar, «Sunflower», «Better Now» og «Fall Apart» appellerer på tvers av generasjoner.

Også rap-fenomenet Megan Thee Stallion slutter seg til blant navnene øverst på plakaten. Hun er kåret av Time Magazine som én av de mest innflytelsesrike personer i verden, og har siden hun debuterte med listetopperen Good News (2020) delt scenen med storheter som Maroon 5, Cardi B, Lil Nas X og BTS.

The Strokes har ikke besøkt Danmark siden de spilte på Orange Scene i 2011, men til sommeren kan de endelig fremføre materialet fra 2020-albumet The New Abnormal, selvsagt supplert med resten av deres eventyrlige katalog.

Hard-rockens gudfar og bluegrassens englerøst Robert Plant og Alison Krauss har tidligere gjestet Roskilde hver for seg, men dette er første gang de står på scenen sammen som den roste duetten. Den Grammy-vinnende duoen har nylig sluppet albumet Raise the Roof som følger oppe kjempesuksessen Raising Sand fra 2007 som tok musikkverden med storm.

Et annet høydepunkt fra slippet er konserten med The Smile. Bookingen er ikke bare en Danmarkspremiere, men et også ikonisk gjensyn med Thom Yorke og Jonny Greenwood fra Radiohead – de to er hovedkreftene bak det nye bandet. Yorke og Greenwood har i sine solokarrierer utforsket elektronika og nytenkende filmmusikk, og denne gangen finner de sammen for å lage musikk med et vitalt rockeuttrykk.

Anders Wahrén, Roskilde Festivals programsjef sier:

– Det er fantastisk å endelig kunne offentliggjøre et musikkprogram som viser at Roskilde kan vende tilbake med et internasjonalt og fremtidsrettet program. Post Malone og Megan Thee Stallion er begge drømmebookinger for oss, for de tilhører en ny og ung generasjon av sjangerbrytende headlinere som kan samle et kjempepublikum på tvers av alder og musikksmak. Sammen med The Strokes, Dua Lipa, Tyler, The Creator og de øvrige headlinerne skal de sørge for at alle festivalgåere igjen møtes foran Orange Scene til en historisk markering av festival nummer 50.

Stemmer fra hele kloden

Korona-pandemien satte en stopper for reiser og kulturmøter mellom verdensdelene, derfor er det en fryd at i 2022 er hele 31 land og globale stilarter og sjangeruttrykk representert på festivalen.

Fra den kubanske funkstjernen Cimafunk, den pakistanske neoklassiske sirenen Arooj Aftab til den brasilianske gitar-savanten Kiko Dinucci og maliske Fatoumata Diawara, som spiller en fortryllende miks av pop og blues.

I miksen finner vi også Star Feminine Band bestående av jenter i alderen 10 til 17 år fra Benin, som synger om brennaktuelle temaer som kvinnelig omskjæring, likestilling og kvinnelig empowerment på seks forskjellige språk. Fra Uganda kommer Nakibembe Xylophone Troupe som har med en gigantisk ugandisk tre-xylofon som må betjenes av hele åtte musikere.

Anders Wahrén sier:

– Vi har gjort alt vi kan for å få så mange ulike strømninger og uttrykk fra hele verden med i årets festivalprogram. Vi sier stolt at vi har bragt verden sammen etter pandemien, og musikken har her en helt avgjørende rolle. Det globale perspektivet til festivalen handler også om å avspeile de kulturelle og politiske dagsordener som antirasisme, LGBTQ-rettigheter og ytringsfrihet. Mange av våre artister tar dette med seg fra hele verden og setter det til livs på scenekanten foran publikum.

Flere debutanter på vei

Med 134 navn nå offentliggjort, er bookingen til Roskilde Festivalen 2022 nesten ved veis ende. Det er likevel flere spennende navn som føyes til plakaten om noen måneder.

Anders Wahrén sier:

– Det har vært vanskelig for de unge artistene å få posisjonert seg i korona-tiden. Derfor vil vi bruke våren på å dra ut for å oppleve de aller nyeste strømninger på danske konsertscener så enda flere av de helt duggfriske og debuterende musikerne i 2022 kan finne veien til årets festival.De siste musikerne, kunstnerne, aktivistene og talerne føyes til jubileumsplakaten senere denne våren.