Foto: Per Ole Hagen

Øyafestivalen nærmer seg innspurten av årets programmering. I dag byr de på slipp med variert og aktuell norsk musikk. Honningbarna, Fieh og brenn. har gitt ut sterke album de siste månedene, mens Michelle Ullestad er i ferd med å få et større publikum med en fersk EP. Både L.U:N.A og Mall Girl er klare med nytt musikk i slutten av måneden.

HONNINGBARNA

I over ti år har Honningbarna vært blant Norges mest energiske rockeband og konsertopplevelser. I 2011 var de Årets Urørt og i 2015 vant de pris for beste liveband under P3 Gull. Siden debutalbumet La Alarmane Gå (2011) har de nådd stadig større publikum, og har imponert fra store og små scener. Denne våren skal de spille i Sverige og Danmark for å vise publikum der det fremste av norsk rock. Låtene til Honningbarna har punkens tempo og frustrasjon, på en frisk og tidløs måte.

Det nye albumet Animorphs er produsert av Erlend Mokkelbost. Det fikk meget god mottakelse, og nå gleder vi oss til at Honningbarna tar med seg disse kraftfulle og hektiske låtene til Tøyenparken. Øya-publikummet veit å sette pris på denne gjengen og husker tidligere besøk med glede.

NRK: - Denne plata bare oser av genuin skaperglede og overskudd der hver låt representerer et eget lite univers. Tekster, produksjon, arrangementer – alt sitter som en kanonkule.

Under Dusken: - Fra start til slutt er det en flyt og et driv som river lytteren med seg gjennom bølger av intensitet og sinne.


FIEH

Fieh er et band bygget rundt vokalist Sofie Tollefsbøl. De fikk tidlig mye oppmerksomhet for sterke konserter, singelen Glu i 2017 og debutalbumet Cold Water Burning Skin fra 2019. I år har de fulgt opp med In the Sun in the Rain, som de har laga med Lars Horntveth i kontrollrommet. Fieh har blitt kalt både soulfunk og left field R&B, uten at det nødvendigvis dekker hele spekteret deres. Blant inspirasjonskildene de sjøl nevner finner man The Roots Joni Mitchell, Erykah Badu, The Beatles og Solange.

VG forklarer uttrykket på det nye albumet på denne måten: - Her manøvreres det tilsynelatende uanstrengt mellom nittitallets nysoul, psykedelisk funk, orkestrert folk og progga takt- og melodiforståelse.

Våren brukes på veien i Norge, så når festivalsesongen er i gang har vi et Fieh i toppform. Vi gleder oss til sterke låter og upåklagelig framføring i Tøyenparkens augustvarme.


BRENN.

Duoen som utgjør kjernen i brenn. har kjent hverandre siden videregående. De spiller sprudlende og humørfylt rock som frambringer store glis i publikum. På scena stiller de med fullt band. Med debutalbumet fra 2019 opplevde de å få spille på store festivaler og mange klubbscener, bli spilt på radio og motta en Spellemann. I år har de tatt nye steg med det ferske albumet kalt Vandrer på solskinn.

Sommeren 2021 var de en del av konsertserien ØYA PRESENTERER og viste at de hører hjemme på de store scenene. Vi gleder oss til å oppleve dem foran et virkelig massivt, stående og dansende publikum. For som P3.no har påpekt: - For eit band som modellerer musikken etter korleis den vil fungere live, er det forståeleg at dei siste åra har vore frustrerande. Det har dei vore for alle, men duoen ein møter på «Vandrer på solskinn» sit openbert på mykje ibuande og uforløyst energi.


L.U:N.A

I 2020 ga Mia Roussel ut EPen Mon Anomi under navnet L.U:N.A, og i fjor fulgte hun opp med et herllg knippe singler. Tidlige, hjemmesnekra låter ga henne spillejobber og bransjens ører. L.U:N.A er en artist i rask utvikling og hennes uttrykk lar seg ikke definere så lett, men har elementer av hiphop, pop og R&B. Musikken lager hun i samarbeid med broren Leo. Hun veksler mellom norsk og fransk på en kledelig måte. Nå gis musikken ut av plateselskapet Petroleum, som også jobber med Øya-aktuelle Kvelertak og AURORA. Rett før pandemien slo til for fullt mottok hun NOPAs låtskriverstipend.

Natt og Dag: - Mon Anomi er et prosjekt som får gjort mye på bare seks låter. Hver låt presenterer ulike stemninger og følelser, samtidig som helheten viser seg i et fast uttrykk L.U:N.A har funnet sikkerhet i.

MICHELLE ULLESTAD

Michelle Ullestad ble på starten av året plukka ut som Månedens Urørt. Rett etterpå havnet hun på andreplass i Musikknyheters kåring av talentet norsk musikkbransje har størst tro på. Nå er EPen SOL ute og begeistringen fortsetter.

VG: - Michelle Ullestad forener Silja Sol og Vilde Tuvs nølende undring med en myk og dansbar variant av Moyka og Great News. Ja, det er massevis av bergenske referanser, både i stemning, klang og tekst.

Debutsingelen Åpen igjen kom i 2019 og siden har hun gitt ut fengende, ærlige og nære låter. De treffer akkurat bredt nok til at hun har blitt listet på både P1 og P3. Bergens Tidende var mektig imponerte av konserten hennes på Vill Vill Vest. Kjenner du ikke allerede til Michelle Ullestad, vil Øya være en glimrende anledning til å oppleve hennes norskspråklige kvalitetspop.

MALL GIRL

Kvartetten Mall Girl har over lengre tid sluppet enkeltlåter som skal med på albumet Superstar. Det kommer ut i slutten av april og det er høye forventninger. Bak betegnelsen math pop finner man litt jazz, litt indie, litt støy og ganske mye uforutsigbarhet. Siden den første singelen Slay Queen fra 2018 har de hatt en helt egen evne til å overraske.

VG om låta Poolside Person: - Dette låter tøft. En melodisk kraftpop-konfektbit som såvidt bikker to minutter møter et knudrete lydbilde og kranglete rytmer – med like deler varig og monumental effekt.

Sommeren 2019 spilte de på Roskilde og ble av bandsoftomorrow.com beskrevet sånn: - …et mangefacetteret band, der blander 80’er musikkens funkede basgange, rockens distortede guitarer, punkens eksplosive energi og poppens ørehængende melodie.