Foto: Tancred Hauk Ottosen

Tommy Lorange Ottosen, kjent som Tommy Tokyo, døde i dag tidlig på St. Olavs Hospital i Trondheim. Hans kone Liv var sammen med ham. Siden nyttårsaften har han vært innlagt i påvente av en lungetransplantasjon, men dessverre ble det for sent. Det skriver Terje Pedersen i plateselskapet Drabant Music på Facebook.

Lungene han trengte for å overleve kom aldri. Nesten 500 nordmenn venter på et nytt organ, og for noen kommer dessverre ikke hjelpen i tide. Bli organdonor Stiftelsen Organdonasjon

- Vi lagde syv plater sammen, og i 2013 fikk han Spellemannpris for albumet «And the Horse Came Riderless". Som tekstforfatter og musiker var han like lidenskapelig og standhaftig, og trangen til å skape noe viktig var det som drev han. Dette var i høyeste grad noe han måtte gjøre.
Da koronaen brøt ut for to år siden var Tommy allerede syk, men frisk nok til at han kunne både spille og synge, og han var ved godt mot. Vi ble enig om å lage en plate for året 2022. Det skulle være et dobbeltalbum, med 20 låter, som skulle markere hans 20-årsjubileum som artist. Det albumet har vi, sammen med produsent Gøran Grini, spilt inn, og i morges, omtrent samtidig som han dør, sendte Kai Andersen den siste miksen. For å sitere en annen artist Tommy respekterte svært høyt, nemlig Anne Grete Preus: - verden er grunnleggende urettferdig! Skriver Pedersen videre.

Tommy Tokyo ble oppfunnet i 2001, men det tok seks år før han ga ut sitt første album. «Octopusdrunk & Arms to Prove It» kom ut på uavhengige Osito Records, og ble delvis spilt inn hjemme på kjøkkenet i Fredrikstad.

Det var først som frontfigur, låtskriver og drivkraft i bandet Tommy Tokyo and Starving for My Gravy fikk publikum øynene opp for Tommy Tokyos større talent. Backingbandet bestod av medlemmer fra Ricochets, Peru You, Apoptygma Berzerk og Maria Solheim Band, og de gjorde seg særdeles bemerket under by:Larm i 2007. Albumet «Smear Your Smiles Back On» var en ubetinget suksess da det kom ut i 2008, og ble kåret til årets album av Aftenposten, Spellemann-nominert og gull-sertifisert.

Oppfølgeren «Go Time, Showtime & Absolute War» fra 2010, var et mer ambisiøst prosjekt spilt inn i Wales med stjerne-produsenten Head (P. J. Harvey, Madrugada). Anmeldelsene var strålende og bandet ble atter belønnet med en Spellemann-nominasjon.

I 2012 var det så tid for Tommy Tokyos andre soloalbum, «And the Horse Came Riderless». Med hjelp fra bl.a. Øystein Greni (BigBang) og produsent Jørn Christensen (deLillos, CC Cowboys, DePress, Mercury Motors osv.) skapte Tommy Tokyo en samling låter som vitnet om en artist med brennende engasjement og varm omtanke. Her inviterer han lytteren til et helhetlig måltid musikk, hvor tekst, melodi og en leken produksjon utfordrer og oppfordrer på en måte man sjelden opplever. Så ble Tommy Tokyo også belønnet med fabelaktige anmeldelser og en velfortjent Spellemannpris.

Tommy Tokyo har gitt ut musikk jevnlig siden da og hans siste album The Remaining Days of Life kom i 2020. Les vår anmeldelse: Sterke stemninger fra Tommy Tokyo